fbpx

„Da, moram priznati moj tempo je malo žešći. ” – Marija Andrijašević

Marija Andrijašević je predavač koji našim polaznicima može dočarati fitnes industriju u punom značenju. Ona je influencer, putnik, nezaobilazni prezenter na fitnes konvencijama i kongresima, trener i nutricionist. Sva sreća, za naš kongres joj dovoljno rano kažemo kad se održava inače bi i taj vikend bila na nekom drugom kontinentu. Više o Mariji u nastavku.

1. Svaki put kada se vidimo ti si se upravo vratila s nekog drugog kraja svijeta. Gdje si zadnje bila?

Zadnja velika putovanja su bila na Taiwan ?? Kaohshiung, grad na jugu Taiwana. Poznati grad i luka te drugi grad po veličini u državi. Ostala sam ugodno iznenađena urednošću i infrastrukturom. Konvencija se odvijala na njihovom poznatom University of forgein languages. Nakon toga Malaga, XII IDEAS FITNESS najveća konvencija u Španjolskoj te Gibraltar gdje sam održala Body Weight workshop te masterclass. To je “samo” studeni 2018., a ne zaboravimo i predavanja Fitnes Učilišta.

2. Uz tvoj „žestoki“ tempo svejedno se stigneš konstantno educirati i pratiti nove spoznaje i saznanja iz svijeta fitnesa. Kako ti to uspijeva?

Da ,moram priznati moj tempo je “malo žešći”. Preko tjedna vodim privatne i grupne treninge u svom centru, sudjelujem u Adidas kampanjama, organiziram konvencije, seminare, surađujem s brojnim medijima, putujem te predajem na konvencijama diljem svijeta. Ali  kad spojite ljubav prema svom zvanju i putovanjima nastojite izvući najbolje kao što je čitanje u avionima .
Naš posao uključuje i permanentnu edukaciju kao i usavršavanje. Kako bi mogla inspirirati i podučavati druge, moram se i sama usavršavati i učiti. Tako da koristim priliku kada odradim masterclass ili workshop poslušati svoje kolege i suradnike. Također pratiti koja su najnovija saznanja i istraživanja te pohađati seminare renomiranih kolega. Imam tu privilegiju da sam na izvoru informacija.
Važno je u šumi podataka i trenažnih procesa pronaći ono što je primjenjivo u vašem svakodnevnom radu.

3. Možeš li nam dati komentar na konstantne promjene i fluktuacije trendova u svijetu fitnesa? Što se tebi kao stručnjaku najviše sviđa u cijelom tom procesu, a za što misliš da je ipak malo „previše“?

Od kad sam ušla u svijet fitnessa, trendovi se mijenjaju iz godine u godinu kao i njihova popularnost. Oni programi i trenažni procesi koji su se smatrali mainstreamom sad su na vrhuncu popularnosti što ne znači kako će se ona održati. Naravno to je dvosjekli mač.
Najvažnije je usvojiti osnovne obrasce kretanja kao i određene kretne strukture te nakon toga izabrati onu aktivnost koja osobi odgovara. Naravno u šumi informacija klijent/vježbač može lutati te je na treneru kako bi mu pomogao  što izabrati.
Npr., nije samo i jedino “dobar” jedan tip treninga.
Svakako izbjegavati generalizaciju i odjeljivanje u ladice.

4. Neki se možda još nisu susreli s pojmom „frikcijski“ trening. Što te potaklo da kreneš koristiti taj princip? Možeš li nam malo objasniti o čemu se točno radi?
Primjena frikcijskih kretnji nije novost u trenažnim procesima, međutim što i koje materijale koristiti u izradi rekvizita i način njihove uporabe sigurno jest.
Trening sa sliderima će sigurno obogatiti svaku trening rutinu.
Upotreba slidera će sigurno pojačati rad na balansu i snazi. Kada se doda element “nestabilnosti” u trening, vježbe za jačanje mišića core-a postaju definitivno izazovnije.
Kroz fluidne i logične kretnje te zbog nestabilnih “klizajućih“ površina tijekom izvođenja cijelog opsega pokreta, mišići rade drugačije nego kod tipičnih bodyweight vježbi.
Na radionici ćete se upoznati kako koristit slidere, složiti vježbe kroz logične fluidne kretnje te kako postići zacrtani cilj treninga.

a) Trening započeti  nakon dobrog zagrijavanja te u početku pokrete izvoditi polagano, kontrolirano, a tek onda pojačati intenzitet i tempo izvođenja vježbi
b) Vježbe izvoditi u punom opsegu pokreta kroz glatke kontrolirane kretnje
c) Vježbe se mogu izvoditi 30-60 sec ovisno o razini forme.
d) Pojačati intenzitet i vrijeme trajanja vježbi ovisno o razini forme

5. Što sudionici 4. kongresa Fitnes učilišta mogu očekivati od tvoje radionice? S kojim znanjima želiš da svaki od njih napusti predavanje?
Kao što sam prethodno rekla, nadam se kako će obogatiti svoje treninge te će pronaći inspiraciju te će to utjecati na njihovu trening rutinu.
Npr, slideri u kombinaciji s drugim rekvizitima, kao što su Ketlebell-i, utezi, pump setovi, omogućavaju bezbrojne kombinacije.
Vidimo se na IV kongresu FU 🙂

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Karmen Korda

Karmen Korda, mag. paed. soc.

Magistra socijalne pedagogije i bivša polaznica Fitnes učilišta, instruktor grupnog fitnesa uz glazbu. Po završetku fakulteta dolazi na Fitnes učilište kao stručni suradnik i spaja socijalnu pedagogiju kao primarnu struku s fitnesom. Naglasak stavlja na važnost zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti na sve aspekte ljudskog bića- biološki, psihološki i sociološki te naglašava važnost odnosa i pristupa instruktora i ostalih stručnjaka prema vježbačima/klijentima. Također, iskustvo stječe i u vođenju različitih grupnih programa.

Povezani blogovi

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...

  • Prekomjerna tjelesna težina i pretilost karakterizirani su visokim postotkom masne mase u odnosu na nemasnu masu te su povezani s velikim brojem kroni...