fbpx

Barbara Horvat

Da bi napisali sve rezultate i uspjehe Barbare, ova stranica bi morala biti nešto veća. Osim svojih rezultata, Barbara ima mnogo rezultata i kao kondicijski trener. Lista je poveća. Tu nije kraj, kada ulovi pet minuta u svom nakrcanom rasporedu ona napiše i pokoji članak.

1. Barbara, sportašica i trenerica. U kojem segmentu fitnesa se najbolje osjećate?

Sportašica i trenerica. Tako je. Nakon završene profesionalne sportske karijere logičan je slijed bio krenuti u trenerske vode i jako mi je drago zbog toga što je to nešto sto istinski volim, a i iskustva iz moje karijere su mi uvelike pomogla u radu s klijentima, ponajviše sportašima. Nakon povratka iz Amerike krećem s kondicijskom pripremom sportaša sto je ujedno i domena koja me najviše privlači i kroz koju bih se htjela profiltrirati kao trener.

2. Ako se ne varamo zadnja ljubav vam je CrossFit. Recite nam malo o centru u kojem radite, vašim natjecanjima i vama kao treneru?

CrossFit je moja nova velika ljubav nakon atletike. Moji počeci kreću u Americi ali tada je još cijeli koncept bio u povojima. Nakon povratka s kolegom kolegom Marinom Bašićem otvaram manji centar za rad sa sportašima gdje počinjemo provoditi funkcionalni trening da bi to kasnije preraslo u nešto puno veće. Prvo CrossFit Zagreb sada Basic Gym One centar gdje CrossFit treniraju kako vrhunski sportaši, rekreativci i treneri, te održavamo radionice i workshopove vezane uz to. Odlična atmosfera i kolege, prostor koji je velik i opremljen mi omogućava da i ja kao sportaš, ne samo trener, puno bolje napredujem i razvijam se. S druge strane, klijentima je drago sto im mogu prenijeti praktično znanje i iskustvo kroz dugogodišnji natjecateljski staž i time brze ostvaruju svoje kratkoročne i dugoročne sportske ciljeve.

3. Da li ste na učilištu uspjeli nadopuniti znanje koje ste imali i možda popraviti vlastite rezultate?

Dodatna edukacija na Fitnes učilištu s vrhunskim predavačima i ljudima iz struke uvelike mi je pomogla da nadopunim i proširim svoje znanje. Pogotovo odnos prema klijentima, sportašima, kako ih zadržati u procesu njihove transformacije ili sportskog napretka ako je riječ o profesionalnom sportašu, kada se javljaju krize i pad motivacije, fokusa.
Meni osobno je najviše pomogla praktična nastava gdje sam mogla izbrusiti svoju tehniku weightliftinga i time naravno poboljšati svoje rezultate.

4. O čemu najradije pišete u svojim radovima?

Volim pisati mini članke koju su jednostavni, shvatljivi klijentima koji se možda prvi puta susreću s high intensity interval training-om, weightliftingom, fitnessom, zdravim životnim stilom kako bi sami mogli u svojim mjestima provoditi treninge, probati možda neki novi rekvizit prema kojem su bili skeptični. Volim motivirati djevojke da krenu vježbati te objasniti da će se nakon fizičke aktivnosti puno bolje osjećati a da i dalje mogu zadržati svoju ženstvenost…jednostavno, tako informirati populaciju jer mislim da ima puno vise prostora za napredak u svijetu fitness u HR i mislim da postoji puno stereotipa kojih se ovdje moramo riješiti.
Kada pišem za određene časopise to su obično teme koje urednici sugeriraju, ciljajući na određenu populaciju koja je u njihovoj interesnoj skupini.

5. Da li možete izdvojiti koju situaciju s klijentom u kojoj vam je pomoglo znanje s učilišta?

Mogla bi izdvojiti puno situacija gdje mi je znanje s učilišta direktno pomoglo. Pošto sam dugo u sportu trenažni procesi i programiranje je nešto što nije bio problem ali međuljudski odnosi i kontrola, kako se postaviti prema klijentu, populaciji kojoj predaješ i slično je ono što se mijenja i na čemu svaka osoba u bilo kojoj struci mora razvijati a to iziskuje i osobni rast i razvoj.

6. Što biste savjetovali trenerima početnicima?

Trenerima početnicima savjetujem da imaju mentora, nekoga tko će ih voditi, usmjeriti kako i sto treba raditi dok ne dobiju potrebnu sigurnost za samostalni rad. Također sugeriram da i dalje ulazu u svoje znanje kroz razne radionice, seminare, prate znanstvene radove, literaturu, jer to je jedini način da drže korak s novitetima u svijetu fitnessa i kondicijske pripreme.
Osobno sam uložila jako puno novaca u edukacije van HR kod renomiranih trenera jer trener stalno treba pratiti trendove, biti upoznat sa svime kako bi svom klijentu pružio maksimum. Uz to, tako upoznajete trenere iz drugih zemalja, izmjenjujete iskustva, sudjelujete u nekim projektima. Širok je spektar mogućnosti, ne treba se ograničavati.

Barbaru u njenom gužvastom rasporedu možete kontaktirati na:

web:  www.basicgymone.com

mail: [email protected]
[email protected]

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...