fbpx

“Možeš biti odličan instruktor, ali za voditi poslovanje potrebne su neke druge vještine.”- Antonija Zaninović

Ne znam jeste li se ikad pitali dok ste prolazili po našoj web stranici tko su ta lica i jesu li to zaista naši polaznici. Da, jesu. Obožavamo surađivati s našim polaznicima, a čini nam se da se i njima to sviđa. Jedna od prvih s kojima smo to napravili je Antonia Zaninović, naše lice s naslovnice, doslovno. 🙂 Osim što je jako fotogenična, Antonia je odlična poduzetnica koja balansira dugogodišnji obiteljski posao i od prije 3 godine vodi “Fit zona” fitnes centar koji je njen projekt koji je pokrenula nakon edukacije na Fitnes učilištu. Priznaje da je velika razlika u tome kada si instruktor/trener i kad se želiš okušati u vođenju vlastitog centra. Što je ona poduzela po tom pitanju i kako održava centar uspješnim pročitajte u nastavku.

1. Antonija, ovaj put me zanima gdje si sve do sad imala intervjue osim na stranicama Fitnes učilišta? Imam osjećaj da te ima svako malo na televiziji.

 

Hvala ti Marija, baš si me nasmijala. Pa moram priznati da sam kod vas ipak najčešći gost u intervjuima ili prilikom predstavljanja učilišta novim generacijama.

Osim toga, u prosjeku jednom godišnje snimam s Vesnom Mimicom za emisiju Dobro jutro Hrvatska. Svaki put imamo drugu tematiku te snimamo „Minute za vas“ koje se emitiraju cijeli tjedan u ranojutarnjim satima. Radila sam i jednu mini kampanju sa Studenom. I to je to.

2. Još na zadnjem intervjuu si vježbala sa svojom grupom vježbača u jednoj obližnjoj školskoj sportskoj dvorani. No, sada je situacija drugačija. Sada je tvoj centar već neko vrijeme u pogonu i redovito tražiš pojačanje u timu, je li tako?

Tako je. U rujnu je Fit zona centar napunio 3 godine postojanja na svojoj adresi u Središću, a zadnjih godinu i po razvila sam i online poslovanje. Zadovoljna sam, puno radimo i trudimo se učiti i razvijati. Veći dio tima je stalan, a ambiciozne i vrijedne pojedince uvijek ćemo rado primiti.

3. Prije smo razgovarale iz tvoje perspektive kao instruktora, no sad bi iskoristila priliku da čujem što imaš za reći kao vlasnica centra, poslodavac. Koliko je teško naći kvalitetnog instruktora ili trenera, što ta osoba mora znati po tebi?

 Zanimljivo je gledati kako se perspektive mijenjaju, a razvojem poslovanja neminovno se postavljaju novi prioriteti i izazovi pred mene. Kvalitetnog instruktora definitivno nije lako pronaći. U Fit zoni ih ima nekoliko i smatram ih pravim bogatstvom.

Za novog instruktora bitno je da razumije osnove fitnessa (anatomija, motorika, metodika i principi treninga,…) i da zna raditi s ljudima. A najbitnije je da bude odgovoran te spreman na konstantno učenje i razvoj. Ovisi želi li raditi sam ili za nekoga, potrebne su i neke druge kvalitete koje će pomoći da mu radna okolina bude ugodnija. Npr. ukoliko se instruktor odluči raditi samostalno, jako su bitne organizacijske sposobnosti, a ukoliko radi za nekoga bitno je da može funkcionirati s timom ljudi.

4. A sad da se vratimo daleko, daleko u prošlost. U kojem trenutku si počela razmišljati o upisu edukacije za instruktora fitnesa u teretani i jesu li ti motivi danas po tebi opravdani?

Sweet memories. Još 2007.godine počela sam raditi u jednom malom fitness centru uz studij građevinarstva. Kako je vrijeme prolazilo, rasla je i moja znatiželja i želja za učenjem. Iako sam završila mnoge certifikacije, željela sam imati i formalno obrazovanje u nečem što uistinu volim raditi. I moram priznati da taj motiv ni približno ne dočarava ishod. Iz ove perspektive imam dojam da sam prilično naivno pristupila upisu učilišta i nisam bila svjesna što mi sve ta edukacije može donijeti. Postavila mi je izvrsne temelje, ali i otvorila nove vidike i puteve. Što više učim, imam se potrebu i dalje usavršavati. Tako da možemo zaključiti da je pokrenula lavinu pozitivnih događaja. 🙂

5. Što bi savjetovala iz svojeg iskustva onima koji se žele okušati u otvaranju vlastitog posla, na što posebno moraju obraćati pažnju, što ne previdjeti za dugoročan uspjeh?

Prije svega, biti trener (instruktor) i imati vlastiti posao dvije su različite stvari. Možeš biti odličan instruktor, ali za voditi poslovanje potrebne su neke druge vještine. Priznajem da sama toga nisam bila svjesna u početku. No kako to u životu biva, jedna stvar vodila je drugoj i tako sam uz razna stručna usavršavanja, počela raditi i na vještinama koji mi pomažu u razvoju poslovanja. Smatram da je za dugoročan uspjeh najbitnije imati viziju što želimo raditi za xy godina te biti otvorenog uma i spremni na promjene. Situacija koja nas je zatekla zadnjih godinu i po dana upravo tome nas je naučila. Ništa nije sigurno, ali svemu se možemo prilagoditi i možemo izvući najbolje iz svake situacije. Također bitno je konstantno učiti i razvijati skilove jer znanja i sposobnosti su ono što nam ostaje u svakoj situaciji.

6. A onima koji će upravo krenuti u 19. generaciju polaznika, što bi njima poručila?

Zar je već 19. generacija na redu? Svakako bi im preporučila da dolaze na predavanja, da aktivno sudjeluju i promišljaju o onome što uče. Imaju odlične predavače i neka iskoriste njihovo znanje za svoj napredak. Na Fitnes učilištu dobit će odličnu bazu, a na njima je da ju razrađuju i odluče u kojem smjeru žele ići. Sretno svima! 🙂

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Marija Jurina

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije s usmjerenjem fitnes. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, kao i na Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu.  Marija je dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2014. godine i predaje na programima za instruktore Pilatesa i grupnog fitnesa uz glazbu. Voli komunikaciju s polaznicima pa tako vodi rubriku intervjua već nekoliko godina.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...