fbpx

Ova diploma se ne poklanja, ona se učenjem i radom zaslužuje!-Josipa Baštijanović

Josipa Baštijanović je instruktorica fitnesa u teretani koje je zbog svoje radoznalosti i angažmana na nastavi zaradila simpatičan nadimak “štreberica”. Svojim primjerom dokazuje da se uz volju i želju sve stigne – uskladiti majčinstvo i obiteljski život, posao te putovanje iz Slavonije na edukaciju u Zagreb. Nakon što je odradila stručnu praksu u jednom fitnes centru, Josipi se pružila prilika priključiti se njihovom timu. Više o vrijednoj i ambicioznoj Josipi pročitajte u intervjuu.

1.Kako se javila ideja o upisu na Fitnes učilište, te koliko je prošlo do realizacije?

Od malih nogu želja mi je bila da postanem instruktor. Uvijek sam rado pomagala prijateljima savjetima o prehrani i vježbanju. Čak sam u svome dvorištu imala malu grupu žena sa kojima sam redovito vježbala. Željela sam to podignuti na veći nivo i ispuniti želju toj djevojčici u meni. Pretraživala sam po internetu mjesta na kojima bi mogla upisati neku edukaciju i tako vidjela da ima toliko izbora… Počela sam dublje „kopati“ i vidjela sam da Fitnes učilište nema konkurenciju, da ima odlične predavače i polaznici su nakon završetka zaista imali znanje. Tako sam odlučila da je to moj izbor.  Radila sam da uštedim novce za školovanje, i kroz nekoliko mjeseci ,kada su bili sljedeći upisi, upisala se.

2. Kakvi su dojmovi sa nastave? Što ti je bilo najizazovnije?

Nastava je bila jako zanimljiva. Predavači su se trudili da ono naizgled komplicirano prikažu na jednostavan i praktičan način. Jedan od predavača se našalio i nazvao me štrebericom (haha), te su me kolege do kraja nastave tako i zvali. Postavljala sam puno pitanja te ni jedan sat nastave nisam propustila. Anatomija mi je bila najzanimljivija i kardio fitness. Ako te nešto zanima, onda se trudiš da u tom području zgrabiš što više znanja.
Kako sam  iz drugog grada, uz posao, obitelj, najizazovnije mi je bilo organizirat putovanje na nastavu i taj period socijalni život bio je po strani. Nisam osoba koja uči napamet te sam sve slobodno vrijeme posvetila učenju i dubljem razumijevanju gradiva.

3.Nedavno si se priključila timu fitnes centra u kojem si odrađivala stručnu praksu u sklopu nastave, takve priče nas vesele! Što te najviše motivira u poslu instruktora?

U poslu instruktora najviše me motiviraju  rezultati  na klijentima nakon određenog perioda primjenjivanja treninga, te njihova promjena životnog stila na bolje.  Znajući da znanje koje  sam stekla i koje primjenjujem u radu sa njima funkcionira, daje  mi još veću želju da sebe iznova i iznova motiviram novim knjigama, učenjem i edukacijama.

4.Kako balansiraš obiteljski život, posao koji radiš i treninge koje vodiš? Uspiješ li negdje “ugurati” i vlastiti trening?

Koliko god ovo zvučalo kao „izlizana fraza“, ali dobra organizacija je pola posla. Tu je naravno i moja najveća podrška koja korača pored mene, moj suborac, moj muž. Zajedno dogovaramo i organiziramo tjedan ispred nas i zapravo ništa nije tako komplicirano. Uspijem odraditi i svoje treninge doma, uz malu pomoć moje kćerke koja me prati u stopu i ponavlja vježbe za mnom (haha). 

5.Živiš i radiš u Đakovu. Primjećuješ li da su Slavonci postali osvješteniji po pitanju bavljenja tjelesnom aktivnošću?

Apsolutno da! Iako Hrvatska spada u skupinu od 10 zemalja u europskoj regiji s najvišom procjenom pretilosti, primjećujem da se u Slavoniji nemali broj ljudi budi i shvaća važnost bavljenja tjelesnom aktivnošću i koje sve benefite donosi.  Ljude je potrebno osvijestiti da je pretilost zdravstveni problem, a ne estetski, i da je potrebno već od rane dobi uočiti problem i raditi na prevenciji.

6.Kada se osvrneš na razdoblje pohađanja nastave, što bi  poručila polaznicima koji tek sad upisuju učilište?

Kako radiš bilo što, tako radiš sve! Ako edukaciji pristupate ozbiljno, znači da ćete i kao instruktor klijentima pristupati ozbiljno. Ova diploma se ne poklanja, ona se učenjem i radom zaslužuje! Krenite  učiti o anatomiji i prije nego nastava krene. Informacija je puno, ali kada imate neko predznanje sve sjeda na svoje mjesto.  Postavljajte puno pitanja i ne bojte se izaći iz svoje zone komfora jer upravo tu leži napredak.

Josipu možete kontaktirati putem maila: [email protected]

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Mirna Hajnic

Mirna Hajnic, mag. cin.

Diplomirala na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, usmjerenje Fitnes. Natjecateljski se bavila akrobatskim rock’n’rollom te je kao član reprezentacije Republike Hrvatske sudjelovala na svjetskim i europskim prvenstvima. Uz studij, usavršava se radom u raznim Fitnes centrima te na konvencijama u Hrvatskoj i inozemstvu. U svom radu, naglasak stavlja na zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje i holistički pristup treningu. Mirna je dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2014. godine i predaje na programu za instruktore pilatesa

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...