fbpx

„Svaki dan nova lekcija! Svaki dan nova prilika da proširiš svoje znanje i naučiš nešto novo!“ – Patrick Marfan

Kao dijete okušao se u raznim sportovima, a ljubav prema pokretu i vježbanju se utkala duboko u njega. Prije četiri godine počeo je s vježbanjem u fitnes centru, zainteresirao se sve više za bodybuilding i počeo učiti o tome. Ipak napravio je odličan korak naprijed kad je upisao Fitnes učilište. Ubrzo je shvatio kako je do tada tek zagrebao površinu. O tome što za njega znači fitnes i što smatra važnim pročitajte u nastavku.

1. Patrick, za početak se predstavi u par rečenica?

Pozdrav ekipi! Moje je Patrick, imam 22 godine. Završio sam srednju talijansku komercijalnu školu, nažalost nikada nisam bio ljubitelj te struke, ali nešto što me oduvijek zanimalo je sport ili općenito tjelesna aktivnost. Od malih nogu prošao sam jako veliki broj sportova, kao što su karate, tenis, rukomet, odbojku pa čak i nogomet. Nažalost nisam se nikada pronašao u tim istima. Jednog dana prijatelj me navukao na Bodyweight trening, to jest trening vlastitim tijelom, što mi se jako svidjelo zato što po prvi put u životu mogao sam primijetiti lagane promjene na svome tijelu. Nakon 2 godine intenzivnog treninga i truda shvatio sam da mi to nije dovoljno, želio sam ipak nešto više i od tog trenutka počela je moja ljubav prema fitnesu, točnije Bodybuildingu.  Već 4 godine, aktivno se bavim tim tipom treninga. Svaki dan učim i razvijam se u tom području kako bi jednog dana mogao izgraditi svoj posao i, ako budem imao mogućnost, profesionalno se baviti tim životnim stilom. Smatram da ne postoji bolji projekt za ulaganje našeg vremena i truda od našeg vlastitog tijela i zdravlja te tako otvoriti vrata brojnim ljudima i prikazati svu ljepotu koji se krije iza Fitnesa.

2. Završio si program edukacije za instruktora fitnesa u teretani u Rijeci. Kako si se odlučio na upis?

Kao što sam rekao, već se 4 godine aktivno bavim fitnesom, točnije bodybuildingom. Mogu reći da sam u tom periodu puno toga naučio i savladao, putem interneta – što nam danas daje jako velike mogućnosti, preko pomoći drugih osoba s puno više iskustva, ali i to opet nije bilo dovoljno. Želio sam ipak nešto više tako da bi sve to buduće znanje koje budem akumulirao mogao podijeliti nadolazećim generacijama i ljudima diljem cijelog svijeta. Fitnes je postao jako bitan dio mog života i naučio me da ako se boriš za ono što želiš i ono u što vjeruješ, postići ćeš sve ciljeve koje si si postavio. Ja mislim da je to jedan od najboljih osjećaja na svijetu kad znaš da sve ono što si postigao, postigao si jer nisi odustao. I kad je bilo najteže, i kad su ostali popustili, ti si nastavio i borio se!

3. Gajiš ljubav prema bodybuildingu. Koliko ti je bilo teško u početku, jesi li imao strpljenja za rezultate, što te najviše mučilo? Sad kad si prošao edukaciju, bi li ti taj početak bio lakši?

Bilo je veoma teško kao što mislim da bilo svakoj osobi koja krene od nule, ali to me nije zaustavilo. Unatoč tome ja sam nastavio i trudio se, jednostavno želio sam napraviti promjenu u svom životu i nitko i ništa me ne bi zaustavilo do postizanja mojih ciljeva! Moram priznati na početku sam bio jako nestrpljiv što se tiče napretka. Želio sam sve i odmah, ali nažalost to tako ne ide. Neko vrijeme sam bio čak i pao s motivacijom i na kratko stao. No, nakon što sam shvatio do kud sam došao i što sam sve postigao rekao sam samom sebi da to nisam ja, ne želim biti ta osoba, ne želim dat krivi primjer drugima. Želim biti onaj pravi i dokazati svima da se može ako se hoće. Nakon što sam završio program IFT-a osjećao sam se kao sasvim druga osoba. Prije nego što sam upisao edukaciju mislio sam da znam puno toga, ali tek sam kasnije shvatio kako to i nije baš tako i kako samo može biti širok i zanimljiv svijet fitnesa. Svaki dan nova lekcija! Svaki dan nova prilika da proširiš svoje znanje i naučiš nešto novo.

4. Koja tema iz fitnesa te najviše trenutno zanima i zašto?

Pa moram priznati da mi je svaka tema bila zanimljiva. Najviše teme iz praktičnog dijela nastave. No, ako bi baš morao odvojiti jednu ili dvije teme, to bi bile mobilnost i stabilnost. Zato što je nešto na što prije Učilišta nisam obraćao neku veliku pozornost, ali zato ubuduće definitivno hoću.

5.  Što je za tebe fitnes?

Što se tiče pojma fitnesa, može se reći stvarno jako puno toga. Netko će vam reći da je to sport, hobby, način života. Za mene to je život. Smatram da fitnes industrija postaje sve popularnija iz razloga što ljudi sve više shvaćaju koliko je zapravo naše zdravlje bitno. Imamo jedan život i moramo ga iskoristiti što bolje i što pametnije moguće. Ja mislim da je bavljenjem tjelesnom aktivnosti i zdravim načinom života najbolji način da to odradimo.

6. Kakvi su planovi sada kada je diploma u ruci?

Nastaviti s edukacijom definitivno, ali uz to krenuti ozbiljnim putem prema prilikama koje mi budućnost nosi.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Marija Jurina

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije s usmjerenjem fitnes. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, kao i na Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu.  Marija je dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2014. godine i predaje na programima za instruktore Pilatesa i grupnog fitnesa uz glazbu. Voli komunikaciju s polaznicima pa tako vodi rubriku intervjua već nekoliko godina.

Povezani blogovi