fbpx

„Smatram Fitnes učilište odličnim izborom za svakoga tko želi imati kvalitetnu bazu na temelju koje može graditi svoju fitness/sportsku karijeru.“ – Julija Sliško

Znate onaj osjećaj kada osoba uđe u prostoriju i doslovno osjetite da zrači pozitivom? E pa takva je naša Julija! Ono što nas je posebno dojmilo kod nje je njena hrabrost da se uhvati u koštac sa svime što joj se nađe na putu te zdravi natjecateljski duh – ona se ne trudi biti bolja od drugih, već se trudi iz dana u dan biti bolja od same sebe! Upoznajte Juliju (za koju ćete sigurno još čuti)! 😉

1. Draga Julija, od jako malih nogu počela si se baviti plesom u gotovo svim oblicima. Upoznaj naše čitatelje kako se, u tvom slučaju, rodila ljubav prema sportu i vježbanju te kako je ono oblikovalo tvoj karakter.

Moja je ljubav prema sportu nastala još u 4. godini djetinjstva kada sam se počela baviti plesom. Sve je krenulo s ritmikom, baletom, suvremenim plesom. U tim područjima bila sam aktivna do svoje 10. godine, kada sam se preselila s roditeljima u Veliku Goricu. Ondje je nastala ljubav prema mažoret sportu, u kojemu sam bila 12 godina natjecateljski aktivna. Sa svojom grupom sam osvojila jedno svjetsko zlato, te brojne europske, državne i međunarodne medalje. Zato danas kod kuće imam kolekciju sa preko 100 medalja iz svojih Velikogoričkih mažoretkinja.
Ples i kretanje su oduvijek moja velika strast. U timu goričkih mažoretkinja prošla sam jako puno uspona i padova i sa sigurnošću mogu reći da me on naučio onome što danas jesam; disciplinirana, svoja, timski nastrojena, strastvena te puna emocija i ‘inata’ koji me tjeraju da grizem za ono do čega mi je stalo, da ne odustajem ni kada izgleda kao da se sve ruši preda mnom. Kroz dugogodišnju karijeru naučila sam da se natječem isključivo sama sa sobom, točnije da se trudim biti bolja isključivo od Julije koja sam bila jučer, a rezultati su time dolazili sami.

2. Nešto kasnije okušala si se i u odbojci te fitnessu. Kako su izgledali tvoji počeci u fitness svijetu te tko te naučio tvojim prvim fitness koracima?

Da, kroz srednju školu sam se okušala i u odbojci i u fitnessu. Krenula sam ići u teretanu, međutim, nisam puno toga znala, bilo me strah, a imala sam ogromnu želju. Sreća, nisam odustala. Sama sam pronalazila puteve, savjete od trenera koji su ondje radili. Kao školarka na džeparcu, bez dodatnih prihoda, nisam bila u mogućosti pored svojih plesnih aktivnosti koje su bile iznimno skupe, tražiti roditelje da mi priušte još i to. Tada sam odlučila sudjelovati u grupnim treninzima teretane u koju sam bila upisana. Imala sam odličnu trenericu, jako mi se svidjela zajednica i atmosfera. Iako sam bila najmlađa, voljela sam prisustvovati i usput promatrati svijet odraslih. U tom periodu kombinirala sam grupne treninge s odlascima u teretanu.
Kako sam odrastala, tako sam s vremenom sama proučavala fitness, vježbe, ‘pravila’ i smjernice. Mogu reći da sam samu sebe naučila puno toga kroz istraživanje i njuškanje po internetu i društvenim mrežama. Međutim, kada sam napokon bila u mogućnosti, odlučila sam uzeti trenera na određen broj sati kako bih saznala sve što mi je još nejasno i strano. Tu sam dobila puno informacija i na temelju toga, sama sam nastavila s daljnjim istraživanjem. Fitness me uveseljavao od samog početka jednako kao i ples. Voljela sam taj osjećaj nakon, voljela sam tih sat-dva vremena u danu koji su posvećeni isključivo meni, mom zdravlju, formi i naravno psihi.

3. Baviš li se još uvijek plesom te što te potaknulo na upis Fitnes učilišta?

Plesom se bavim i dalje, ali rekreativno. Znam da od njega nikad neću odustati, pa mi je bila želja otvoriti i svoje plesne sate. Međutim, htjela sam završiti nekakav tečaj koji će mi osigurati podlogu u širem spektru. Saznala sam za Fitnes učilište i našla savršenu edukaciju za sebe.

4. Završila si program osposobljavanja za instruktoricu fitnesa uz glazbu. Koliko je to utjecalo na tvoj daljnji put?

Fitnes učilište donijelo mi je puno toga i bio je moj ‘šlag na tortu’. Kroz odrađivanje prakse u novootvorenom Fortis Gym-u u Velikoj Gorici, gdje i sama treniram, pri kraju edukacije – dobila sam ponudu za posao trenera grupa. Naime, odrađivala sam zamjene po potrebi u sklopu prakse i dobila izuzetno dobar feedback polaznica. Za mene je to značilo jako puno, znači i dalje nakon 3-mjesečnog rada kao njihova trenerica. Posao u teretani, stvaranje zajednice, dobrih treninga i izvrsne atmosfere me poticao na daljnji razvitak sebe u tom području.

5. Gotovo odmah nakon završetka osposobljavanja napravila si onaj veliki korak – otvorila si prijave za vlastite grupne treninge. Jesi li zadovoljna odazivom?

Da, otprilike mjesec dana nakon završetka osposobljavanja otvorila sam prijave za grupne treninge u svome naselju (Društveni dom Gradići), upisala sam velik broj cura s kojima sam krenula raditi 02.09. Jako sam zahvalna, uzbuđena i sretna. Osjećam se nikad spremnije za sve što trenutno vodim i radim, a diplomu Fitnes učilišta dobila sam tek prije nekoliko mjeseci. Smatram da upravo moja priča, ukazuje na kvalitetu Učilišta i angažman njegovih profesora. Naravno, tu moja želja i trud igraju veliku ulogu, ali Fitnes učilište je također veliki čimbenik svega toga. Iz tog razloga smatram Fitnes učilište odličnim izborom za svakoga tko želi imati kvalitetnu bazu na temelju koje može graditi svoju fitness/sportsku karijeru te istovremeno stvoriti odlična poznanstva!

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

dr.sc. Maja Vukelja, mag. cin.

Od malih nogu je bila u sportu – gimnastici, tenisu i veslanju. Ljubav prema sportu naslijedila je od djeda koji je bio međunarodni gimnastički sudac te gimnastički trener u Ogulinu. Još od osnovne škole imala je želju postati trenerica.
2012. godine završila je Kineziološki fakultet u Zagrebu gdje je i doktorirala 2021. godine na temu „Tjelesna aktivnost i motorička znanja djece predškolske dobi u Republici Hrvatskoj“ na temelju projekta financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost i pod vodstvom izv.prof.dr.sc. Sanje Šalaj. Na Kineziološkom fakultetu radi kao predavač i vanjski suradnik na katedri Kineziološke rekreacije te kolegiju Motorički razvoj čovjeka. Također je vanjska suradnica u Laboratoriju za motorički razvoj Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Od prosinca 2012. do travnja 2024. godine radila je u Športsko rekreacijskom centru Trnje kao voditeljica tjelesnog vježbanja za umirovljenike i trudnice, a od 2017. i kao voditeljica Fitness centra Trnje. Radila je s 9 skupina umirovljenika, odnosno s njih oko 180 te skupila preko 11000 odrađenih grupnih treninga s ovom dobnom skupinom.
Područje koje ju naročito zanima i u kojem se neprestano usavršava je Zdravstvena kineziologija.
Bila je dio hrvatskog tima erasmus+ EU projekta „HEPA-S – Health and Fitness Assessment for Seniors“ čiji je nositelj bio Zagrebački savez sportske rekreacije „Sport za sve“ u suradnji s Fitnes Učilištem, a provodio se u 5 država partnera (Hrvatska, Slovenija, Bugarska, Portugal i Srbija).
Voditeljica je „Sekcije za starije osobe“ te tajnica Hrvatske udruge za promociju tjelesne aktivnosti, prevenciju debljine i unapređenje zdravlja (HUPTA).

Povezani blogovi