fbpx

Fitnesom protiv stresa – Goran Lepur

Goran Lepur je diplomirani inženjer informatike koji se od djetinjstva bavio programiranjem. Osnovao je uspješnu informatičku tvrtku te radio sa mnogobrojnim klijentima. Kako je došlo do toga da je Goran odlučio staviti zdravlje na 1. mjesto i promijeniti karijeru pročitajte u današnjem inspirativnom intervjuu, a Goranu veliko hvala što je s nama podijelio svoju priču i ukazao na važnost mentalnog zdravlja i pozitivnog utjecaja fitnesa na ovaj aspekt života.

1. Gorane, predstavi se u nekoliko rečenica.

Pozdrav svima. Prije svega, hvala Fitnes učilištu na objavi ovog intervjua.

Moje ime je Goran Lepur, diplomirani sam inženjer informatike, od djetinjstva sam se bavio programiranjem, od čega deset godina profesionalno. Osnovao sam uspješnu informatičku tvrtku te radio sa mnogobrojnim klijentima, poglavito američkim startupima te tvrtkama u nordijskim zemljama.

Rekreativno se bavim sportom još od osnovne škole, na početku sa judom, te kasnije brdskim biciklizmom, planinarenjem te powerliftingom.

Nedavno sam promijenio profesiju, te sada radim kao osobni trener.

2. Judo i sport su ti oduvijek ispušni ventil. No opiši detaljnije kako si ipak odlučio napustiti programerski posao i upustiti se u posao instruktora fitnesa?

Judo je moja prva sportska ljubav, no prestao sam ga trenirati nakon srednje škole zbog ozljede. Za vrijeme moje programerske karijere kao ispušni ventil koristio sam brdski biciklizam i powerlifting.

Promjena karijere, huh, duga priča. Počelo je tako da sam imao periode sniženog raspoloženja, no u to vrijeme mislio sam da je to normalno jer mnogo vremena provodim na računalu te nisam tome pridavao previše važnosti. Malo po malo ti periodi su postajali sve duži dok se nisu spojili u konstantno stanje sniženog raspoloženja. Došlo je do toga da sam jedva obavljao svoje dnevne obveze te sam zatražio psihološku pomoć.

Dijagnosticiran mi je anksiozno-depresivni poremećaj, isprobao sam par terapija lijekovima no nije bilo značajnog poboljšanja pa sam uzeo pauzu od posla i posvetio vrijeme za rad na sebi. Trebalo mi je dosta vremena da se oporavim i vratim u normalu, nekih godinu dana. Što je više vremena prolazilo i što sam se bolje osjećao to sam bio sigurniji da se ne želim vraćati u programiranje ili bilo koji drugi stresan posao, novac jednostavno nije vrijedan moga zdravlja.

Ideja za osnivanje karijere u fitnesu došla je nekako prirodno, godinama sam redovito išao u teretanu (čak i u onim lošim fazama) a u slobodno vrijeme sam oduvijek volio proučavati materijale vezane za fitnes na internetu, shvatio sam da sam spontano kroz godine prikupio hrpu znanja. Ponekad je baš super biti geek, haha.

Neka glavna misao koja mi se tada javila, koja me i dalje izrazito motivira, je da ću kroz rad u fitnesu moći pomoći ljudima da kroz trening smanje količinu stresa, možda nekome pomognem da mu se ne dogodi ono što se meni dogodilo.

3. Kako je odabir pao baš na Fitnes učilište?

Iskreno, nisam se baš puno raspitivao o ustanovama koje pružaju fitnes edukaciju u Zagrebu, u tom trenutku htio sam samo certifikat kako bih mogao legalno obavljati posao trenera. Sjećam se da sam razmijenio par rečenica u prolazu sa frendom koji je trener i on je rekao “upiši si Fitnes učilište, oni su ti super, tamo sam ja išao”.

Očekivao sam da ću kod Vas na edukaciji dobiti informacije koje već znam, platiti i dobiti diplomu, kad ono potpuna suprotnost, hrpa korisnih informacija i hrpa praktičnog rada. Shvatio sam da neke stvari godinama krivo radim i prije svega podigao sam vlastite treninge na jednu novu razinu.

Neki dijelovi edukacije zahtijevali su da se ozbiljno primim posla, pogotovo za polaganje na predroku, u svakom slučaju ugodno iznenađenje i jedno super iskustvo.

4.  Ti si osobno iskusio što znači kada posao postane pre stresan i što stres radi ljudskoj psihi i tijelu. Kako bi opisao svojim kolegama, kako da shvate bolje, što prolaze njihovi vježbači koji su često osobe koje žive stresnim životom? Kako da im pristupe i prilagode trening?

Stres je danas nažalost dio svakodnevice života u gradu, i ako radite kao trener susretati ćete se sa ljudima raznih raspoloženja i u raznim psihičkih stanjima. Najbolji savjet koji vam mogu dati je da promatrate svoje vježbače kada dođu na trening, izraz lica, mimike, ton glasa, promatranjem možete mnogo otkriti u kakvom je stanju osoba. Isto tako, pitanja poput “Kakav ti je bio dan?” ili “Kako si spavao/la?” će vam zasigurno pomoći kako biste bolje prilagodili trening za osobu.

Jedna od čari ovoga posla je da je svaka osoba drugačija, i da nema šablone, jedna osoba će se super osjećati nakon laganog treninga uz vedri razgovor u pauzama, dok će drugoj osobi odgovarati intenzivni HIIT trening da se “ispuca”.

U svakom slučaju pobrinite se da se vaši vježbači osjećaju dobro, jer ako se osoba sa vama ne osjeća dobro nećete je niti zadržati.

5. Što si otkrio da te najviše zanima u fitnesu?

Moj štreberski pristup iz programiranja prenio se i na fitnes, volim proučavati kako stvari funkcioniraju “ispod haube”, što se u tijelu događa na kemijskoj razini prilikom treninga ili prehrane te razmišljati o biomehanici i aktivaciji mišića prilikom pokreta.

Rekao bih da me sva područja otprilike jednako zanimaju, no ako moram izdvojiti nešto izdvojio bih komunikologiju, mislim da je izrazito bitna i često zanemarena u fitnesu. S obzirom da je moja baza u prirodnim znanostima u komunikologiji imam najviše za naučiti

6. Za kraj, što bi poručio budućim polaznicima kako da lakše svladaju edukaciju na Fitnes učilištu?

Samo hrabro! Uz malo discipline savladati ćete ispite bez problema.

Prilikom upisa dobiti ćete knjige i pristup online materijalima, nemojte čekati zadnji tjedan prije ispita već odmah počnite polagano učiti. Budite redoviti na predavanjima te prije predavanja pročitajte odgovarajuće poglavlje u knjizi. Profesori će nekoliko puta ponoviti informacije koje će biti u pitanjima na ispitu, slušajte ih!

 

Gorana možete kontaktirati na:
Mobitel / WhatsApp: 091/553-4828
Email: [email protected]
Instagram: @deload_training
Individualne treninge vodi u BETA Fitness u Zagrebu na Volovčici te vas poziva na druženje ili probni trening.
https://www.instagram.com/beta_fitness_/

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Marija Jurina

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije s usmjerenjem fitnes. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, kao i na Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu.  Marija je dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2014. godine i predaje na programima za instruktore Pilatesa i grupnog fitnesa uz glazbu. Voli komunikaciju s polaznicima pa tako vodi rubriku intervjua već nekoliko godina.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...