fbpx
fitnes uciliste logo

Partner kongresa

polleosport logo za kongres

Gordana Majerić Tomić

Gordana Majerić Tomić dugi je niz godina predavač na mnogim edukacijskim jedinicama i stručnim kongresima, idejni je pokretač stručnih panela, organizirator tematskih susreta kineziologa i fizioterapeuta, kao prezenter sudjeluje na međunarodniom sajmu sporta i rekreacije u Riminiju 2014. i 2015.
Autorica je niza tekstova i članaka na temu promidžbe zdravlja, te stručnih tekstova rehabilitacijskog pristupa vježbanju. Sudjelovala na otvorenim natjecanjima sportske aerobike, osvojila prvo mjesto u grupnom nastupu 1998., 1999. i 2000. Veselimo se što je ove godine Goga predavač na 7. Kongresu Fitnes učilišta, stoga nemojte propustiti njenu radionicu!

 

Bol i postura

Postura ili tjelesno držanje. O njemu znamo kroz definiciju „pravilno“ i „nepravilno“. O ovom potonjem se više priča, jer ga današnja djeca demonstriraju i prije ulaska u školske klupe. Ta se navika dalje nastavlja i u odrasloj dobi pa svjedočimo raznim problemima koštano-mišićnog sustava kod suvremenog čovjeka. Križobolja je primjerice bolnost koju će do 35. godine osjetiti 7 od 10 ljudi, a glavobolju 9 od 10.
Gledajući statičku posturu hiperkifotične osobe koja ima bolnosti u području ramena zaključujemo da izmijenjena pozicija lopatice može dovesti do promjena na mekom tkivu, hrskavici i kostima. Kroz neko vrijeme pojavit će se bol, pokret će se limitirati i mozak će promijeniti način kako se služi tom rukom.
S druge strane, osoba slične posture neće imati nikakvih problema ni bolnosti, dapače aktivno će se baviti nekom suludom aktivnošću za koju bi zaključili da će je „polomiti“ i izazvati trajna oštećenja.

Kako nova znanja izranjaju na dnevnoj bazi tako je i vrijeme da napustimo stare načine procijene tjelesnog stanja i svoje zaključke podebljamo drugim metodama. Statička postura nam daje istu količinu informacija kao i kad bi procjenu stanja donosili na temelju telefonskog razgovora. Puno je bitnije vidjeti kako se osoba kreće, što favorizira, a što izbjegava.

Na ovoj radionici saznat ćete:

  • pojam „statičke posture“ i zašto se u modernoj dijagnostici uzima s rezervom
  • što je bol i kako je mozak interpretira
  • o kojim varijablama ovisi hoće li se razviti bolna simptomatika
  • kojim metodama i vježbama dovesti osobu do optimalnog položaja zgloba dostatnog za funkcioniranje u svakodnevici

DVORANA 2

SUBOTA 12:30-13:50

Lokacija

SPARTA GYM & SPA Rotor

Adresa: Riječka ulica 10, Zagreb