fbpx

„Mislim da posao instruktora nije fokusiran samo na fizičko stanje pojedinca, to je puno dublja priča!“ – Marko Vladilo

Marko Vladilo je bivši polaznik edukacije za instruktora fitnesa u teretani u Rijeci. I on, kao i mnogi želi alternativu trenutnom poslu.

Želi raditi ono što ga ispunjava. To želi dodat svojoj drugoj ljubavi, a to je njegova bass gitara koju svira u metal bendu. I to, moram dodati, vrlo uspješno.

Metal mi nije osobno prvi odabir, ali iznenadila sam se. Dok sam pripremala ovaj intervju, u slušalicama su svirale autorske pjesme Markovog benda. To potvrđuje ono, da treba imati otvoren um prema novim stvarima.

Upoznajte u nastavku Marka, inženjera građevine, metalca i instruktora fitnesa!

1. Pozdrav, Marko! Kako bi se ti predstavio u par rečenica?

Pozdrav ekipa! Moje ime je Marko, imam 36 godina i živim u Rijeci. Trenutno radim kao specijalist građevine u projektantskoj firmi i pomažem ljudima rješavati tehničke i pravne probleme… kako dosadno! Tko uopće ima volje čitati ovakva poslovna predstavljanja? Ne želim da ovo bude uvod kao za nekakav CV.

Život mi se oduvijek dijelio na dvije strane… poslovnu (dosadnu) i onu zanimljivu u kojoj kreativnost i znatiželja mogu cvjetati. Kada izađem iz ureda, nakon što kompletno ubijem gluteuse i skratim hip flexore, ha ha, onda počinje život. Pod život mislim na obitelj, trening, muziku (bend), knjige i zadovoljavanje moje znatiželje oko raznovrsnih tema koje su sve povezane sa našim tijelom, psihičkim i fizičkim zdravljem, disciplinom, snagom, poboljšanjem naših sposobnosti, na kakve sve načine funkcioniramo, koliko smo isprepleteni i povezani sa svijetom i svemirom u kojem živimo.

2. Često čujemo kako se polaznici odlučuju za promjenu karijere jer su shvatili da ih dosadašnji posao ne ispunjava. Iz kojeg razloga ti misliš da ćeš se ugodnije osjećati kao instruktor? 

Da… zanimljivo. Moje mišljenje je da svatko tko ima neku potrebu za preispitivanjem svojeg postojanja, cilja, svrhe, svatko tko si ne prestane postavljati pitanja “zašto?” i “kako?”, svatko tko ne prestane konstantno učiti o sebi i svatko tko si dozvoljava da ga novo znanje i informacije oblikuju u boljeg čovjeka, dođe do nekih spoznaja o sebi. Te spoznaje mogu biti svakakve, ali su često povezane sa time kako želimo provoditi svoje dragocjeno vrijeme u životu, pa samim time i dođe promjena ili nadogradnja karijere.

Pa gledajte… Privlačila me ta ideja, nekakva sljedeća stepenica u mojem osobnom i poslovnom razvoju, zanima me ta struka, a i sama činjenica da mogu zaraditi novac dok radim nešto što volim mi je odlična.

Mislim da je posao instruktora ili trenera, ako ga radite kvalitetno i iskreno, ako ljudima prenesete pravu poruku i naučite ih pravim vrijednostima, stvarno ispunjajući, jer on nije fokusiran samo na fizičko stanje pojedinca, to je puno dublja priča, po meni. Pomogneš/naučiš drugoga = pomogneš/naučiš sebe i to se širi dalje… i u krug.

Kako si došao do trenutka odluke?

Pa zato što nisam stao postavljati pitanje “zašto?” i “kako?”. Dugotrajnim razmišljanjem i planiranjem. Treba razbijati strahove i barijere koje su nam i koje smo si nametnuli krivim odgojem i pogledima na to kako bi trebali živjeti svoj život. Jedan dan sam pisao na papir stvari koje me zanimaju, u kojima sam dobar i na koje stvari trošim najviše vremena, kao nekakvo pojednostavljeno traženje ikigai-a i tema treninga se ispostavila kao dominantna. 🙂

3. Zadnji metalac koji je bio polaznik je završio kao predavač na Fitnes učilištu. Dat ćemo ti vremena, nikad se ne zna. :p 

Znam! 🙂 Znamo se Matija i ja od prije iz muzičkih voda! Metalci u Hrvatskoj su jedna velika obitelj. Neki se vole, neki se mrze, haha! Sviđa mi se njegov Grindhouse Gym, baš je po mom guštu, a i drago mi je da je završio kao predavač!

Da, trebali bi malo pojačati taj tim u Rijeci, slažem se, čujemo se za koju godinu! 😀

 

Blic pitanja:

  1. Najdraži bend? Hjao… to je prekomplicirano pitanje, ali kada treba izabrati jedan jedini to je Iron Maiden. S njima je sve počelo i završit će.
  2. Najdraža pjesma? Opet… metalca pitat koja mu je najdraža pjesma je kao kad trenera pitaš koja mu je najdraža vježba… ne može to tako, nemoguće je izabrati! Ovisi o danu i raspoloženju! 🙂
  3. Ime benda? Moj bend se zove KRYN. Ako nekome prifali testosterona ili mu se već povraća od muzike u gymu, lagani search na Youtube ili Spotify i uživajte! 😀 Javite dojmove!
  4. Da ne sviraš bass, svirao bi…? Stvarno ne znam. Zaljubio sam se u bass gitaru od starta kao mulac i ne vidim se na drugom instrumentu!
  1. Kad treniraš slušaš li i tada metal glazbu? Ako imam takve mogućnosti, naravno. Ovisi o situaciji. Volim različitu glazbu, tako da metal nije esencijalan za dobar trening! Dok treniram u gymu ne volim dirati mobitel i biti dj. Više volim biti skoncentriran i fokusiran na trening! Dok ne otvorim svoj gym slušam ono što mi je nametnuto, nažalost!

4. Vratimo se na fitnes. Sad nakon završene edukacije, komentiraj jesi li promijenio metode kojima vježbaš, jesi li prebacio fokus na neku drugu komponentu?

Dobro pitanje. Znate kako kažu, što više učiš, to sve više shvaćaš kako ništa ne znaš. Shvatio sam kako trebam još više proširiti horizonte na razne metode i sustave treninga, s obzirom na krajnji cilj koji želimo postići. Shvatio sam da se od instruktora očekuje da bude pozitivan primjer na klijente i sredinu koja ga okružuje te da bi bili uspješni u ovom poslu treba konstantno razvijati i poboljšavati svoje tjelesne i mentalne sposobnosti na svim poljima!

5. Kako ti je bilo na edukaciji za instruktora fitnesa u teretani?

Zanimljivo i zabavno. Ekipa je bila super. Predavači pristupačni i dobro raspoloženi! Na ovakvim edukacijama vlada drugačija atmosfera nego na fakultetu, svi su motivirani, fokusirani i žele što više naučiti!

6. Koje su tvoje želje i planovi koji uključuju fitnes?

Imam svakakvih planova i želja. Generalno su sve vezane za dodatne edukacije i certifikacije te skupljanje poslovnog i strukovnog znanja i iskustva. Neke od najluđih su otići preko bare i učiti od najboljih kao što su npr. Budokon University i Check Institute, sve u svrhu razvijanja sebe i svog vlastitog brenda. Mislim da u Hrvatskoj ima puno potencijala za biti primijećen, ako netko želi biti drugačiji od mase instant trenera!

 

 

Marku hvala na vremenu za intervju. Pjesme smo preslušali i svakako preporučujemo!

Marku se slobodno javite za suradnju ili pitanja na:

Broj mobitela: 091 723 7142

Mail: [email protected]

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Marija Jurina

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije s usmjerenjem fitnes. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, kao i na Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu.  Marija je dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2014. godine i predaje na programima za instruktore Pilatesa i grupnog fitnesa uz glazbu. Voli komunikaciju s polaznicima pa tako vodi rubriku intervjua već nekoliko godina.

Povezani blogovi