fbpx

“Kvalitetan sadržaj, odlični predavači i dobra ekipa recept su za najbolje obrazovanje, a upravo to nudi Fitnes učilište.” – Karmen Korda

Karmen Korda možda vam je poznata iz naših blogova, a možda i iz blogova portala Building Body. Naša bivša polaznica programa za instruktore grupnog fitnesa uz glazbu neko je vrijeme bila i dio tima Fitnes učilišta. Njena primarna struka je socijalna pedagogija, ali ljubav prema treningu i plesu koji su prisutni od vrlo malih nogu doveli su ju do fitnesa i razumijevanja važnosti sinergije fizičkog i mentalnog razvoja. Kako je išao njen put do blogerice, kako odabire teme i kakve treninge voli pitali smo ju u nastavku.

1. Idemo ukratko, gdje je Karmen danas? Što ima novo?

Prošlo je uistinu dosta vremena od posljednjeg intervjua – svašta se izdogađalo u te četiri godine :)Ukratko, radim na Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, a uz to pišem članke i kreiram sadržaj, većinom na temu “zdravog životnog stila” i, ono najvažnije, redovito treniram i općenito nastojim biti što je više moguće aktivna.

2. Ponovit ću sličnu temu kao i prije. Poveznica tvojih dviju edukacija, socijalna pedagogija i fitnes. Ali sada u dodatno kompliciranoj situaciji pandemije. Koje su tvoje misli o tome?

Moja primarna struka, socijalna pedagogija, uistinu može biti primjenjiva u različitim sferama i na različitim vrstama posla. Fitnes je pak, vjerujem da ćete se složiti, stil života i prava je sreća baviti se fitnesom, bilo rekreativno, bilo profesionalno. Ja sam nekako uspjela ukomponirati socijalnu pedagogiju i fitnes u svoje osobno i profesionalno djelovanje – prevenciju bolesti i promociju zdravlja. Živimo u svijetu u kojem sve više ljudi obolijeva i umire od kardiovaskularnih bolesti, a jedni od glavnih rizičnih čimbenika za njihov nastanak su pušenje, pretilost, nezdrava prehrana i tjelesna neaktivnost. Na sve ove čimbenike možemo sami djelovati i to isključivo modifikacijom vlastitih životnih navika. Doba pandemije koronavirusa u jednu ruku dodatno komplicira cijelu situaciju – neizvjesnost i strah uzrokuju stres koji dodatno narušava zdravlje čitave populacije. Zato je sada, čak možda više nego ikada, važno uzeti stvari u svoje ruke, pokrenuti se, vježbati, jesti zdravo i brinuti o vlastitom tjelesnom i mentalnom zdravlju.

3. O fitness lifestyle temama si pisala na blogu Fitnes učilišta, a sada si među blogerima Building Body portala. Kako odabireš teme, koliki ti je izazov pisati?

Oduvijek sam voljela pisati, a na Fitnes učilištu sam dobila priliku u tome se malo ozbiljnije okušati. Do danas sam napisala već mnogo članaka, uglavnom na temu vježbanja, zdravog životnog stila, motivacije i sl. Teme nekada dolaze same od sebe, a ponekad inspiraciju moram pronalaziti i u nekim “čudnim” situacijama. Teme uglavnom nadođu u razgovoru s bliskim osobama, a zna se dogoditi i da me inspirira neka upala mišića pa napišem trening za određenu mišićnu skupinu ili s pojedinim rekvizitom. U svakom slučaju, dok god ima zanimljivih i/ili izazovnih tema, pisanje je najmanji problem!

4. Vjerna si treningu, što se vidi i na tvojim fotografijama IG profila. Kakav trening voliš i koji ti nosi najviše rezultata?

Tako je, uvijek vjerna treningu i nadam se da će tako biti zauvijek 🙂

Još otkako sam se krenula upoznavati s različitim vrstama treninga, funkcionalni fitnes ukrao je moje srce. Odgovara mi trening na kojem ću svaki put probijati vlastite granice, primijetiti napredak, a ujedno ga moći modificirati prema svojim određenim potrebama ili željama. Volim trening s vanjskim opterećenjem, bilo da se radi o šipkama, girjama, gumama ili bučicama. Ipak, moram naglasiti kako mi je pandemija, odnosno lockdown, otvorila oči. Kako su fitnes centri bili zatvoreni, morala sam trenirati kod kuće i na otvorenom, a samim time i prilagoditi svoje treninge. Uvjerila sam se da se odličan trening može odraditi u svim mogućim uvjetima, bez rekvizita, sa samo jednim rekvizitom, u malom stanu, na otvorenom… Važno je samo biti aktivan i nikad ne zaboraviti koje zadovoljstvo slijedi nakon dobrog treninga. Osim same vrste treninga, volim naglasiti i socijalnu komponentu koja je karakteristična za grupne treninge. Trening je odlično mjesto za upoznati ljude sličnih interesa i steći nova prijateljstva. I sama sam na treningu upoznala divne ljude bez kojih ne mogu zamisliti vlastiti život.

5. Kako bi voljela da izgleda ostatak 2021. godine za tebe poslovno i imaš li koje dugoročne planove možda?

Iskreno, ne bi imala ništa protiv da sve ostane ovako kako je sada, izuzev pandemije, naravno. Bavim se onim što volim i što me ispunjava i voljela bi se i dalje razvijati u tom smjeru. Jedino bi voljela ponovno voditi neke grupne treninge, to mi jedino malo nedostaje 🙂

6. Što bi poručila onima koji još nisu sigurni žele li upisati Fitnes učilište?

Čak i ako ne planirate raditi kao fitnes instruktor, na Fitnes učilištu steći ćete znanja koja će uvelike povećati kvalitetu vaših treninga. Kvalitetan sadržaj, odlični predavači i dobra ekipa recept su za najbolje obrazovanje, a upravo to nudi Fitnes učilište. Pozitivna energija će vas sigurno inspirirati i tko zna kakva ideja će se pojaviti 🙂

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Marija Jurina

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije s usmjerenjem fitnes. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, kao i na Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu.  Marija je dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2014. godine i predaje na programima za instruktore Pilatesa i grupnog fitnesa uz glazbu. Voli komunikaciju s polaznicima pa tako vodi rubriku intervjua već nekoliko godina.

Povezani blogovi