fbpx

Optimalizacija pokreta
donjih ekstremiteta

Seminar 3/3

Datum

1. Seminar 17.03.2018.
2. Seminar 12.05.2018.
3. Seminar 06.010.2018.

Trajanje seminara

10:00 – 17:00h
Vita fitness centar

Preostalo mjesta

Ograničen broj polaznika
Preostalo još 16 mjesta

Vrsta seminara

Teorijsko-praktični seminar

O seminaru

Pridružite nam se na zadnjem u nizu seminara našeg predavača Gorana Sajka. Nakon uspješno odrađena prva dva seminara, sezonu zaključujemo s Optimalizacijom pokreta donjih ekstremiteta.

Zadatak donjih ekstremiteta je da svakodnevno obavlja osnovne posturalne i kretne funkcije. Ako postoji slaba karika u kinetičkom lancu koja nema optimalnu funkciju, jakost, ili mobilnost, asimetrija lijeve i desne strane će uslijed nepravilnog obrasca kretanja i opterećenja uzrokovati najprije sindrom prenaprezanja a dugoročno ozljedu.

Još uvijek je uvriježen isključivo bilateralni trening kao osnovna metoda jačanja donjih ekstremiteta.

U startu smo asimetrična bića i ako težimo bilateralnoj simetriji pod opterećenjem urođenoj asimetriji, nije čudo da su ozljede sve češće.

Zadatak seminara je testovima utvrditi je li i za koga je bazični čučanj ili dead lift.

Kako na osnovu testiranja, anamneze, antropoloških karakteristika utvrditi kakav oblik čučnja ili dead lifta pojedincu odgovara, mora li ga raditi i kako napraviti optimalni supstitut za klasičan trening jakosti donjih ekstremiteta.

Također, koja je optimalna mobilnost kuka i na koji način je najlakše razviti bez klasičnog stretchinga na siguran i optimalan način. Demonstrirat će se i prezentirati metodika koja se većinom zasniva na unilateralnim kretnim strukturama, objasniti bilateralni deficit i razloge treninga u sve tri ravnine.

Objasniti kompletan protokol testiranja i aktivacije glutealne regije, s naglaskom na specifične vježbe koje su provjerene, učinkovite i sigurne. Objasnit će se odnosi gluteusa, dubokih trbušnih mišića, poziciju zdjelicu i njihov utjecaj na kralježnicu i potencijalni rizik od povrede.

Razradit će se kompletna i sigurna metodika učenja hip hinga, od samog pretklona do swinga ovisno o antropološkim karakteristikama pojedinca.

Posebno zanimljive bit će neke od unilateralnih vježbi koje su osobni trademark Gorana i koje primjenjuje godinama, a bit će prezentirane isključivo na ovom seminaru.

Seminar vodi prof. Goran Sajko sa iskustvom koje je skupljano, provjereno i nadopunjavano u 20 godina trenerskog rada i educiranja.

Po završetku seminara, polaznici će:

Razumjeti i znati u praksi primijeniti temeljne principe treninga jakosti, razvoja mobilnosti, prezentirati rezultate testova i na osnovu toga znatisastaviti optimalan i siguran program za razvoj motoričkih funkcija donjih ekstremiteta

Znati testirati i prepoznati glutealnu amneziju te razumjeti način aktivacije putem prezentiranih protokola

Znati prepoznati deficite u pokretljivosti, jakosti i funkcionalnoj stabilnosti kinetičkog lanca

Znati metodičku progresiju vježbi jakosti za donje ekstremitete, izvorne unilateralne i bilateralne varijante vježbe koje se ukomponiraju ovisno o problematici pojedinca

Za koga je ovaj seminar

Seminar je namijenjen trenerima, instruktorima fitnesa, studentima i profesorima kineziologije, fizioterapeutima i svjesnim vježbačima kojima je u interesu provoditi trening na siguran i dugoročno održiv način.
Za pračenje ovog seminara poželjno je određeno predznanje iz:

• osnova anatomije čovjeka
• osnovnih pojmova iz fiziologije čovjeka
• osnove kineziološke analize pokreta

Prijava na seminar

  Cijena seminara

  3.000,00 kn za uplatu na sva tri seminara

  1.200,00 kn

  (1.000,00 kn za polaznike Fitnes učilišta)

  Svi polaznici na kraju seminara dobivaju certifikat o sudjelovanju.

  Za certifikat se ne polaže ispit