fbpx

“Željela bih približiti fitnes svim ljudima koji žele vježbati, a strah ih je, ili ne osjećaju povezanost i ljubav prema pokretu.” – Luana Racan

Teško je opisati Luanu u par rečenica. Po struci magistra poslovne ekonomije, zaljubljenica u prirodu, umjetnost, knjige, japansku kulturu te glazbenica koja svira bubnjeve u bendu Evolted. Uz to sve, ova svestrana i zanimljiva djevojka je i instruktorica Fitnesa u teretani. Na prvu teško spojiva kombinacija, no kada pročitate intervju, shvatit ćete da se sve Luanine strasti savršeno nadopunjuju.

1.Otkud magistra poslovne informatike, glazbenica i zaljubljenica u umjetnost i japansku kulturu u svijetu fitnesa?

Trebalo je zatvoriti ovaj krug različitih interesa i fitnes se savršeno uklopio u to sve. Interes za sve nabrojane kategorije se razvijao kroz odrastanje, a danas je sve to dio mog životnog stila. Od malih nogu sam bila znatiželjne prirode i jako vesele naravi. Sjećam se da sam 1998. godine dobila prvo računalo i da je ljubav prema informatici, i naravno igricama, krenula već tada. Kada god bih nešto pokvarila na računalu, bilo to hardverski ili softverski, znala sam da nešto moram poduzeti prije nego što roditelji skuže, tako da sam uvijek uspjela sve popraviti na vrijeme! Ljubav prema glazbi su mi prenijeli roditelji koji su također glazbenici, ali se otac u svojim mlađim danima bavio i atletikom. Sestra i ja smo odrastale uz sportske aktivnosti tako da se igrala odbojka, košarka, stolni tenis i nogomet u kvartu s drugom djecom, a u osnovnoj školi sam neko vrijeme trenirala odbojku i košarku. Ostalo slobodno vrijeme u djetinjstvu bih provodila uz televizor i crtiće. Kako sam rodom iz Pule, gledala sam često talijanske programe gdje su emitirane japanske anime serije. Jedna od takvih serija bila je „Ganbare, Kickers!“ koja je o nogometu, uz naravno klasike kao što su „Pokemon“, „Digimon“ i „Dragon Ball“.
Iako sam završila glazbenu školu za klavir i udaraljke, udaraljke tj. bubnjevi su postali moja prva strast i ljubav. Kada sviraš određen instrument, pogotovo ovakav tip instrumenta, potrebna je kondicija i koordinacija. Bavljenje fitnesom, pogotovo danas kada sam nešto starija, jako mi pomaže kod sviranja, u tehnici te generalno u performansu. Kako aktivno sviram u bendu Evolted te uskoro planiramo malu turneju, fizička kondicija će mi svakako jako dobro doći!
A da se malo vratimo isključivo na fitnes, prvi put sam zapravo ušla u teretanu 2016. godine kada su mi početne fitnes fore pokazali prijatelji Deni i Roberta koji su danas treneri u Puli. Interes za fitnes mi je još više probudio moj dugogodišnji partner Goran Pavlica, koji je danas magistar kineziologije u edukaciji i kineziterapiji te radi kao fitnes trener. On je također moj osobni trener i velika podrška u životu.

2. Po čemu ćeš pamtiti edukaciju na Fitnes učilištu?

Sigurno ću pamtiti po zanimljivim predavanjima iz anatomije jer se zahtjevno gradivo uspjelo prezentirati tako da nama polaznicima bude zanimljivije i shvatljivije. Naravno, tu je i Filip Sabol kojeg je svakako bilo lijepo slušati na predavanjima i uvijek je bio spreman odgovoriti na sva moguća pitanja koja bi mu polaznici postavljali. U praktičnom djelu nastave najviše sam voljela popratiti ono što bi Matija Jelić i Tomislav Bišćan prezentirali jer me nekako osobno najviše zanimalo čuti o fitnesu od njih.

3. Voliš čitati psihološke i filozofske knjige. Pomažu li ti u radu s vježbačima?

Knjiga je uvijek dobar savjetnik čime god da se baviš u životu. Na svjesnoj i nesvjesnoj razini čitajući pohranjujemo informacije koje ćemo sigurno primijeniti nekad u životu kada se za to stvori prilika. Vjerujem da mi pomaže kako u životu, tako i s vježbačima da ih bolje razumijem te shvatim njihovo emocionalno stanje, želje i ciljeve.

Za vrijeme studiranja, radila sam kao mentor bubnjeva djeci u glazbenom studiju, tako da mi je čitanje određenih knjiga već tada pomoglo da uspijem instrument približiti mojim učenicima i da ga zavole. Nekad možda određena literatura nije dostupna u obliku knjige, pa je u današnje moderno doba zapravo super poslušati određen online podcast.

4.Koje kompetencije bi, po tebi, trebao imati kvalitetan fitnes instruktor/trener?

Teško je odgovoriti na ovo pitanje, pošto su ljudi kao pojedinci jako različiti i biraju sebi trenera po nekim svojim osobnim zahtjevima. Svakako, za mene bi bio idealan netko bez ega, sa znanjem koje ne prenaglašava u našem odnosu vježbač-trener, netko otvorenog uma te pomalo strog, ali pravedan! Meni bi osobno možda najviše pasao Mr. Miyagi kao trener, ali bih onda morala trenirati karate!

5. U kojem smjeru zamišljaš svoje fitnes putovanje? Vidiš li se jednog dana u svom vlastitom fitnes centru?

Zamišljam tako da se prepustim valu. Želim prvo vidjeti što mogu postići od sebe u treningu te kako će to utjecati na mene kao osobu i trenericu. Ostavljam otvorena vrata za opcije, ali svakako štogod se dogodilo, samo neka je dio mog životnog stila. Jako volim provoditi slobodno vrijeme u prirodi, planinama te uz glazbu tako da mi je bitno da moj poslovni odabir bude u skladu s privatnim životom. Vidim se sigurno kao osobu koja će svoje znanje iskoristiti kako bi pomogla drugima na putu do njihovih postignuća. Željela bih približiti fitnes svim ljudima koji žele vježbati, a strah ih je, ne osjećaju povezanost i ljubav prema pokretu ili imaju neka druga slična opravdanja sami za sebe da se spriječe u aktivnosti. Možda jednog dana otvorim vlastiti centar u planinama ili dōjō! To bi nekako opet kompletiralo moj dosadašnji životni put!

Luanu možete kontaktirati putem instagram profila https://www.instagram.com/luana.racan/?hl=en
ili e-maila [email protected]
prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Mirna Hajnic

Mirna Hajnic, mag. cin.

Diplomirala na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, usmjerenje Fitnes. Natjecateljski se bavila akrobatskim rock’n’rollom te je kao član reprezentacije Republike Hrvatske sudjelovala na svjetskim i europskim prvenstvima. Uz studij, usavršava se radom u raznim Fitnes centrima te na konvencijama u Hrvatskoj i inozemstvu. U svom radu, naglasak stavlja na zdravstveno usmjereno tjelesno vježbanje i holistički pristup treningu. Mirna je dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2014. godine i predaje na programu za instruktore pilatesa

Povezani blogovi