fbpx

HIIT trening za vaše vježbače na ljetovanju

Ideja visoko-intervalnih treninga je da u kraćem vremenu (cca 30-ak min) postignemo više, odnosno da brže dođemo do željenih rezultata. Navedeni treninzi primjereniji su za iskusnije vježbače s obzirom na to da početnici nemaju razvijene aerobne kapacitete što bi moglo doprinijeti tome da trening završi ranije od očekivanog i/ili da s umorom poraste rizik od ozljede.

Na spomen ljeta većini je asocijacija odmah i more stoga će ovaj ljetni HIIT (inicijalno) biti dizajniran za provođenje u moru. Navedeni trening može vam pomoći u održavanju/(podizanju maksimalnog primitak kisika (VO2 max, jednog od glavnih prediktora zdravlja i dugovječnosti), potrošnji kalorija i razvoju mišićne izdržljivosti.

Kao mjera intenziteta odlično nam može poslužiti ljestvica subjektivnog osjećaja opterećenja od 1 – 10.
1 – mirovanje
10 – maksimalno intenzivno

Potrebna oprema – sat (ili osoba koji će pratiti vrijeme intervala)
Modalitet – plivanje
Intervali rada/odmora – 20 sec rad/ 20 sec (aktivnog) odmora
Intenzitet rada/odmora – rad – SOO 8-9 (brzo plivanje)/ odmor SOO – 3-4 (sporo plivanje ili plivanje u mjestu)
Broj serija – 3
Broj intervala u seriji – 10
Odmor između serija – cca 3 min

Ako vam plivanje nije omiljena aktivnost, navedeni trening možete naravno odraditi i primjerice kroz trčanje/ vožnju bicikla.

Zaključak

Iskoriste prirodne (morske) ljepote diljem obale za aktivan odmor te odradite trening kojim ćete i kratkoročno (smanjenje stresa, poboljšanje raspoloženja) i dugoročno (podizanje fitnes komponenata) unaprijediti vašu razinu zdravlja!

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Filip Sabol

dr. sc. Filip Sabol

Magistrirao je 2017. (s usmjerenjem kondicijska priprema sportaša), a 2020. godine doktorirao na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Autor je utjecajnih znanstvenih i stručnih radova. Aktivno sudjeluje na velikom broju konferencija te usavršavanja i radionica u području kineziologije. Filip ima višegodišnje iskustvo u vođenju individualnih i grupnih treninga te je koordinator edukacije i dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2017. godine.

Povezani blogovi