Optimalizacija pokreta donjih ekstremiteta
Seminar 3/3

Datum

1. Seminar 17.03.2018.

2. Seminar 12.05.2018.

3. Seminar 06.10.2018.

Trajanje seminara

10:00 – 17:00h

Vita fitness centar

Preostalo mjesta

Ograničen broj polaznika

16

Vrsta seminara

Teorijsko-praktični seminar

O seminaru

Pridružite nam se na zadnjem u nizu seminara našeg predavača Gorana Sajka. Nakon uspješno odrađena prva dva seminara, sezonu zaključujemo s Optimalizacijom pokreta donjih ekstremiteta.

Zadatak donjih ekstremiteta je da svakodnevno obavlja osnovne posturalne i kretne funkcije. Ako postoji slaba karika u kinetičkom lancu koja nema optimalnu funkciju, jakost, ili mobilnost, asimetrija lijeve i desne strane će uslijed nepravilnog obrasca kretanja i opterećenja uzrokovati najprije sindrom prenaprezanja a dugoročno ozljedu.

Još uvijek je uvriježen isključivo bilateralni trening kao osnovna metoda jačanja donjih ekstremiteta.

U startu smo asimetrična bića i ako težimo bilateralnoj simetriji pod opterećenjem urođenoj asimetriji, nije čudo da su ozljede sve češće.

Zadatak seminara je testovima utvrditi je li i za koga je bazični čučanj ili dead lift.

Kako na osnovu testiranja, anamneze, antropoloških karakteristika utvrditi kakav oblik čučnja ili dead lifta pojedincu odgovara, mora li ga raditi i kako napraviti optimalni supstitut za klasičan trening jakosti donjih ekstremiteta.

Također, koja je optimalna mobilnost kuka i na koji način je najlakše razviti bez klasičnog stretchinga na siguran i optimalan način. Demonstrirat će se i prezentirati metodika koja se većinom zasniva na unilateralnim kretnim strukturama, objasniti bilateralni deficit i razloge treninga u sve tri ravnine.

Objasniti kompletan protokol testiranja i aktivacije glutealne regije, s naglaskom na specifične vježbe koje su provjerene, učinkovite i sigurne. Objasnit će se odnosi gluteusa, dubokih trbušnih mišića, poziciju zdjelicu i njihov utjecaj na kralježnicu i potencijalni rizik od povrede.

Razradit će se kompletna i sigurna metodika učenja hip hinga, od samog pretklona do swinga ovisno o antropološkim karakteristikama pojedinca.

Posebno zanimljive bit će neke od unilateralnih vježbi koje su osobni trademark Gorana i koje primjenjuje godinama, a bit će prezentirane isključivo na ovom seminaru.

Seminar vodi prof. Goran Sajko sa iskustvom koje je skupljano, provjereno i nadopunjavano u 20 godina trenerskog rada i educiranja.

Prijavi se na seminar

Po završetku seminara, polaznici će:
 • Razumjeti i znati u praksi primijeniti temeljne principe treninga jakosti, razvoja mobilnosti, prezentirati rezultate testova i na osnovu toga znatisastaviti optimalan i siguran program za razvoj motoričkih funkcija donjih ekstremiteta
 • Znati testirati i prepoznati glutealnu amneziju te razumjeti način aktivacije putem prezentiranih protokola
 • Znati prepoznati deficite u pokretljivosti, jakosti i funkcionalnoj stabilnosti kinetičkog lanca
 • Znati metodičku progresiju vježbi jakosti za donje ekstremitete, izvorne unilateralne i bilateralne varijante vježbe koje se ukomponiraju ovisno o problematici pojedinca
Za koga je ovaj seminar

Seminar je namijenjen trenerima, instruktorima fitnesa, studentima i profesorima kineziologije, fizioterapeutima i svjesnim vježbačima kojima je u interesu provoditi trening na siguran i dugoročno održiv način.
Za pračenje ovog seminara poželjno je određeno predznanje iz:

 • osnova anatomije čovjeka
 • osnovnih pojmova iz fiziologije čovjeka
 • osnove kineziološke analize pokreta
Predavač

Goran Sajko, mag. cin.

predavač

Prijava na seminar

Ime i prezime (obavezno)

Email (obavezno)

Napomena

Cijena seminara

3000kn za uplatu na sva tri seminara
1200 kn (1000 kn za polaznike Fitnes učilišta)

Svi polaznici na kraju seminara dobivaju certifikat o sudjelovanju.

Za certifikat se ne polaže ispit.

Ostali moduli
 • Uloga osobnog i kondicijskog trenera

 • Integrirani Fitness Index™ model treninga

 • Prevencija i rehabilitacija sportskih ozljeda

 • Planiranje i programiranje treninga