fbpx

„Bitno se okružiti ljudima koji te guraju naprijed i kad se umorimo od svakodnevice.“ – Tea Matković

Dok jedni traže isprike, Tea sve svoje obaveze jednostavno obavlja i rješava jednu za drugom. Nakon drugog djeteta, odlučila se za zaokret u svojoj karijeri i upisala Fitnes učilište, smjer instruktor grupnog fitnesa uz glazbu. Kako je uspjela odvojiti vrijeme te tko joj je podrška, saznajte u nastavku intervjua.

1. Opisuješ se kao svestrana i živahna osoba, možeš li nam reći što sve spada pod tvoju svestranost i zaigranost?

Da, rekla bih čak da sam ponekad kao malo zaigrano dijete koje sve interesira i sve bi željelo isprobati i naučiti. Meni nikad nije dosadno, ni ne može biti uz dvoje male djece i često odsutnog supruga, ali nastojim  održavati svoje hobije i “gušte”. Tri puta tjedno idem na treninge kod svoje mentorice Ivane Bilan,  kad mi se ukaže prilika vježbam i kod kuće ili odem trčati, igram se s kćerkicama i nastojim što više vremena provesti na otvorenom. Otići u šetnju uz more, na kavu, u kino ili večeru sa suprugom kad je kod kuće te sestrama i prijateljicama. Svakako, tjedan prođe začas, uz svakodnevne obveze oko kuće, djece, njihovih treninga koje imamo od ponedjeljka do petka te traženja posla. Također redovito čitam novosti iz fitnesa i marketinga, koji su primarno područje mog interesa. Dan mi je prekratak za sve što bih željela napraviti.

2. Tea, ljudi često znaju reći da nemaju vremena i/ili motivacije za tjelesnu aktivnost zbog razno raznih obaveza u danu, ti si završila Ekonomski fakultet, mama si dvoje mališana uz koje si uspješno završila Fitnes učilište, žena pomorca i treniraš. Vjerujem kako je organizacija i podrška ključ tvog zadovoljstva i uspjeha, možeš li nam reći otkud motivacija i energija ?

Onaj koji ima iskrenu želju i volju za nečim u tome i uspijeva, ne nalazi opravdanja. Mislim da svatko mora crpiti motivaciju iz sebe i naći onaj obrazac koji mu najviše odgovara, u skladu sa svakodnevnim obvezama. Dobra organizacija i postavljanje prioriteta u pojedinom dobu dana je ključ uspjeha u svemu. Ja sam praksu odrađivala uglavnom u vremenu kada su mi djeca bila u vrtiću, kako bih imala više vremena za posvetiti se njima, za predavanja vikendom sam imala sreću da mi je suprug bio kući, izuzev par puta kada je bio van zemlje na tečajevima, ali su tada uskakali moji i njegovi roditelji.

Moja motivacija i energija dolaze prvenstveno iz mene i mog svakodnevnog života, kojeg sami kreiramo. Imam predivnog supruga i dvije kćeri, podršku svojih i njegovih roditelja, a i svojih sestara te prijateljica. Bitno se okružiti ljudima koji te motiviraju i guraju naprijed i kad se umorimo od svakodnevice. Sada mogu reći da sam poprilično zadovoljna njome.

3. Možeš li nam reći kako se čovjek odluči na promjenu karijere kao ti?

Ja sam se za promjenu karijere odlučila slučajno. Inače sam po zanimanju magistra ekonomije, smjer marketing, a radila sam kao zastupnica u osiguranju, referentica u marketingu te recepcionarka. Nakon zadnjeg iskustva na poslu recepcionarke, odlučila sam uzeti kratku ljetnu pauzu za odmor i traženje novog posla te sam u međuvremenu vidjela oglas za upis na edukaciju za instruktoricu grupnog fitnesa uz glazbu na Fitnes učilištu.  Kako sam inače uglavnom išla na takvu vrstu rekreacije, a u djetinjstvu sam se bavila plesom, pomislila sam da bih se mogla prijaviti pa što bude. To sam i učinila, uspješno položila prijemni, dogovorila sa suprugom i našim roditeljima čuvanje djece vikendom i ostalim danima kada to bude potrebno i krenula u novo, sada za mene predivno iskustvo.

4. Upisom na Fitnes učilište odabrala si program instruktor grupnog fitnesa uz glazbu. Zašto bas taj program i možeš li nam usporediti tvoj početak na Fitnes učilištu i kraj edukacije?

Kako sam već navela, u djetinjstvu sam se bavila plesom, a glazba je oduvijek bila moj pokretač, ponekad i terapija kada bi se dogodilo nešto loše. Kada sam došla na Fitnes učilište, tek sam onda shvatila koliko u biti malo znam iz tog područja, iako su me područja iz fitnesa oduvijek interesirala i redovito sam čitala savjete o vježbanju i zdravoj prehrani te nekoliko godina pohađala satove aerobike i kratko vrijeme Pilates.

Svaki novi početak je izazov i zahtijeva vrijeme za prilagodbu, ali nisam previše razmišljala o svemu tome, nego sam se trudila i nadala najboljem. Kao neka vrsta unutarnjeg ohrabrenja mi se javljao osjećaj da se uopće ne trebam puno truditi, tj. da mi to sve ide “glatko”, kao i osjećaj da drugi to prepoznaju i vide da tu pripadam.  Po uspješnom završetku Fitnes učilišta i dobivenoj dodatnoj diplomi za izvrsnost,  pojačao se moj osjećaj za to da u životu trebamo slijediti svoj unutarnji glas i ići za onim što volimo i na što nam se razvuče osmijeh kada pomislimo na to. Ja sam se veselila svakom novom predavanju i vježbama, kao što sam se oduvijek veselila svojim treninzima, i sada sam uistinu sretna što sam tu svoju ljubav prema fitnesu pretočila u zanimanje.

5. Uz sadašnje znanje i iskustvo možeš li reći kako se tvoj proces vraćanja u formu nakon druge bebe razlikovao s obzirom na prethodnu i dati savjet budućim mamama?

Moram priznati da nisam baš razmišljala o vraćanju u formu nakon prvog poroda, već samo o tom malom biću koje je ovisilo o meni. Suprug je otišao na brod mjesec dana nakon poroda i tadašnjih 3, 4 kilograma viška je ubrzo spontano otišlo. No, i s obzirom na to da sam dojila skoro godinu dana, pazila sam na prehranu i to je bio dodatni čimbenik za rješavanje viška i održavanje idealne težine.  Nakon drugog poroda je bio sličan slučaj, otišao je u periodu manjem od mjesec dana te je uz dvoje male djece aktivnost bila još više pojačana. Inače u životu nisam imala probleme  s viškom kilograma jer sam poprilično aktivan tip osobe i uz to uglavnom zdravo jedem. Svakodnevno kuham,  nastojim birati kvalitetne namirnice jer je tako oduvijek radila, i danas radi, moja majka. Raznolikost i umjerenost u prehrani i dovoljna tjelesna aktivnost su univerzalna pravila za biti u formi, a na pojedincu je da ih sebi prilagodi za ono što u biti smatra da za njega znači biti u formi.

6. Sada kažeš da si zadovoljnija nego ikada prije pa s tom ambicioznošću kakvi su ti planovi i želje za budućnost ? Planiraš li neke nove edukacije ?

Uistinu sam zadovoljnija nego ikada prije, u svim aspektima života. Svakako se nadam nastaviti u ovom smjeru, ali se nadam da ću moći realizirati i ekonomiju i fitnes. Na nove edukacije ću sigurno ići, ali se trenutno najviše nadam pronaći posao sukladno svojim znanjima i vještinama.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Marija Jurina

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi