fbpx

“Fitnes učilište mi je pružilo jednu temeljnu osnovu bez koje jednostavno ne možete nadograđivati svoje znanje.” – Marica Ćališ

Marica Ćališ je polaznica s kojom sam spremila današnji intervju. Vrijedna žena koja stoji iza profila Marica Topfit. Oni koji vole pratiti fitness profile znaju malo više o tom imenu.

Nije preko noći došla do toga što danas radi. Već radom i trudom. Marica je počela raditi sa 17 godina, nastavila je i za vrijeme studija. Magistrirala je odnose s javnošću na Filozofskom fakultetu u Mostaru. Nakon toga radila je u marketinškoj agenciji. Ponosna je na svoj odgoj i rodni kraj, Ramu. Voli biti iskrena i prikazati stvari onakvima kakve jesu što njeni pratitelji cijene. Nakon što je završila edukaciju za nutricionisticu, odlučila je da bi voljela dodati i edukaciju za fitnes instruktoricu u teretani i upotpuniti priču koju gradi. Tako na njenom profilu osim ukusnih recepata, dojava o sniženjima u raznim trgovinama 🙂 (koje pratitelji posebno vole), možete vidjeti mnogo objava, storya vezanih uz vježbanje.

Evo što je Marica još rekla vezano uz fitnes i posao kojim se bavi.

1. Marice, mislim da je najjednostavnije predstaviti te influencericom, ali to ne opisuje ni blizu ono što sve ide iza toga. Svojim riječima, kako bi ti nazvala svoj posao i opisala što radiš? I moram pitati koliko je tvojim roditeljima trebalo da shvate što radiš?

Osobno se ne volim zvati influencericom jer mi to zvuči nekako “nedostupno i visoko”. Kad bi mogla opisati svoj posao kroz par riječi, rekla bi: savjetnica i prijateljica svim mojim #topfitženama, odnosno žena iz naroda, dostupna za svakoga i ono najbitinije, iskrena i bez lažnog Instagram sjaja.
Mojoj najbližoj okolini u početku je bilo teško shvatiti čime se bavim i prva pitanja su uvijek bila “a što ćeš za mirovinsko i zdravstveno, tko će to plaćati?”

2. Naši polaznici su se u uglavnom bavili nekim sportskim aktivnostima još dok su bili djeca pa im je ostala navika tjelesne aktivnosti. Kada si se ti počela baviti vježbanjem i iz kojeg razloga?

Vježbanjem sam se počela baviti rekreativno sa 17 godina. U tom periodu sam radila u kuhinji što je bio jako stresan posao i tad sam odlučila upisati teretanu da ojačam mentalno i fizički. To mi je pomoglo da se osjećam bolje i te navike njegujem i dan danas. Sviđaju mi se nuspojave. 🙂

3. Kada si shvatila da je vrijeme da upišeš edukaciju za instruktoricu fitnesa i kako ti je bilo na nastavi?

Nakon edukacije za nutricionisticu i iskustva u online radu sa ženama, htjela sam zaokružiti cijelu priču i završiti za fitnes instruktoricu. Naravno, sve to i košta pa sam vrijedno radila za svoj cilj i nisam zažalila.
Fitnes učilište mi je pružilo jednu temeljnu osnovu bez koje jednostavno ne možete nadograđivati svoje znanje. Temelji su uvijek najbitniji. Pristup, edukacija, praksa sve je apsolutno ispunilo moja očekivanja.

4. Koliko dugo je trebalo da nastane “Marica Topfit” i koja ti je prepreka možda bila najteža, a koji te cilj najviše razveselio u tom cijelom procesu?

Marica Topfit datira od 2017. godine i od tada dijelim sa svojom publikom sve, od recepata, motivacije, iskustva kroz anegdote iz života uz uvijek prisutnu pozitivnu energiju i humor.
Iskreno, nisam se zamarala preprekama, u tim trenucima radila sam s onim što sam imala na raspolaganju i iz minimalnog izvlačila maksimalno. Radila sam to iz ljubavi kao i danas i nisam ni slutila da ću biti tu gdje sam sad. Bila sam usredotočena, autentična i svoja, bez obzira na to hoće li me ljudi prihvatiti.
Najviše me razveselilo što su žene u početku slale recenzije i fotografije mojih jela koja su isprobale, a zatim su počele i promjene navika, izgradili smo kvalitetnu zajednicu u kojoj međusobno razmjenjujemo iskustva i preporuke.

5. Kako izgleda jedan tvoj dan, a kako svi ostali misle da izgleda?

Ustajem ujutro u 6:30h. Prva stvar ujutro je molitva, njega, čaj i gym. Ostatak dana objavljujem u hodu storye, komuniciram sa ženama, odgovaram na mailove, pišem planove, analiziram izvještaje žena, kreiram recepte, čistim, perem itd… Na instagramu prikazujem svoj realan život, dok privatne stvari ne iznosim u javnosti.
Vjerujem da nekima ovaj posao izgleda jednostavan, ali on je sve osim toga. Nema radnog vremena i odmora, uvijek moraš biti dostupna i raspoložena.

6. Što ti je najvrjednija pouka koju si izvukla u svom dosadašnjem radu s klijentima, vježbačima?

Kao i u većini poslova, odnos sa ljudima je ključ uspjeha. Povjerenje sam gradila godinama tako što sam bila iskrena, autentična i najbitnije imala sam i imam cilj, a to je pomoći ljudima da promijene svoj stil života.
Treba biti strpljiv, imati dobre namjere uvijek i svakome individualno pristupiti, jer nismo svi isti.
Kod mene uvijek vrijedi pravilo kvaliteta uvijek ispred kvantitete.

I da zaključim:
Bez pravih vrijednosti uspjeh je kratkotrajan.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Marija Jurina

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije s usmjerenjem fitnes. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, kao i na Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu.  Marija je dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2014. godine i predaje na programima za instruktore Pilatesa i grupnog fitnesa uz glazbu. Voli komunikaciju s polaznicima pa tako vodi rubriku intervjua već nekoliko godina.

Povezani blogovi