O projektu

Fitnes učilište je pokrenulo projekt „Brighter side of exercise“ koji je odobren i sufinanciran u sklopu Erasmus+ Sport programa. Projekt traje od 1. studenog 2016. do 31. listopada 2017., a cilj mu je podizanje svijesti o ovoj bolesti i važnosti liječenja poremećaja anoreksije tjelesnom aktivnošću te utjecaj tjelesne aktivnosti i sporta na socijalni aspekt osoba oboljelih od anoreksije.

Fitnes učilište je nositelj projekta, a u njemu sudjeluju 15 zemalja Europske unije. Sudionici predstavljaju vodeće europske institucije na području liječenja poremećaja anoreksije koji će prikupiti nacionalne smjernice i najbolje primjere iz prakse na tom području. Završni događaj će se organizirati u rujnu 2017. u Istri te će  okupiti 150 osoba (oboljele, liječnike, nutricioniste, sociologe, kineziologe). Ondje će sudionici zajedno sudjelovati u radionicama, predavanjima i prilagođenim tjelesnim aktivnostima te uživati u ljepotama Jadrana, a sve kroz aktivno bavljenje sportom.

 

Specifični ciljevi projekta su stvoriti mrežu europskih stručnjaka  koji se bave problemom anoreksije i utjecajem tjelesne aktivnosti s ciljem razvoja inovativnog modela vježbanja koji bi se implementirao u programe liječenja oboljelih diljem Europe, naglasiti važnost zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti, ne samo u liječenju anoreksije, već u svrhu podizanja opće kvalitete življenja te jačanje kapaciteta sportskih i fitnes trenera – upoznati ih s pozitivnim, ali i negativnim utjecajem tjelesne aktivnosti kod ciljane skupine.

O anoreksiji

Anoreksija je psihički poremećaj u prehrani od kojeg boluje oko 10 milijuna ljudi u Europskoj uniji. Tipična karakteristika poremećaja je gubitak tjelesne težine veći od 15% u odnosu na normalnu gdje pretjerano tjelesno vježbanje igra ključnu ulogu. Većina oboljelih su djevojčice u pubertetu s rastućim brojem oboljelih dječaka koji imaju iracionalnu predodžbu o svojem izgledu te za posljedicu odlučuju gladovati s ciljem zadovoljavanja tjelesnog izgleda nametnutog od strane društva. Osobe oboljele od anoreksije imaju mnoge negativne posljedice; marginalizirane su i stigmatizirane u javnosti, a od svih mentalnih bolesti anoreksija ima najveću stopu smrtnosti. Stoga, neuobičajeno je važno upoznati javnost s tim poremećajem, senzibilizirati ju te predstaviti tjelesnu aktivnost ne kao negativan sindrom ovog poremećaja, već kao instrument oporavka i socijalne inkluzije.

  • Je li vam ovo pomoglo?
  • Da   Ne