fbpx

Joseph Pilates i ”američki san”

”America, the land of opportunity” .. svima nam je poznata ova uzrečica koja sugerira na mogućnost ostvarenja svojih snova, slobode i uspjeha u dalekoj Americi. Iako danas to možda više nije tako, početkom prošlog stoljeća mnogi željni uspjeha i boljeg života, uputili su se upravo u SAD kao zemlju koja pruža šansu za uspjeh svima spremnima raditi za bolje sutra.

Jedan od njih bio je i Joseph Pilates, izumitelj metode vježbanja koja se i dan danas nakon više od sto godina od njenih začetaka prakticira širom svijeta od strane nekoliko milijuna ljudi. Na dan njegovog rođenja, 9. prosinca, mnogi se sjete ovog genijalca i njegove ustrajnosti u ostvarenju svojih snova.

Djetinjstvo provedeno u siromaštvu, zatočeništvo u logoru za vrijeme 1. svjetskog rata i neslaganje s njemačkim režimom u poslijeratnom periodu, nagnali su ga da svoju sreću pokuša ostvariti u SAD-u.

14. travnja 1926. godine brodom Westphalia napušta Njemačku s ciljem trajnog ostanka u SAD-u. Već tada je bio odlučan u razvijanju svoje metode vježbanja i njezinog infiltriranja u živote što većeg broja ljudi. Na put je krenuo s ”bogatstvom” od 500 dolara koje mu je trebalo biti dovoljno za iznajmljivanje apartmana za život, otvaranje studija za vježbanje i ulaganje u sprave koje je sam osmislio.

Potpuno zaokupljen mislima i planovima, nezainteresiran za bilo kakva događanja na brodu za vrijeme putovanja, susreće svoju buduću suprugu jednako tako odsutnu duhom i u svojim maštanjima što joj donosi budućnost u novoj zemlji. Clara Zeuner je također bila na svom imigracijskom putovanju u bolji život. Do kraja putovanja, kroz mnoge razgovore koje su vodili (Joseph je bio taj koji je više pričao, a Clara slušala) oboje su shvatili da se upotpunjuju i da bi im život u novoj zemlji bio puno lakši ako krenu u njega zajedno.

21. travnja 1926. stižu u New York, točnije na Ellis Island najveću i najaktivniju imigracijsku stanicu u to doba. Iako je postojala bojazan hoće li biti primljeni zbog dozvoljene kvote stranaca koju SAD može primiti godišnje, prolaze imigracijski ured i kreću prema Manhattanu. Pronalazak stana i mjesta za studio po cijeni koju si je Joseph mogao priuštiti nije bio lagan, ali uz pomoć prijatelja pronalazi apartman za iznajmljivanje u dijelu grada Hell’s Kitchen naseljenom siromašnijim pridošlicama iz cijelog svijeta. Apartman se nalazio na 939 Eighth Avenue, između 55. i 56. ulice, u zgradi imena Van Dyck Studios i imala je šest katova. Prostor je bio prostran sa visokim prozorima koji gledaju na Eighth Avenue koji su omogućavali prodor velike količine svijetla idealan za studio za vježbanje.

Pokraj apartmana nalazio se jedan manji prostor u koji su se Joseph i Clara uselili i pretvorili ga u svoj dom u godinama koje su slijedile.

Joseph se vrlo brzo udomaćio u novoj okolini i krenuo je sa svojom redovitom sportskom rutinom trčeći dugačkim ulicama i avenijama New Yorka svakog jutra bez obzira na vremenske prilike. Smatrao je, i to je vrlo često isticao, da su svježi zrak i prirodno dnevno svijetlo jedan od preduvjeta održavanja zdravlja.

U narednim mjesecima Joseph je uložio sve svoje napore u uređenje studia i dobivanje dozvola za rad i licenci za izradu svoje specifične opreme. Otvorenje studija bilo je nakon nešto malo više od godine dana od dolaska Josepha i Clare u New York i vježbalo se na prostirci i na Reformeru koji je Joseph do tada već izradio i patentirao.

Prve klijente koje su imali u studiju preporučio je Josephov poznanik iz boksačkih dana. Bilo da se radilo o klijentima koji su zahtijevali rehabilitacijski pristup ili se radilo o klijentima koji su ”samo” željeli lijepo izgledati, Joseph je polako i strpljivo gradio svoj imidž osobe koja zna što radi i tako gradio bazu svojih klijenata koja se povećavala iz godine u godinu.

Iako je Pilates metoda tada bila nepoznanica i novi klijenti nisu znali što očekivati na samom treningu niti dugoročno, osjećaj koji su imali nakon odrađenog treninga i dugoročni pozitivni efekti, prije svega u boljoj posturi i sveukupnoj snazi, utjecali su da su se mnogi ponovo vraćali i bili klijenti studija dugi niz godina.

Radeći sa sve većim brojem klijenata došao je do zaključka da, bez obzira na to što je svako tijelo i svaka osoba individua i zahtjeva drugačiji pristup, modifikaciju ili drugačiji način poučavanja, ljudima općenito nedostaje osjećaj kontrole nad svojim tijelom. Naučiti ljude da vladaju svojim tijelo postala je njegova misija od kuda i proizlazi prvotni naziv njegove metode ”Contrology”.

Krajnji Josephov cilj bio je da njegova metoda bude integrirana u škole i medicinske ustanove kao alat u postizanju i održavanju zdravlja. Iako nije uspio u svome naumu za vrijeme života, vjerujem da bi ga činjenica da danas Pilates metodu prakticira preko 10 milijuna ljudi i da taj broj raste, učinila sretnim!

Literatura

Joseph Pilates,  Der Mann, dessen Name, Programm wurde” biografie – Eva Rincke, 2019.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Jennifer Glumac

Jennifer Glumac, dipl. oec., stručna specijalistica kineziologije

Veliki dio života kontinuirano provodi u sportu i svijetu fitnesa i sportske rekreacije. Jennifer je  stručni specijalist kineziologije i certificirana međunarodna instruktorica Pilatesa već 10 godina s iskustvom vođenja treninga preko 15 godina. Urednica je kolumne, dugogodišnji predavač na području Pilatesa, organizatorica mnogobrojnih konvencija.

Svoje znanje kontinuirano usavršava i nadopunjuje na mnogim konvencijama i radionicama u Hrvatskoj i u inozemstvu (London, New York, Toronto,…). 2009. godine otvara svoj vlastiti studio AEROBIC I PILATES STUDIO ENERGY FIT.

Jennifer je dio predavačkog tima Fitnes učilišta (Rijeka) od 2015. godine te koordinator Fitnes učilišta u Rijeci.

Povezani blogovi

Tags:
,