fbpx

Dišni sustav

Pluća osobe prosječene veličine teže oko 1 kg i imaju volumen od 4-6 L. Ventilacija plućnog sustava odvija se u gornjem i donjem dijelu. Dišni sustav je pod utjecajem respiratornih mišića dijafragmom i promjenama u pritisku.

Gornji dio – Služi kao put koji miče zrak u donji respiratorni trakt. Gornji trakt sastoji se od nosa, sinusa, ždrijela i grkljana i cilj je zagrijavanje, čišćenje zraka prije nego dođe do izmjene plinova.

Donji dio – donji dio počinje od dušnika koji uključuje bronhije, bronhiole, i alveole. Postoje otprilike 23 dijela, prvih 16 su putevi koji provode, a ostalih 7 respiracijski putevi. Dušnik počinje oko baze vrata, i dugačak je oko 10-12 cm prije nego se podijeli u bronhije. Dušik se sastoji naprijed od hrskavičnog prstena a natrag od mišićnog svežnja.

Veliki bronhiji sastoje se od hrskavice koja drži dišne puteve otvorenim. Desni bronhi dijeli se na gornji, donji i srednji dio. Lijevi se dijeli u dvije: gornju i donju. Kretnja iz pluća do krvi događa se difuzijom.

Ventilacijska pumpa sastoji se od: prsnog zida, respiratornih mišića i pleuralnog prostora.

Prsni zid – prsni zid sastoji se od:
– Ventilacijskih mišića (mišići između rebara)
– Kostiju (kralježnica, rebra i sternum)
Rebra se miču prema van i gore tijekom udaha a prema dolje i unutra tijekom izdaha. Zrak ulazi u pluća sve dok je intrapulmonalni plin jednak atmosferskom pritisku. Tijekom udisaja kada se mišići opuste, zrak ide iz pluća u atmosferu zbog pozitivnog tlaka.

Ventilacijski mišići – dijafragma je veliki mišić za inspiraciju inervirana je phrenic živcem koji se nalazi u kralježnici. Tijekom napora aktiviraju se i mišići trbuha kojima je cilj aktivno povlačiti rebra.

Distribucija krvi

Pluća dobivaju krvi iz plućnih arterija koji dobivaju vensku krv iz desnog ventrikula i bronhijalnih arterija. Arterije idu iz desnog ventrikula i dijele se u desnu i lijevu arteriju. I on se dalje granaju. Većina protoka krvi u alveole dolazi iz plućne cirkulacije gdje brahijalne arterije opskrbljuju zidove bronhija i bronhiola do razina alveola. Plućne arteriole se granaju do kapilara koje su okružene oko alveola gdje dolazi do izmjene plinova. Plućne vene nose krv s kisikom do lijevog atrija.

Plućna ventilacija – odnosi se na volumen zraka koji se izmjeni u jednoj minuti. U prosjeku to je 6 L/min.

Sadržaj preuzet iz ACSM guidelines for the personal trainer, četvrto izdanje. 2013.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Jozo Grgić, mag. cin.

Magistar kineziologije s umjerenjem iz kondicijske pripreme sportaša i doktorand na Victoria University u Melbourneu. Autor je utjecajnih svjetskih znanstvenih i stručnih radova u području kineziologije s fokusom na mišićnu hipertrofiju i utjecaj kofeina na sportsku izvedbu. Od 2015. godine zaposlen je na Fitnes učilištu.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...