fbpx

Istražujte, propitkujte, isprobajte, educirajte se – formalno, neformalno, informalno! – Intervju s dr.sc. Filipom Sabolom

Filipa Sabola naši noviji polaznici upoznali su kao predavača, čitatelji objava kao autora brojnih tekstova, a u intervjuu možete pročitati kako se Filip uopće našao na Fitnes učilištu, čime se bavi i što ga „gura“ konstantnom učenju i napredovanju:

1. Filipe, možeš li našim čitateljima reći kako si se uopće našao na Fitnes učilištu? Što te zainteresiralo i privuklo dolasku (i ostanku) na ovo radno mjesto?

Krajem 2016. godine, tijekom apsolventske godine, prijavio sam se za sudjelovanje u istraživanju kojeg je provodio kolega Jozo Grgić (prethodnik na mom radnom mjestu koji je odlazio na doktorski studij u Australiju). Par tjedana kasnije Jozo me kontaktirao i upitao jesam li zainteresiran doći na razgovor s ravnateljem jer Fitnes učilište traži mladog kineziologa za stručno usavršavanje i tu priča počinje.

Dolasku na učilište primarno me privukla poticajna sredina i mogućnost za napredovanjem. Ostanku, pak, kvalitetna organizacija učilišta, ugodna i poticajna radna sredina te posao koji traži svakodnevnu edukaciju.

Želio sam nastaviti s usavršavanjem u području kineziologije nakon fakulteta i učilište se pokazalo kao idealna sredina za to.

2. Tebi titula magistra kineziologije nije bila dovoljna pa si upisao i doktorski studij na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Što te prvenstveno potaklo na to? Koje teme, odnosno koja područja te posebno zanimaju?

Prvenstveno želja za napredovanjem i traganje za novim znanjima. Treća godina na fakultetu je za mene bila prekretnica kada sam shvatio da je to područje u kojem se dugoročno vidim i želim skupiti što više teoretskog i praktičnog znanja kako bi što bolje razumio i mogao kontrolirati trenažni proces.

Područje živčano-mišićnih funkcija je primarno područje koje sam odabrao za smjer tijekom doktorskog studija, a doktorirao sam krajem 2020. godine na temu akutnog utjecaja kofeina na izvedbu u treningu s otporom. Na moju sreću u istraživanje se (dobrovoljno :D) uključilo i nekoliko polaznika Fitnes učilišta koji su nam pomogli u tome da prikupimo dovoljan broj ispitanika.

3. Jako puno čitaš, učiš i istražuješ. Prvo je pitanje (koje te svako malo pitam), spavaš li ti uopće? Drugo je, naravno, što te posebno motivira u stalnom traženju novih tema, područja interesa i istraživanja?

Postoje tjedni kada je par sati sna manje zbog gustog rasporeda, ali generalno pokušavam spojiti između 7-9 sati sna svaku noć i držati se rasporeda uobičajenog spavanja kako bi uspio izvršavati dnevne obaveze.

Što me motivira – svijet oko nas! Toliko toga, toliko za vidjeti, čuti, okusiti, probati, proživjeti! Toliko!

Zdravstveni fitnes može podići razinu zdravlja i kvalitetu života te olakšati svakodnevni život i omogućiti ljudima da uživaju u svim tim stvarima. Kroz razne uloge – koordinatora edukacije preko tjedna, predavača vikendima, osobnog trenera i aktivnog vježbača trudim se biti u doticaju s fitnesom kroz teoriju i praksu.

4. Polaznici Fitnes učilišta najviše te viđaju u ulozi predavača. Kako ti se sviđa predavati na Fitnes učilištu? Koji ti je najdraži segment predavačke uloge?

Uloga predavača mi je odlična jer zahtjeva da se komplicirane stvari prikažu na jednostavan i praktičan način. To me tjera da čitam, istražujem i napredujem.

Sama priprema predavanja zahtijeva čitanje relevantnih izvora, a kasnije prikaz tih podataka na zanimljiv i praktičan način da zainteresiram polaznike za određenu tematiku. Želja mi je da im prenesem način razmišljanja u kojem je potrebno fokusirati se na principe i ciljeve koji stoje iza neke vježbe, a ne na samu vježbu jer je to jedini način na koji mogu razumjeti je li vježba dobra ili nije. Nadam se da uspijevam prenijeti to na polaznike.

5. Postoji li neka tema o kojoj posebno voliš educirati naše polaznike? Znaš, ona tema o kojoj možeš satima pričati i dalje ne reći sve što si htio?

Prva tema koje sam se sjetio je tema – „it depends“! U fitnesu sve ovisi o stanju osobe, ciljevima, uvjetima u kojima se provodi, vremenu na raspolaganju, itd. Potrebno je iz smjernica oblikovati specifičan program za pojedinu osobu ili grupu vježbača.

Također – istaknuo bih i važnost dijagnostike te praćenja procesa. Ako ne mjerite – onda pogađate!

6. Koja je tvoja poruka našim čitateljima, sadašnjim, bivšim i budućim polaznicima?

Live curious! Istražujte, propitkujte, isprobajte, educirajte se – formalno, neformalno, informalno! Paralelno uz edukaciju – krenite primjenjivati te informacije u praksi jer praktično znanje ne možete steći bez rada.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Karmen Korda

Karmen Korda, mag. paed. soc.

Magistra socijalne pedagogije i bivša polaznica Fitnes učilišta, instruktor grupnog fitnesa uz glazbu. Po završetku fakulteta dolazi na Fitnes učilište kao stručni suradnik i spaja socijalnu pedagogiju kao primarnu struku s fitnesom. Naglasak stavlja na važnost zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti na sve aspekte ljudskog bića- biološki, psihološki i sociološki te naglašava važnost odnosa i pristupa instruktora i ostalih stručnjaka prema vježbačima/klijentima. Također, iskustvo stječe i u vođenju različitih grupnih programa.

Povezani blogovi