fbpx

Klijente učimo da se ne oslanjaju na motivaciju već na disciplinu jer će ih ona dovesti do ostvarenih rezultata- Mirna Šoštar

Mirna Šoštar je instruktorica fitnesa u teretani koja je svoju diplomu zaslužila još 2017. godine kada je učilište upisala iz želje da nauči više o treningu kako bi sama mogla učinkovito i pravilno trenirati. No, njene ambicije su ju dovele do toga da je danas vlasnica vlastitog centra za preoblikovanje tijela, osobne treninge i programe kineziterapije FIT MODUS by Mirna Šoštar i studentica treće godine sportskog menadžmenta. Naši putevi su se „spojili“ kada nam se Mirna javila sa potrebom za trenerom kojeg bi zaposlila u svom centru i zamolila nas da oglas za posao proslijedimo na bazu naših diplomiranih polaznika.

1.Vaša fitnes priča je vrlo zanimljiva jer ste i sami uspješno prošli borbu sa viškom kilograma. Recite nam malo više o tom periodu života, kada i kako se dogodila prekretnica?

Zapravo cijeli život sam vodila borbu s viškom kilograma i uvijek bih krenula s nekim sportom, ali sam ubrzo izgubila motivaciju. Željela sam smršavjeti, vidjeti se kao mladu, zdravu i sretnu djevojku koja je zadovoljna i fizički i psihički svojim odrazom u ogledalu. U osnovnoj školi su me zadirkivali zbog debljine, a kasnije sam i sama shvatila da to nije problem samo izgleda već i zdravlja (problemi s leđima i koljenima) te sam u dvadesetoj godini odlučila i krenula skidati kilograme te sam u šest mjeseci skinula 30-ak kilograma.
To je bila do tada najbolja odluka u mom životu jer sam s tim činom zapravo dokazala sama sebi da mogu ostvariti sve što si zacrtam i od tada je moj život krenuo u drugom pravcu.

2. Na jesen 2017. odlučili ste educirati se za fitnes instruktora i upisali Fitnes učilište. Možete li izdvojiti dio nastave koji je na Vas ostavio najveći utisak?

Tako je. 2017 godine odlučila sam se za Fitness učilište po preporuci kolega koji su ga ranije završili, ali glavni razlog je bio što sam i sama htjela naučiti vise o treningu kako bi sama pravilno naučila vježbati. Kada sam krenula na Fitness učilište osim stručnih predavanja i prakse izdvojila bih i predavanje kod mag.psych. Igor Čerenšek “Mentalni trening” koji mi je ukazao jednu od najbitnijih stvari u procesu rada s rekreativcima, a to je pristup i komunikacija s pojedincima. Također predavanja prof. Goran Sajko koji je strogim, ali stručnim i predanim pristupom vodio predavanja te maksimalno prenio znanje..

3.Nakon završetka Fitnes učilišta dalje ste se educirali u smjeru sportskog menadžmenta, te vodili jedan zagrebački sportski objekt. U kojem trenu se rodila ideja za otvaranjem vlastitog centra za preoblikovanje tijela?

Nakon završetka Fitness učilišta radila sam kao osobni trener tri godine u jednom centru za mršavljenje u Zagrebu u kojem sam i sama prethodno vježbala i skidala kilograme.
2021. godine vodila sam sportski centar u Zagrebu te razvila potrebna znanja i vještine za samostalno vođenje centra. Shvatila sam kako želim otvoriti vlastiti centar za preoblikovanje tijela u trenu kada mi se počelo javljati sve više klijenata sa istim “problemom” viška kilograma koji sam i sama imala, te sam u travnju 2022. otvorila FIT MODUS by Mirna Šoštar centar za preoblikovanje tijela, osobne treninge i programe kineziterapije.

Po završetku Fitness učilišta stekla sam kvalitetnu početnu bazu za stručni dio znanja koji se tijekom godina razvijao u tom smjeru. Tijekom prve dvije godine rada jednostavno sam znala da ću jednog dana imati svoj centar te sam imala potpunu podršku svojih bližnjih kada bih maštala o tome.
2020. godine upisala sam fakultet usmjerenja sportski menadžment jer smatram da je posao trenera cjeloživotno učenje, a biti vlasnik jednog centra s potpunom odgovornošću zahtjeva vise od trenerskog iskustva. Jedna od bitnih stavki je način vođenje posla; organizacija, upravljanje resursima, vođenje planova aktivnosti i izrada financijskog plana, itd. Trenutno sam na trećoj godini fakulteta i znanje koje sam stekla je neprocjenjivo i zaista od velike koristi za moj posao. Želja mi se i nakon fakulteta educirati u smjeru u kojemu sam se krenula ostvarivati kao osoba i trener te konstantno unapređivati znanja i vještine.

4.Kako je tekla sama realizacija pokretanja vlastitog centra?

Znala sam što želim, koje programe želim i na koji način želim raditi. Napisala sam poslovni plan, pronašla idealan prostor, istražila i prikupila potrebnu opremu i aparate za rad i u cca mjesec i pol otvorila centar. Sve se odvijalo jako brzo te sam paralelno radila u sportskom centru koji sam vodila i uređivala svoj centar. Naravno, uz pomoć kolegice Marine koja je radila sa mnom kao osobni trener cijeli taj period mogla sam se više posvetiti realizaciji svojeg projekta. U travnju 2022. godine sve je bilo spremno te sam 11. travnja krenula s radom FIT MODUS centra. Klijenti koji su prethodno vježbali sa mnom i kolegicom Marinom samo su nastavili u novom centru vježbati s nama te sam im neizmjerno zahvalna na ukazanom povjerenju i odanosti.

5.Vjeruju li Vam klijenti više nego ostalim trenerima obzirom da ste i sami prošli sličan put?
Kao treneru, koji dio procesa je najzahtjevniji, a u kojem najviše uživate?

Smatram da svatko radi najbolje što zna i nije nužno proći isti put da bi razumio klijenta, već da praksa, iskustvo i znanje dovode do kvalitetnih rezultata u radu s klijentima.
U samom procesu mršavljenja uz problem viška kilograma dolazi do manjka samopouzdanja, gubitka volje i pada motivacije za ostalim stvarima u životu te već na prvom razgovoru posvetim se psihološkom aspektu procesa u kojem volim saznati, osim zdravstvenog stanja pojedinca, i način razmišljanja.
U ovome poslu jako je bitno imati empatiju prema klijentima, pokazati im da ih razumijete i stvoriti međusobno povjerenje kako bi i sami rezultati bili što uspješniji.

Uživam apsolutno u svemu vezanom za ovaj posao.
Osobno smatram da smo mi svi koji smo u ovome poslu puno više od trenera, najviše zbog povezanosti koju imamo s klijentima. Nekada se znamo našaliti da se više viđamo s klijentima nego s obitelji što je stvarno i istina jer klijente viđamo i do 3,4x tjedno na treninzima. Komunikaciju stavljam kao naglasak na pitanje zašto volim ovaj posao jer kroz nju saznam zapravo nekakav “trigger” kod ljudi kako i zašto je došlo do nakupljanja viška kilograma te na taj način mogu jasnije razumjeti situaciju pa tako i složiti adekvatan program.
Najzahtjevniji dio posla je definitivno organizacija koja mora biti ispoštovana maksimalno jer osim osobnih treninga imamo i tretmane mršavljenja koji pospješuju gubitak kilograma pa na taj način imamo i “zamršeniji” raspored jer svaki tretman ima svoj redoslijed prije/nakon treninga koji je potrebno ispoštovati za najbolje rezultate.

6.Za kraj, kako motivirate Vaše vježbače u danima kada ponestane motivacije? Imate li neki “trik”?

Od prvog dana kada članovi uđu u centar objašnjavamo im da program nije kratkoročno rješenje već da je to početak promjene načina života i mijenjanje navika za dugoročno održive rezultate.
Već i sama znam da će im ponestati motivacije nakon tri tjedna, ali ih odmah upozorim da je to normalno i učimo ih da se ne oslanjaju na motivaciju već na disciplinu jer na kraju disciplina je ta koje je i mene i sve moje klijente koji su uspješno smršavjeli dovela do ostvarenih rezultata.
Kontaktiramo ih redovito i svaki puta na treningu popričamo i već i sami vidimo kada nekome malo i ponestane motivacije, tada koristimo sve “alate” ovisno o pojedincu te sa treninga odu ponovo sretni i zadovoljni.

Više o centru možete vidjeti na
https://fitmodus.hr/

Mirnu možete kontaktirati:
Telefon: 099 2114 109
E-mail: [email protected]
Adresa: Zrnetićeva 26, 10000 Zagreb
Instagram: fitmodusbymirnasostar

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Mirna Hajnic

Mirna Hajnic, mag. cin.

Diplomirala na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, usmjerenje Fitnes. Natjecateljski se bavila akrobatskim rock’n’rollom te je kao član reprezentacije Republike Hrvatske sudjelovala na svjetskim i europskim prvenstvima. Uz studij, usavršava se radom u raznim Fitnes centrima te na konvencijama u Hrvatskoj i inozemstvu. U svom radu, naglasak stavlja na zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje i holistički pristup treningu. Mirna je dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2014. godine i predaje na programu za instruktore pilatesa

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...