fbpx

”Vidjela sam mogućnost održavanja fitness programa na jedrilicama.” – Vanesa Vuljan

U novom intervjuu predstavljam vam polaznicu koja živi s morem i jedrima. Vanesa Vuljan, studentica je Pomorskog fakulteta i radi kao skiperica. U sportu je od malih nogu i vidi priliku u primjeni fitnesa uz jedrenje. Tako je završila program za instruktore fitnesa u teretani na našoj edukaciji u Splitu.

Više o mladoj i odvažnoj Splićanki pročitajte u natavku intervjua.

1. Vanesa, opiši se u 5 riječi?

Opisala bih sebe kao vrlo ambicioznu, odvažnu, strastvenu, dosljednu i upornu osobu. 

2. Od djetinjstva si u sportu, ali jedrenje te posebno osvojilo. Reci nam malo više o tome i kako je utjecalo na tvoj život.

 Počela sam s gimnastikom preko rukometa, juda, slobodnog penjanja, kickboxinga, triatlona pa sve do jedrenja, u kojem sam se okušala u srednjoj školi. Članica sam ženske posade s kojom sam sudjelovala i ostvarivala dobre rezultate u regatama u Hrvatskoj i Italiji. 

Na Pomorskom fakultetu u Splitu sam jedna od glavnih pokretača studentskog jedrenja na čelu s prof. Pezelj. Naše fakultetske aktivnosti je u više navrata popratila emisija MORE. 

Jedrenje je sport koji traži potpunu predanost, traži sinergiju čovjeka i mora te naravno znanja i vještine.  

Kroz jedrenje sam došla do svog trenutnog posla kao skipperica na motornim jahtama na Jadranu ali sam imala priliku odraditi transfere preko Sredozemlja i time dodatno proširila svoja znanja. Baveći se ovim sportom i radeći svoj posao stekla sam mnoga poznanstva.  

3. Što te potaklo da s mora, valova i jedrilice dođeš na edukaciju za instruktora fitnesa u teretani?

Prije svega jedrenje je sport koji osim mentalne spreme zahtjeva široku lepezu fizičkih vještina, od gimnastike sve do plivanja. Osim toga vidjela sam mogućnost održavanja fitness programa na jedrilicama, što postaje sve veći interes gostiju. 

4. Za koje vježbe vidiš najveći transfer na svoj angažman na jedrilici? Jesi li nešto promijenila u treningu nakon edukacije?

Najveći transfer za svoj angažman na jedrilici vidim u vježbama mobilnosti i temeljnim obrascima kretanja. Nakon edukacije dodatnu pozornost sam posvetila upravo vježbama mobilnosti.  

5. Koji su ti planovi u poslovnom i sportskom pogledu?

 Moji poslovni planovi su napredovanje po činu na brodu, a sportski su definitivno približiti jedrenje kao način života što većem broju ljudi, bez obzira na životnu dob, što ću nastojati ostvariti kroz školu jedrenja s posadom s kojom trenutno nastupam na regatama. 

6. Što bi poručila budućim polaznicima FU?  

Budućim polaznicima bih poručila da program edukacije shvate ozbiljno i maksimalno iskoriste svoje vrijeme za stjecanje novih znanja, vještina i naravno prijateljstva.

Za kraj bih vas pozdravila jednom latinskom izrekom dobro poznatom svima onima koji s morem i od mora žive!  

Navigare necesse est, vivere non est necesse.  

 

Vanesi želimo puno uspjeha u planovima i hvala joj na vremenu koje je odvojila za nas, a ako ju želite kontaktirati za suradnju to možete na:

Vanesa Vuljan  

[email protected]  

+385994343720 

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Marija Jurina

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije s usmjerenjem fitnes. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, kao i na Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu.  Marija je dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2014. godine i predaje na programima za instruktore Pilatesa i grupnog fitnesa uz glazbu. Voli komunikaciju s polaznicima pa tako vodi rubriku intervjua već nekoliko godina.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...