fbpx

„Usporedila sam sve edukacije koji se nude za fitnes instruktore i odlučila sam upisati Fitnes učilište!“ – Jelena Gojković

Jelena se od 7. godine bavi sportom. Uživa u tome, a nakon studija je puno vremena počela provoditi u svom najdražem fitnes centru. Spletom okolnosti došla je na ideju da završi edukaciju za instruktoricu fitnesa na Fitnes učilištu i okuša se u vođenju treninga upravo u tom centru. Ova diplomirana ekonomistica uz fitnes voli i pravilnu prehranu pa joj većinu vremena oduzima čitanje upravo o toj temi. Više o Jeleni pročitajte u nastavku.

1. Jelena, velika si zaljubljenica u sport, ustvari sportašica je točnija riječ. Kojim si se to sportovima sve bavila?

Volim sport i bavim se sportom cijeli život (od svoje sedme godine), kada sam krenula igrati rukomet u RK Podravka Vegeta – to je trajalo otprilike 8, 9 godina. Nakon toga aktivno sam se bavila atletikom i odbojkom, a odbojku sam nastavila igrati i u Rijeci, gdje sam studirala od 2014. godine. Da budem preciznija, trenirala sam u klubu OK Kastav, predivnom klubu s još divnijim suigračicama i trenerima, a s kojim smo ušle u 1.B ligu. Zadnju godinu fakulteta provela sam ostvarujući svoju davno nastalu želju (kojoj su se moji roditelji prilično žustro protivili) – trenirajući boks u BK Rijeka. Uz bavljenje sportom u klubovima, vrijeme sam svakodnevno provodila i u teretanama, tako da sam cijeli život zapravo na neki način vezana uz fitnes.

 

2. Kako je došao red na Fitnes učilište i program za instruktora fitnesa u teretani?

Nakon 5 godina studiranja i obrane diplomskog rada, odnosno nakon mog povratka iz Nizozemske (gdje sam završila zadnji semestar), vratila sam se u svoj rodni grad – Koprivnicu. Pri povratku sam odmah uplatila članarinu i krenula trenirati u meni najbližoj, ali i najvećoj i najopremljenijoj teretani u Koprivnici. Ponekad sam vrijeme provodila i na grupnim treninzima koji su se u tom fitnes centru nudili, tako da sam otprilike znala kakav je sadržaj svakog od tih treninga. Veliku ulogu pri mojoj odluci da upišem Fitnes učilište imala je jedna slučajnost – trener koji je do tada vodio treninge odlučio se okušati u samostalnom vođenju posla i vlasnica teretane predložila mi je da upišem edukaciju za fitnes instruktora i krenem raditi kod njih. S obzirom na moje iskustvo i znanje, razne treninge koje sam odrađivala, ali i iskusne kondicijske i druge trenere koji su me trenirali i vodili kroz cjelokupnu sportsku „karijeru“, nije mi to predstavljalo nikakav problem. Štoviše, zaboravila sam spomenuti ranije, umjesto fakulteta Poslovne ekonomije (financija i bankarstva) koji sam završila, zapravo sam htjela upisati Kineziološki fakultet, ali me u tome spriječila ozljeda. Tako da moram priznati da sam se u stvari cijeli život i htjela baviti sportom, samo se do tada nije ukazala poslovna mogućnost za to. Ubrzo nakon dogovora sa vlasnicom teretane, pronašla sam i usporedila sve edukacije koji se nude za fitnes instruktore i odlučila sam upisati Fitnes učilište.

3. O čemu ti je bilo najdraže učiti i zašto?

Teško je reći što mi je bilo najdraže jer je cjelokupni program bio prilično zanimljiv (ali za to su posebno zaslužni i profesori i način na koji oni prenose znanje). Imala sam želju naučiti anatomiju i prije upisivanja Fitnes učilišta, tako da sam se tome posebno veselila. Zanimljivo mi je bilo i planiranje i programiranje treninga vezanih uz kardio i mišićni fitnes, kao i samo učenje obrazaca kretanja – od pravilne izvedbe, postavljanja vježbača, najčešćih greški i načina na koji se one ispravljaju. S obzirom na to da najviše volim tjelesnu aktivnost, draže mi je bilo vrijeme provoditi u dvoranama i teretanama, nego sjedeći na predavanjima.

4. Što ti je najteže u ulozi instruktora fitnesa?

Volim posao instruktora fitnesa i ne smatram ništa u vezi s time posebno teškim. Fizički zna biti zahtjevno, ali to posao čini još zanimljivijim. Volim raditi s ljudima, a pogotovo kada se radi o motiviranim ljudima koji su željni napredovati i napraviti promjenu u svom stilu života – od vježbanja, prehrane i svega što posljedično tome dolazi. Sretna sam kad sam okružena pozitivnim ljudima i volim stečeno znanje podijeliti i usmjeriti prema onima koji su o tome voljni učiti (pa makar samo za potrebe izvedbe vježbi). Jedino što me smeta, nešto čemu se često i nasmijem – je želja za promjenom kod osoba koje nisu spremne promijeniti navike, a očekuju značajne promjene (najčešće u fizičkom obliku). A takvih ima (vjerojatno ste vidjeli i sami) jako puno!

5. O čemu voliš čitati iz svijeta fitnesa? U kojem smjeru bi voljela ići i educirati se dodatno?

Zanima me pravilna prehrana – potreban dnevni unos makronutrijenata i mikronutrijenata kod sportaša, kako profesionalnih, tako i amatera koji odlaze u fitnes (ili se bave drugim vrstama aktivnosti) samo rekreativno. Također volim čitati o suplementima i dodacima prehrani koji se koriste (ili bi se trebali koristiti) u fitnesu, ovisno o preferencijama vježbača. Često proučavam vrste i sastav, ali volim čitati i  različite članke i istraživanja koji govore o njihovoj djelotvornosti i utjecaju s obzirom na ciljeve koji se žele postići.

6. Koji je tvoj savjet za buduće polaznike?

Budućim polaznicima bih prije svega savjetovala da rade ono što vole i zbog čega se osjećaju sretno, a kada shvate što je to – da to rade sa srcem i pokušaju biti bolji od drugih. Ako ne bolji, onda barem drugačiji. Važno je da slijede svoje snove i želje. Ako se vide u svijetu fitnesa, prvi korak bi svakako trebao biti upisivanje Fitnes učilišta. Otvorit će im se mnoga druga vrata i mnoge druge mogućnosti, a naučit će mnogo – ako su spremni učiti. Najbitnije je maksimalno iskoristiti ono što vam se nudi. I sretno! ?

 

Jeleni hvala na odgovorima! Ako želite kontaktirati Jelenu sami, to možete učiniti na ove kontakte:

E mail – [email protected]

Mob – 099 788 7323

Insta – jgojkovic11

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Marija Jurina

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije s usmjerenjem fitnes. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, kao i na Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu.  Marija je dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2014. godine i predaje na programima za instruktore Pilatesa i grupnog fitnesa uz glazbu. Voli komunikaciju s polaznicima pa tako vodi rubriku intervjua već nekoliko godina.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...