fbpx

Posao pilates instruktora je zahtjevan, ali meni osobno zabavan, kreativan i dinamičan – Jelena Burić

Jelena Burić, bivša polaznica s kojom ponavljam intervju jer je u tih 5 godina ostvarila predivne usppjehe koje mislim da treba istaknuti. Hodajuća je motivacija. Bivša judašica, diplomirala i magistrirala fizioterapiju, suradnica HNS-a, HOO-a, instruktorica pilatesa, vodi udrugu “Kinezis”. Organizirana i puna energije. Vrlo smo ponosni na nju i njen uspijeh! Šaljem velike pozdrave  u Split i nadam se da će u naredim generacijama polaznika biti još ovakvih predivnih, budućih instruktora.

1. Jelena, prije 5 godina završila si edukaciju na Fitnes učilištu za pilates i napravili smo s tobom intervju. Već tada bilo je jasno da si vrlo ambiciozna i uspješna žena. No prvo što sam te tada pitala je bilo – kad si se zadnji put naspavala?, jer za vrijeme edukacije si imala bebu mlađu od godinu dana. Sada su tvoje djevojčice nešto starije, a tebi nema kraja s uspjesima. Pa reci sad, kad si se zadnji put naspavala? LOL

Sinoć! Moram priznati da trenutno nemam problema sa spavanjem. Od zadnjeg intervjua do sada, ta mala beba je izrasla u šestogodišnju djevojčicu koja uredno spava. Iako mi je cijeli dan ispunjen obavezama, a nerijetko radim i po 12 sati, svaki dan pokušavam odspavati 7-8 sati jer sam se uvjerila koliko mi je san potreban za normalno funkcioniranje. Imam osjećaj da bih se samo raspala kao dvorac od LEGO kockica da ne odspavam dovoljno…

2. Nakon što si magistrirala postala si suradnik na zdravstvenim studijima na smjeru fizioterapije. Kako si se snašla kao predavač i koja tema ti je najdraža za predavati studentima?

Mislim da sam se dobro snašla kao predavač, iako bi to pitanje ipak trebalo postaviti studentima. S obzirom da na katedri za fizioterapiju Odjela zdravstvenih studija držim vježbe iz nekih stručnih predmeta, uživam u trenutcima kada studentima mogu prenijeti neka svoja osobna znanja i iskustva za koja znam da neće imati priliku čuti od drugih predavača. Najdraže mi je govoriti o temama poput manualne terapije, sporta, važnosti kineziterapije i svega vezanoga uz pokret. Volim predavati o temama koje su mi jako bliske i s kojima se svakodnevno susrećem.

3. Već tada si bila suradnica HNS-s, a od tada je to preraslo u suradnju s Olimpijskim odborom te individualno radiš s mnogim sportašima. Reci nam malo o tom angažmanu u sportu i s kojim se ozljedama najčešće susrećeš na tim visokim razinama sporta?

Suradnja s HNS-om je prestala dolaskom na svijet moje druge kćeri. Dok je beba bila mala, odlučila sam se posvetiti curama, a ostale aktivnosti staviti sa strane. Suradnja s HOO-om počela je 2017. godine i nastavila se. Kao dio medicinskog tima HOO-a pratim naše sportaše na olimpijskim događanjima, od mlađih uzrasta na Olimpijskom festivalu europske mladeži do naših najboljih sportaša na Olimpijskim igrama.

S obzirom da pratim sportaše na velikim sportskim događanjima, sportaši uglavnom dolaze potpuno spremni i bez ozljeda. Najdraže nam je kada tijekom natjecanja tako i ostane… Ukoliko ipak dođe do ozljede, sportaši su potpuno zbrinuti od strane nekoliko liječnika i fizioterapeuta. Osim sanacije ozljeda sportašima smo dostupni u svakom trenutku za bilo kakve potrebe što se tiče prevencije ozljeda, fizikalne terapije, regeneracije itd. Teško mi je izdvojiti najčešće ozljede s obzirom da se radi o multisportskim natjecanjima pa tako svaki sport ima neke svoje karakteristične ozljede.

4. Ostala si vjerna i održavanju treninga pilatesa. Kako vidiš razliku u provođenju treninga kad si tek započela s pilatesom i sada? Je li centar “Kinezis” na putu po tvojim željama?

U odnosu na same početke u provođenju treninga Pilatesa, mogu reći da su sada treninzi dosta kvalitetniji u smislu individualiziranog pristupa svakom klijentu. Pokušavam se fokusirati na nedostatke klijenata te prilagoditi svaku vježbu pojedincima kojima je to potrebno. Ne znam kako je drugim instruktorima, ali meni uglavnom dolaze klijenti s raznim zdravstvenim problemima…

S obzirom na trenutnu situaciju s pandemijom, Centar „Kinezis“ radi puno manje nego prije pandemije. Orijentirani smo na predgrađe Splita te imamo ugovore o korištenju školskih sportskih dvorana, koje trenutno nismo u mogućnosti koristiti. S druge strane, ta situacija je meni osobno dobro došla jer imam više vremena posvetiti se grupama koje su ostale aktivne. U jednom trenutku smo se toliko raširili da sam uhvatila samu sebe kako odrađujem treninge pod stresom, a ja želim uživati u treningu. Uvijek sam bila pobornik kvalitete a ne kvantitete tako da bez obzira na situaciju s Covid-om naše grupe su uvijek imale ograničen broj klijenata i uvijek će imati. Prema tome mogu reći da je Centar „Kinezis“ upravo onakav kakav želim da bude, mali i kvalitetan.

5. Prošla si razne edukacije koje su komplementarne s fizioterapijom. Pa tako i pilates na Fitnes učilištu. Možeš li ukratko navesti što si ti za sebe “izvukla” od svake od njih što smatraš vrlo primjenjivim i korisnim?

S obzirom da sam završila školu manualne terapije po Kaltenborn/Evjenth konceptu, DNS edukacije te mnoge druge, mogu reći da je svaka stručna edukacija iz područja fizioterapije oblikovala mene kao instruktora Pilatesa. Moji klijenti već znaju da ih čeka nešto novo svaki put kada dođem s neke edukacije. Sve nove tehnike i principe raznih stručnih edukacija nastojim ukomponirati u trening pilatesa. Na taj način vježbači uče o važnosti ciljano usmjerenih vježbi i korištenju vlastitog tijela u svakodnevnim aktivnostima, a trening im je zanimljiv pa ostaju vjerni godinama. Kada se tijekom treninga dotaknemo neke specifične teme i ja odem u nekom drugom smjeru izvan okvira Pilatesa, svojim klijentima u šali kažem: „Ovo niste radili na treningu Pilatesa“.

6. Što bi poručila onima koji razmišljaju o upisu edukacije ili o poslu pilates instruktora?

Smatram da je edukacija iz pilatesa na Fitnes učilištu idealan početak za svakog instruktora. Ukoliko osoba posjeduje nekakva znanja o vježbanju od prije, pilates edukacija će ta znanja lijepo posložiti i učiniti primjenjivima u praksi. Ako budući instruktor ne posjeduje nikakva znanja, edukacijom će dobiti bazu i osnovne smjernice koje su mu dovoljne za provođenje kvalitetnog treninga. Instruktor koji ima viših ambicija, dodatnim stručnim edukacijama može se oblikovati u smjeru u kojem želi.

Posao pilates instruktora je zahtjevan, ali meni osobno zabavan, kreativan i dinamičan posao u smislu novih izazova s kojima se svakodnevno susrećem. Prema tome, onima koji razmišljaju o upisu edukacije poručila bih da ne razmišljaju nego upišu. Prošla sam mnoge stručne edukacije pa s pravom mogu reći da je Pilates edukacija na Fitnes učilištu zaista kvalitetna.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Marija Jurina

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije s usmjerenjem fitnes. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, kao i na Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu.  Marija je dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2014. godine i predaje na programima za instruktore Pilatesa i grupnog fitnesa uz glazbu. Voli komunikaciju s polaznicima pa tako vodi rubriku intervjua već nekoliko godina.

Povezani blogovi