fbpx

“Pred kraj fakulteta sam uštedjela novac i odmah po diplomiranju krenula s edukacijom za fitnes instruktoricu.”- Adelita Skitarelić

Adelita Skitarelić je bivša polaznica programa za instruktore fitnesa u teretani. Čak, važno je naglasiti izvrsna polaznica koja je dobila “Committed to Excellence” titulu. Dugo godina se bavila sportom te je nakon toga smatrala da mora nastaviti bavljenje tjelesnom aktivnosti i vježbanjem. Iako je studirala geologiju, polako je rasla želja da se educira i na području fitnesa. Po završetku fakulteta tu želju si je i ostvarila, a nakon Fitnes učilišta ubrzo počela voditi svoje prve treninge. Bravo za Adelitu! Saznajmo više o njoj u nastavku.

1. Adelita, ukratko se predstavi tko si, odakle i kako voliš provoditi svoje vrijeme?

Pozdrav, ja sam Adelita Skitarelić i dolazim iz Zadra. Imam 25 godina i od nedavno sam diplomirana inženjerka geologije, s usmjerenjem geologije okoliša te certificirana instruktorica fitnesa. S obzirom na to, nije teško zaključiti kako većinu svog slobodnog vremena volim provoditi u prirodi – najčešće u dugim šetnjama i planinarenju te trenirajući (bilo u teretani ili na otvorenom). Osim toga, puno čitam i kuham, uživam u dobroj kavi uz more i sunce, a najčešće me se može vidjeti u društvu mog psa.

2. Kako je došlo do odluke da želiš postati instruktorica fitnesa?

Ta želja se javila još davnih dana. Naime, sredinom srednje škole prestala sam igrati odbojku nakon punih 7 godina. Nakon godina svakodnevnih dvosatnih treninga i utakmica vikendima, prestanak bavljenja sportom u kojeg sam i dan danas zaljubljena (iako ga na žalost ne igram) za mene je bila velika prekretnica po pitanju fizičke aktivnosti. Ostala je golema praznina, koju sam vrlo brzo odlučila ispuniti i tako sam krenula s teretanom te sam istovremeno postepeno počela mijenjati prehranu. Instagram i YouTube kanali nisu bili toliko popularni pa sam se savjetovala s vlasnikom teretane, promatrala druge vježbače i većinu toga „izvlačila iz svoje glave“. Naravno, bilo je tu grešaka u izvedbi, besmisleno složenih treninga i prehrane, ali uživala sam. Dobro sam se osjećala, sve sam si bolje izgledala i to me guralo dalje.

Kad je trebalo odabrati fakultet, koplja su se lomila između kineziološkog i geografije/geologije. Prevagnulo je ovo drugo, međutim, već u 1. godini faksa sam pretraživala edukacije u sferi fitnesa i naišla na stranicu Fitnes učilišta. S godinama je sve više rasla moja želja za razumijevanjem procesa vježbanja. Svakim danom su mi se nametala nova pitanja, htjela sam što prije prestati besciljno lutati i napokon dobiti vjerodostojno znanje i informacije. Pred kraj fakulteta sam uštedjela novac i odmah po diplomiranju krenula s edukacijom za fitnes instruktoricu u teretani.

3. Ubrzo nakon edukacije si dobila prve angažmane. Kako si se snalazila na prvim treninzima? Što ti je sve prolazilo glavom?

Jesam. Zapravo, priliku sam dobila par dana prije polaganja završnog ispita, a za mene se saznalo zbog stručne praksa koju smo morali obaviti u sklopu edukacije. Odmah sam prihvatila ponudu jer sam ju vidjela kao izvrsnu priliku za izaći iz svoje komfor zone. Naime, po prirodi sam više introvert tako da me jako zanimalo kako ću se snaći pred ljudima, motivirati ih, biti glasna, nasmijana i energična. Stvarno mi je svašta prolazilo glavom, bojala sam se da ću zaboraviti vježbe, da se ljudima neće svidjeti glazba koju sam odabrala, i još sto stvari. Bilo je i još uvijek jest izazovno, ali smatram da sam se vrlo dobro snašla, obzirom na nikakvo prethodno iskustvo takvih javnih nastupa i vođenja. Naravno da se dogodilo i sve to što mi je prije prolazilo glavom, ali u tim trenutcima sam se brzo snašla i čak je ispalo simpatično.

Uz to sam odmah počela trenirati prijateljicu, a evo prošli tjedan sam dobila i dvije manje grupe od 4 do 8 ljudi. Neko vrijeme se planiram zadržati na tome kako bih što kvalitetnije mogla obavljati posao, a zatim se nadam daljnjoj uzlaznoj putanji.

4. O čemu bi voljela učiti dalje iz ovog područja?

Uh, to je teško pitanje jer me rijetko što NE zanima, ali ako baš trebam izdvojiti onda bih se definitivno htjela više posvetiti učenju što kvalitetnijeg planiranja i programiranja treninga. Također, htjela bih raditi na usavršavanju tehnika komunikacije i psihološkog pristupa klijentima različitih profila, kako bi ih što uspješnije mogla navesti na usvajanje zdravih navika i brigu za vlastito zdravlje. Smatram da u konačnici svo stečeno znanje i razvijene vještine instruktoru/treneru ne vrijede ništa, ako ih ne zna na pravi način prenijeti svojim klijentima. U čitavom životnom stilu veliku ulogu igra i prehrana pa se stoga u skorijoj budućnosti također planiram više educirati na tom polju, kako bih onda imala pokriće za davanje savjeta i bilo kakvih smjernica općenito.

5. Kako ti je bilo na edukaciji na Fitnes učilištu? Što te se najviše dojmilo?

Edukacija je zaista premašila moja očekivanja. Uživala sam maksimalno u svakom radnom vikendu. Stekla sam dosta poznanstava i naučila jaku puno u jako malo vremena. Najviše su me se dojmili stručni, kompetentni, realni i opušteni predavači te dobar omjer teorijske i praktične nastave.

6. Neka poruka novim polaznicima kako da bolje savladaju gradivo?

Preko tjedna se potrudite ponoviti teoriju koju ste učili tokom vikenda te iz treninga u trening primjenjujte naučeno. Maksimalno iskoristite predavače, pitajte sve što vas zanima i uživajte učeći ono što volite.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Marija Jurina

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije s usmjerenjem fitnes. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, kao i na Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu.  Marija je dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2014. godine i predaje na programima za instruktore Pilatesa i grupnog fitnesa uz glazbu. Voli komunikaciju s polaznicima pa tako vodi rubriku intervjua već nekoliko godina.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...