fbpx

Prehrana po krvnim grupama – MIT

Krajem prošlog stoljeća dr. Peter D’Adamo, liječnik naturopat, izdao je knjigu o prehrani po krvnim grupama. U svojoj knjizi, poznati liječnik zagovara teoriju o povezanosti tipa krvne grupe s metaboličkim procesima prerade hrane u probavnom sustavu. U knjizi se nevodi kako je pojedina krvna grupa sklona razvoju određenih bolesti na koje možemo utjecati unosom preporučene hrane za tu krvnu grupu. Uz to, određena hrana može potencirati bolesti ako je konzumira pojedinac s krvnom grupom za koju ta hrana nije preporučena. Koliko ova teorija drži vodu, čitamo u nastavku.

Ukratko o krvnim grupama

Krvna grupa je klasifikacija krvi bazirana na prisutnosti ili nedostatku naslijeđenog antigena na površini eritrocita(crvenih krvnih stanica). Ako na površini eritrocita postoji samo A antigen, ta osoba posjeduje krvnu grupu A. U slučaju B antigena, radi se o krvnoj grupi B. Ako su prisutna oba antigena, tada je riječ o krvnoj grupi AB. Kod krvne grupe 0 nije prisutan nijedan od tih antigena na površini eritrocita.

Što se dešava u slučaju miješanja krvnih grupa?

Nemaju svi ljudi jednaku krv i ne odgovara svim ljudima ista krvna grupa. Krvna grupa je naslijeđena i ne može se tijekom života promijeniti. U slučaju miješanja krvi različitih krvnih grupa dolazi do sljepljivanja crvenih krvnih zrnaca što se naziva aglutinacija. Aglutinacija dovodi do hemolize tj raspadanja crvenih krvnih stanica(eritrocita) što u konačnici može dovesti do smrti. Kako bi se to izbjeglo, istraživanjima i probnim aglutinacijama utvrđeno je da kod ljudi postoje četiri krvne grupe: O, A, B i AB.

Crvena krvna zrnca grupe O ne aglutiniraju sa serumom nijedne grupe. Drugim riječima, krv grupe O može se davati svakome za potrebe transfuzije, bez obzira na njegovu krvnu grupu. Zato su ljudi s grupom O poznati kao opći davaoci krvi. U grupi AB serum ne aglutinira crvena krvna zrnca nijedne grupe – ljudi s AB krvnom grupom su poznati kao opći primatelji krvi.

Teorija prehrane po krvnim grupama

Krvna grupa O – lovci – po teoriji zagovornika dijete po krvnoj grupi, krvna grupa 0 smatra se najstarijom i krvnom grupom naših predaka  – prvobitnih lovaca.  Drevni lovci hranili su se prvenstveno mesom tj. onim proizvodom kojeg su uspješno ulovili.
Dr. D’Adamo složio bi se kako je hrana od mesa krajnje prijateljska za čovjeka koji ima prvu krvnu grupu, tj grupu 0, ističući kako je probavni trakt ovih pojedinaca dobro  prilagođen probavi teže hrane, poput mesa. Iz toga proizlazi da ljudi s krvnom grupom 0  trebaju težiti prehrani bogatoj životinjskim proteinima tipičnoj za doba lovaca i sakupljača.

Krvna grupa A – uzgajivači – do razvoja ove krvne grupe došlo je pripitomljavanjem domaćih životinja i razvojem poljoprivrede. Namirnice pojedinaca s krvnom grupom A trebale bi se bazirati na vegetarijanskoj prehrani. Nadalje, vjeruje se kako je ova krvna grupa evoluirala kada su ljudi prešli u agrarna društva. Jeste li znali kako krvnu grupu A nosi najveći broj zapadnih Europljana ?

Krvna grupa B – nomadi – krvna grupa B nastala je kada je dio stanovništva Zemlje napustio svoj način života vezan uz poljoprivredu i krenuo u nomade. Nomadski stočari, preci suvremenih ljudi s krvnom grupom B, hranili su se onom hranom koja im je bila najdostupnija, a to su prije svega bilo mlijeko i mliječni proizvodi. Povremeno su u svoje jelovnike uvrstili i meso, ali znatno rjeđe nego mlijeko. Što je neki narod bliže Europi, učestalija je grupa A, a što je bliže Aziji i Africi, učestalija je grupa B.

Krvna grupa AB – najmlađa krvna grupa AB mješavina je krvnih grupa A i B. Prema teoriji prehrane po krvnoj grupi,  prehrana ove grupe ljudi trebala bi sadržavati hranu koja je preporuka i A i B krvnim grupama, no malo veći naglasak staviti na izbor vegetarijanskih namirnica.

S obzirom na tip krvne grupe, evo kako kreirati jelovnik

Dr. D’Adamo svojom teorijom preporučuje da svi ljudi jedu uglavnom svježu i prirodnu hranu, a izbace brzu i  prerađenu. Čokolada, kava i alkohol ne bi smjeli biti na našem dnevnom jelovniku ukoliko želimo ostati vitki i vitalni. Osim preporučenih namirnica, krvna grupa nam po teoriji Dr. D’Adamo također preporučuje i stupanj tjelesne aktivnosti.

 

Tip krvne grupe Što je dozvoljeno jesti Što nije dozvoljeno jesti Preporuka tjelesne aktivnosti
Tip A Povrće, voće, žitarice, grah, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke Mliječni proizvodi, meso, riba, perad, jaja i prerađena hrana Umirujuće vježbe poput golfa ili joge
Tip B Povrće, voće, žitarice, grah, mahunarke, meso, perad, riba, jaja i mliječni proizvodi Orašasti plodovi, sjemenke i prerađena hrana Vježbe umjerenog intenziteta poput hodanja, planinarenja i tenisa
Tip AB Konzumacija hrane iz A i B krvne grupe Prerađena hrana Umirujuća tjelesna aktivnost i tjelovježba umjerenog intenziteta
Tip 0 Meso, perad, riba, maslinovo ulje, grah, leća, kupus, kelj pupčar, cvjetača, gorušica, špinat, brokula, orašasti plodovi, sjemenke i jaja Mliječni proizvodi, žitarice; kruh, tjestenina i riža, grah i prerađena hrana Trčanje

Lektini

Lektini su biljne bjelančevine  koji imaju sposobnost vezanja ugljikohidrata. Ove bjelančevine nalaze se u većini hrane oko nas, a primarno u hrani biljnog porijekla kao što su sjemenke, mahunarke, orašasti plodovi i žitarice.

Možda ste već do sada i čuli, lektini spadaju u skupinu antinutrijenata. Što time želim reći? Antinutrijenti sprječavaju normalnu apsorpciju nutrijenata i spadaju u štetnu komponentu hrane. Istraživanjima provedenim posljednjih dvadesetak godina došlo je do saznanja kako su lektini toksični i uzrokuju mnogobrojne upalne procese u tijelu, proljev i povraćanje. Međutim, svaka hrana krije dobre i loše sastojke koji nam mogu naškoditi. To uvelike ovisi i o obradi namirnica, neke namirnice smijemo jesti sirove, neke se moraju obraditi, nije li tako?
Termičkom obradom na visokoj temperaturi od 100 stupnjeva Celzijusa, barem pola sata,  lektini postaju lakše probavljivi i takva je hrana zdravija.

Kakva je poveznica lektina i prehrane po krvnim grupama?

Cijela teorije prehrane po krvnim grupama bazirana je na pretpostavci da pojedini
lektini štetno djeluju na određenu krvnu grupu. Zagovornici prehrane po krvnim grupama, vođeni dr.D’Adamom, ističu kako odabirom preporučenih namirnica s obzirom na pripadajuću krvnu grupu izbjegavamo nuspojave i pratimo prirodan ciklus tijela.
Osim već spomenutih upalnih procesa i toksičnih djelovanja lektina, ove biljne bjelančevine imaju i aglutinacijska svojstva. Aglutinacija označava sljepljivanje i razaranje eritrocita što ne zvuči nimalo bezazleno. No, nije sve tako crno, dobra vijest je kako 95% unesenih lektina ne ulazi u krvotok, dok preostalih 5% mogu izazvati upalne procese i pogoršavanje postojećih bolesti.

Da se vratimo na dr. D’Adamovu teoriju, bez obzira koja smo krvna grupa, unosom umjerenih količina hrane sa lektinom u sastavu prethodnim, potapanjem mahunarki, i pravilnom termičkom obradom pri visokim temperaturama svodimo lektin na zanemarivu količinu i minimalno nuspojava.

Ima li teorija prehrane po krvnim grupama znanstveno pokriće?

Na svu sreću,  teorija prehrane po krvnim grupama ne temelji se na znanstvenim tvrdnjama i nije preporučena. Trend ovakve prehrane pokrenut je nakon izlaska knjige dr. Petera D’Adamo, liječnika naturopata. Knjiga je nastala bez evolucijskih i fizioloških tvrdnji i možemo sa sigurnošću reći da spada u jedan od najvećih mitova. Koliko su ljudi ozbiljno shvatili ovu teoriju govori informacija kako je D’Adamova knjiga u kojoj zagovara teoriju prehrane po krvnim grupama, proglašena  jednim od bestsellera, prevedenih na čak 52 jezika i  prodanih u gotovo sedam milijuna primjeraka.

Je li uistinu krvna grupa 0 najstarija?

Dr. D’ Adamo i pobornici prehrane po krvnim grupama čvrsto zagovaraju kako je krvna grupa 0 najstarija, ali već u samom startu nisu u pravu. Krvna grupa A najstarija je krvna grupa, a sve ostale krvne grupe nastale su kao rezultat mutacije koja je bila potrebna kako bi čovjek preživio.

I konačno, znanost ruši D’Adamova teoriju prehrane po krvnim grupama

Jasno nam je da su ljudi ozbiljno prihvatili teoriju ovakve prehrane, no vrlo brzo je ova teorija izgubila smisao.

Provođenjem znanstvene studije na sva četiri tipa krvnih grupa dolazimo do rezultata kako ne postoje čvrsti dokazi o povezanosti određenog tipa prehrane s pojedinom krvnom grupom. Ovu teoriju srušili su kanadski stručnjaci s Katedre za nutrigenomiku – Sveučilišta u Torontu, objavom rezultata u stručnom časopisu American Journal of Clinical Nutrition. Stručnjaci ističu kako je prehrana povezana s razinom triglicerida, kolesterola, inzulina i glukoze u krvi te kako može pokrenuti niz neželjenih zdravstvenih stanja. Međutim, ne postoji čvrsta znanstvena tvrdnja kako su ova stanja povezana s tipom krvne grupe.

Ako je to sve mit – kako to da oblik prehrane po krvnim grupama kod pojedinaca ipak uzrokuje pozitivne učinke na zdravlje i mršavljenje?     

Kao nastavak na rušenje D’ Adamove teorije od strane stručnjaka s Katedre, rezultati velike studije objavljene 2014.godine (2) još jednom potvrđuju javnosti kako je teorija prehrane jedna od najvećih zabluda koja je zaludila svijet.

Sudionici : 1445 sudionika različite dobi, spola, životnog stila, etničke pripadnosti te kardiometaboličkih markera

Rezultati studije:

  • konzumacijom namirnica preporučenih krvnoj grupi tipa A povezano je s nižim indeksom tjelesne mase, opsegom struka, krvnim tlakom, serumskim kolesterolom, trigliceridima i inzulinom
  • konzumiranjem namirnica preporučenih za krvnu grupu tipa AB također je povezano s nižim razinama biomarkera spomenutih kod krvne grupe A, osim za BMI i opseg struka
  • konzumacijom namirnica na meniju krvne grupe tip O uočeno je znatno smanjenje triglicerida u krvi

Obrazloženje: Ispitanici su prije provođenja studije bilježili jelovnik i životne navike unazad mjesec dana nakon čega su podvrgnuti konzumiranju hrane s uvjerenjem kako odgovara njihovoj krvnoj grupi. Rezultati istraživanja pokazali su povoljne učinke na zdravlje ponajviše pozitivnim učincima na kardiometaboličke čimbenike rizika. Do ovakvih rezultata je došlo unosom zdrave hrane, bez namirnica visoke kalorijske vrijednosti i što je najbitnije – bez povezanosti s krvnim grupama.

Kao što sam spomenula pozitivni rezultati studije neovisni su o ABO genotipu pojedinca, tako da nalazi ne podržavaju hipotezu o prehrani prema ‘krvnoj grupi’. Sada nam postaje jasno kako odabirom namirnica D’Adamea i izbacivanjem brze i prerađene hrane visoke kalorijske vrijednosti te redovitom tjelesnom aktivnošću, doprinosimo unaprjeđenju zdravlja bez obzira koje smo krvne grupe.

Zaključak

Poznato je kako određene namirnice mogu uzrokovati zdravstvene probleme kod pojedinaca, no to nije povezano s krvnom grupom. Dr. D’Adamovu teoriju prehrane po krvnoj grupi koja je zaludila svijet srušili su stručnjaci provedenim znanstvenim studijama spomenutim u današnjem blogu. Neka nam ovo bude još jedna lekcija da ne nasjedamo lako na sve ono što čujemo i slijepo slijedimo trendove. Naša prehrana mora biti raznolika, sadržavati sve makro i mikronutrijente kako bismo ostali zdravi. Namirnice iz prehrane mičemo samo ako za to postoji valjan zdravstveni razlog, a ne popularna dijeta koju smo pročitali na internetu.

Reference

Abegaz SB. Human ABO Blood Groups and Their Associations with Different Diseases. Biomed Res Int. 2021 Jan 23;2021:6629060. doi: 10.1155/2021/6629060. PMID: 33564677; PMCID: PMC7850852.
Wang J, García-Bailo B, Nielsen DE, El-Sohemy A. ABO genotype, ‘blood-type’ diet and cardiometabolic risk factors. PLoS One. 2014 Jan 15;9(1):e84749. doi: 10.1371/journal.pone.0084749. PMID: 24454746; PMCID: PMC3893150.
Wang J, Jamnik J, García-Bailo B, Nielsen DE, Jenkins DJA, El-Sohemy A. ABO Genotype Does Not Modify the Association between the “Blood-Type” Diet and Biomarkers of Cardiometabolic Disease in Overweight Adults. J Nutr. 2018 Apr 1;148(4):518-525. doi: 10.1093/jn/nxx074. PMID: 29659952.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Sanela Čok, farmaceutski tehn., instruktorica fitnesa

Farmaceutska tehničarka s diplomom Fitnes učilišta smjer – Instruktor fitnesa u teretani. Posjeduje višegodišnje iskustvo u vođenju individualnih treninga s klijentima. Školovanjem, istraživanjem i radom u ljekarni unaprijedila je svoje znanje na području suplementacije i savjetovanja pacijenata koje svakodnevno proširuje. U slobodno vrijeme kao dio Coach4you trenera vodi privatne treninge u Gyms4you teretanama. Novim klijentima i svima koji žele znati više, uvijek stoji na raspolaganju za savjetovanje o suplementaciji, zdravlju i trenažnom procesu.

Povezani blogovi