fbpx

“Bitno je od koga biramo učiti.” – Martina Gazivoda

Martina Gazivoda je instruktorica fitnesa u teretani koja se kroz edukaciju na Fitnes učilištu istaknula svojim trudom, predanošću i ljubavi prema fitnesu te spojila fitnes, zdravu prehranu i grafiku. Njen cilj je od svojim klijentica stvoriti zdrave i snažne žene i pritom stavlja naglasak na onu psihičku promjenu, ne samo fizičku. Uči ih da postanu svjesne svoje snage i svojih mogućnosti. Više o ovoj zanimljivoj grafičkoj dizajnerici, zaljubljenici u fitnes i uravnoteženu prehranu pročitajte u intervjuu.

1. Martina, obzirom da se u djetinjstvu nisi bavila sportom, otkud ljubav prema fitnesu? U kojem trenutku si odlučila da fitnes postane tvoj životni poziv?

Igrom slučaja sam prije par godina počela raditi u jednom fitnesu. Ljubav prema treningu i zdrave navike nisu došli na prvu, moram biti iskrena. Nikada nisam imala problem sa tim da ne volim fizičku aktivnost. Ali sada kada pogledam unazad, vidim da sam to radila iz nekih krivih razloga i na krivi način. Tražeći brza rješenja. Što je od starta bila greška. Griješila sam dosta, i u treningu, kao i u prehrani. Ali, svejedno ne bih tu ništa puno mijenjala jer su me upravo ti padovi, a zatim i usponi, profilirali u osobu kakva sam danas. Sve te ‘lošije’ faze su me potaknule da iskoristim tu zdravu sredinu u kojoj se zbog posla ionako nalazim te da izvučem najbolje iz svega toga. Da učim. Napredujem. Počela sam više pažnje pridavati osobnom razvoju, educirati se o namirnicama i zdravijem pristupu prehrane. Počela pripremati obroke.
Nekako spontano je došla i želja da upišem Fitnes učilište.

2. Koje iskustvo s nastave bi istaknula kao najdragocjenije?

Praktični dio. U jednu ruku sam ga obožavala, ali me isto tako frustrirao u nekim situacijama. Sjećam se da su me predavači ispravljali u nekim vježbama za koje sam do tada bila uvjerena da ih znam te da ih dobro izvodim. Tada sam samoj sebi rekla: ‘Martina, stani na loptu i polako. Tu si da naučiš.’ I to bi istaknula kao najdragocjeniji dio, njihovo strpljenje da svakome od nas pristupe na opušten način. Često i kroz šalu, ali na kraju smo svi od tamo izašli bogatiji za jedno novo iskustvo. Dodala bi još da sam tamo upoznala zaista divne ljude. Stekla neka nova prijateljstva, tako da bih i to istaknula također kao jednu od najdragocjenijih stvari, ta potpora koja smo bili jedni drugima. I još uvijek smo.

3. U svom trenerskom radu, naglasak stavljaš na mentalno zdravlje. Vidiš li napredak kod svojih vježbačica?

Najbitnije je da dođe do promjene u mindsetu. Da one tome pristupe iz pravih razloga, ne zato jer žele izgledati kao netko ili da bi se svidjele nekome. Kroz razgovor im pokušavam naglasiti koliko je bitno da prihvate svoje tijelo, zavole svoje nesavršenosti, i da rade na njima ukoliko ih žele promijeniti. Kažu same sebi: ok, tu sam gdje jesam, šta mogu napraviti danas da bi bila sretnija i ispunjenija, i na kraju krajeva zdravija žena sutra? I onda polako kreće proces. I to je najljepši dio puta. A cijela ta fizička promjena, koja većini i je na prvom mjestu, nema prevelikog smisla ako psiha to ne prati. To je danas teško jer se preveliki naglasak stavlja na figuru žene koja ‘mora’ ispuniti neke norme. Vidim napredak u radu sa njima. Jer zabranjene su riječi poput: Mrzim svoj trbuh. Ne mogu. I slično. Nisu ni svjesne svoje snage. Nisam je bila ni ja svjesna. Otvoreno im govorim o nekim svojim greškama, lošim stranama kojekakvih dijeta te kako se to bilo odrazilo na moje zdravlje, baš kako bi im dala do znanja da na račun mojih grešaka shvate, te da one ne rade iste. Opravak/napredak je proces, ne događaj. I na taj način se treba tome i pristupiti.

4.Reci nam nešto o tvojim planovima za budućnost.

Želim napredovati u svakom aspektu. Isto tako želim nastaviti raditi ono što već radim, ali dignuti sve to za ljestvicu višlje. Rad sa ljudima je ono u čemu stvarno uživam, kao i u pripremi zdravih obroka, te kuhanju obroka za klijente po makronutrijenta koji su prilagođeni njihovom unosu i potrebama.
Na taj način im želim olakšati da uz trening lakše dođu do rezultata, pokazati im kako prehrana ne mora biti dosadna, monotona te da se ničega ne trebaju odricati. Planova je zaista puno, a sigurna sam da će kroz vrijeme uz nove ideje doći i neki drugi ciljevi.

5. Obzirom da na svom instagram profilu objavljuješ motivacijske tekstove, koju motivacijsku poruku imaš za osobe koje bi željele ozbiljnije se baviti fitnesom i upisati Fitnes učilište, ali se u svojoj odluci preispituju?

Poručila bi im da ne odustaju od svojih snova. Da marljivo uče, ali isto tako da ego ostave negdje po strani. Uvijek moraju težiti tome da nauče više te da to znanje koje tamo steknu također prakticiraju u praksi, prvo na sebi, zatim i na osobama sa kojima će raditi. Bitno je od koga biramo učiti.
Svaka upornost se isplati. Biti će napornih dana, vikenda, kada će možda i sumnjati u svoju odluku, ali sve je to zanemarivo kada znamo svoj cilj.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Mirna Hajnic

Mirna Hajnic, mag. cin.

Diplomirala na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, usmjerenje Fitnes. Natjecateljski se bavila akrobatskim rock’n’rollom te je kao član reprezentacije Republike Hrvatske sudjelovala na svjetskim i europskim prvenstvima. Uz studij, usavršava se radom u raznim Fitnes centrima te na konvencijama u Hrvatskoj i inozemstvu. U svom radu, naglasak stavlja na zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje i holistički pristup treningu. Mirna je dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2014. godine i predaje na programu za instruktore pilatesa

Povezani blogovi