fbpx

Dr. sc. powerlifterica – Sanja Radman

Instruktorica fitnesa u teretani, nova powerlifitng nada i dr. sc. biotehnologije i bioprocesnog inženjerstva. Sve to je Sanja Radman. Doduše dok sam je ja poznavala bila je Sanja Pelko i dok sam ju gledala kako ”nabija” na fit boxingu vreću koje mi je bilo žao, pitala sam se odakle joj energija. Nekoliko godina kasnije Sanja je navratila u Fitnes učilište kao polaznica jer joj nije bilo dovoljno učenja uz spremanje doktorata. ;P Pročitajte što još ima u planu i kakva ju natjecanja očekuju.

1. Kako si uopće krenula u vođenje treninga?

Da, doktorirala sam Biotehnologiju i bioprocesno inženjerstvo i stekla titulu dr.sc. biotehnologije.
Kad sam krenula na faks starija sestra Maja je vodila grupni fitnes i krenula sam kod nje na satove. Voditeljice su primijetile da brzo lovim koreografije, pravilno izvodim pokrete i vježbe i da dnevno skačem i po 3-4 sata pa su me počele zvati na zamjene…i tako sam malo po malo počela voditi. Dobila sam svoje grupe pa se usavršavala po razno raznim tečajevima i konvencijama. Tijekom nekih 8 godina vodila sam razne grupne treninge: fit boxing, step aerobic, fat burning i workout. Kad sam se zaposlila, sve češće sam morala nalaziti zamjene zbog dugog ostajanja na poslu, a onda i boravka u Španjolskoj zbog doktorata pa sam odlučila ostaviti se tog instruktorskog posla.

2. Sanja, vrijedna Sanja. Uz usavršavanje u svojem prvom zanimanju ponovo si se vratila i fitnesu. Završila si program za instruktora fitnesa u teretani. S obzirom na to da si imala predznanje iz grupnog fitnesa kako ti se ovo svidjelo?

Nakon što sam se ostavila vođenja grupnog fitnesa nisam mogla mirovati. Negdje u to vrijeme moj dečko Zoki, današnji muž, ostavio se plivanja nakon 13 godina i krenuo redovito u teretanu pa je povukao i mene. Vrlo brzo mi se svidio takav način treniranja. Upoznala sam prof. Sajka i prof. Andrijašević i saznala za Fitnes učilište. Nikad nisam u potpunosti otpisala moju ulogu fitnes instruktora pa sam počela razmišljati o tom da upišem Fitnes Učilište. Ali upisala sam smjer instruktora u teretani jer mi je mišićni trening postao omiljeni. 🙂 Prvenstveno sam upisala radi sebe, da naučim pravilno izvoditi vježbe, razmišljati o mišiću koji radi i slagati treninge.
Mislim da sam upisala pravi smjer 🙂

3. Zanimljivim spletom okolnosti našla si se u powerliftingu. Čak su i rezultati popratili tvoj entuzijazam. Reci nam više o tome.

Pa zapravo sam na praktičnoj nastavi Fitnes učilišta počela učiti o powerliftingu i weightliftingu. Bila sam na weightlifting radionici, prvo kod prof. Sajka, a kasnije kod njega i prof. Bašića. Šipka i bumperi su mi postali najbolji prijatelji u svakodnevnom treningu. Jednom me prilikom kolegica u teretani, bodybuilderica Zorana, pitala da li se pripremam za neko natjecanje jer, kako je rekla, ne treniram kao „obična“ žena i bacila mi bubu u uhu. Odlučila sam se iskušati u powerliftingu. Zoki me počeo pripremati, učlanila sam se u splitski PK Atlas i otišla na moje prvo natjecanje u životu – državno powerlifting natjecanje u Vukovaru 2015. godine. Prvo sam morala pobijediti tremu, pogotovo nakon što je moj prvi izlazak bio NO LIFT. Uz veliku pomoć trenera/muža koji se godinama natjecao, uspjela sam se uvjeriti da ja to mogu – osvojila sam 2. mjesto u kategoriji i postavila novi državni rekord u potisku s klupe u kategoriji. To je bio početak 🙂
Uslijedile su pripreme s trenerom Markom Vujčićem iz Basic Gym One-a koji je odlično isplanirao treninge i tempirao „peak“ te sam na powerlifting i benchpress natjecanju u Trogiru (ožujak 2016.) povisila ljestvicu: osvojila prvo mjesto među seniorkama, postigla svoje osobne rekorde i opet postavila novi državni rekord u potisku s klupe u kategoriji.

4. Sada kada si se okušala i u grupnom fitnesu i fitnesu u teretani, daj nam neki osvrt što ti se sviđa ili ne sviđa u jednom i drugom?

Svaki tip fitnesa ima svoje čari. U grupnom treningu to je bila moć da motiviram sebe i 30-ak cura. Onaj super osjećaj kad te ponese muzika i mogla bi skakati i vrtiti se oko one step klupice još satima 🙂 ili pak kad krene ludi ritam i viknem ,,4,3,2, TEMPO!” i onda udri u vreću. Vau koji feeling! Evo sad mi dođe da opet vodim. 🙂
Ali ipak mi je trenutno mišićni trening ”The One”. Teretana nije suhoparna kako si mnogi misle, to nisu samo sprave. Treninzi koje si slažem su uglavnom cirkularni. Koristim girje, šipke, utege, medicinke… vrlo su dinamični, nimalo dosadni i stalno si pomičem granice. Veseli me i motivira kad vidim da napredujem. Nitko sretniji od mene kad si povećam kilažu na šipki. Koristim i sprave, pogotovo onih dana kad imam stanični trening – kombiniram powerlifting discipline i sprave.
A oba fitnesa – upoznaš nove ljude s kojima dijeliš iskustva na treninzima i stekneš prijatelje.

5. Uz stalni posao koliko vremena stigneš odvojiti za treninge?

Treniram u večernjim satima. Istina je da mi je koji put toliko teško natjerati se na trening, pogotovo kad ostanem duže na poslu ili je dan bio stresan. Ali onda se sjetim super osjećaja nakon treninga, ono kad sam krepana ali zadovoljna, i odem na trening. Sada kad mi nisu pripreme za natjecanje, kombiniram svoje treninge u teretani Vita Fitness i crossfit treninge u Basic Gym One-u. U teretanu idem sa Zokijem pa, kako se ne vidimo tijekom dana, iskoristimo trening za druženje i baš nam je fora. U Crossfit-u mi se pak sviđa to međusobno bodrenje i tjeranje onda kad ti je najteže. Treneri i ekipa u Basic Gym One-u su odlični!

6. Koja te natjecanja i planovi očekuju sada?

Pa lagano se krećem pripremati za državno u Zagrebu u 12. mjesecu. Postavila sam si neke ciljane težine i nadam se da ću ih uspjeti podići. A uz to doći će navijati ekipa i moji nećaci pa želim da uživaju 🙂
Što se tiče moje nove diplome fitnes instruktora u teretani, učit ću dalje u hodu od kvalitetnih trenera, usavršavati se na radionicama i seminarima, a kad budem spremna rado ću podijeliti svoje znanje s drugima i trenirati ih.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...