fbpx

„Brzi rezultati ne postoje, prečaci za ostvarivanje ciljeva ne postoje.“ – Tomislav Gluhak, predavač

Predavači na Fitnes učilištu nisu samo teoretičari, već su i praktičari. Većina njih su vlasnici centara ili firmi u kojima su u uskom doticaju s izazovima fitnes tržišta i zahtjevima vježbača ili klijenata. Zato su odlični u tumačenju primjene rezultata znanstvenih istraživanja u praksi, odnosno koliko je toga primjenjivo kada kontrolirani uvjeti ne postoje.

Jedan od onih koji se ne libi reći svoje mišljenje je Tomislav Gluhak. Profesor kineziologije i trener s preko 20 godina iskustva u grupnom i individualnom obliku treninga, kao i u kondicijskoj pripremi sportaša. Gdje je on dok su svi na moru i što predlaže novim polaznicima Fitnes učilišta koji startaju na jesen, saznajte u nastavku intervjua.

1. Tomislave, svi su na moru! A di si ti?

Istina, godišnji odmori su počeli, dosta ljudi je otišlo negdje van Zagreba….ja sam uvijek do kraja srpnja na radnom mjestu, a onda krećem put mora. Mogu reći da je zadnjih desetak godina takva praksa da u kolovozu napravim odmak od posla, iako od kada sam privatnik taj odmak nije u potpunosti moguć.

2. Od samog početka Fitnes učilišta ti si dio predavačkog tima. Uživaš u educiranju i to se vidi u povratnim informacijama koje imamo od naših polaznika. Ali navedi što je tebi najvrjednije što si naučio tijekom svojih edukacija ili na fakultetu?

Fakultet je dio formalnog obrazovanja, drago mi je da sam krenuo tim putem, možemo reći od početka, iako je moj susret sa sportom pa tako i fizičkom aktivnosti počeo u osnovnoj školi i nije stao do dan danas. Bilo koja edukacija, pa tako ni fakultet nisu garancija da ćete biti dobri u poslu. Na fakultetu sam stekao dobre osnove koje su mi kasnije omogućile da lakše odlučim koje seminare da izaberem kako bi se usavršavao. Ispravno izabrana edukacija pružit će sigurno uvid u nove stvari, proširit će horizonte. Možda najbitnija stvar koju sam naučio je da u našem poslu slovo na papiru nije uvijek moguće prenijeti u praksu, treba se znati prilagoditi situaciji, klijentu.

3. Training Point treninzi, za kondicijsku pripremu i fitnes, su ono što zaokuplja tvoje vrijeme kroz radni tjedan. Koliko dugo već djeluješ kao trener, kako su evoluirali tvoji treninzi i kako izlaziš u susret zahtjevu većine vježbača koji žele brze rezultate za more?

Training Point je mlada firma, međutim ja sam u trenerske vode uplivao na prvoj godini fakulteta, a to je bilo prije više od 20 godina. Kada bi uspoređivao treninge s početka rada i danas…to stvarno nema veze jedno s drugim….puno edukacija, knjiga i prakse treba da stekneš sigurnost i da uz veliku dozu skromnosti kažeš da radiš dobro. Rezultati i promijene na ljudima su dokaz za to, jer mislim da većina trenera preispituje svaki dan što radi, kako radi i može li bolje.

Što se tiče drugog dijela pitanja reći ću slijedeće. Brzi rezultati ne postoje, prečaci za ostvarivanje ciljeva ne postoje. Neredoviti vježbaći koji mjesec dana prije odlaska na plažu traže formu, neka potraže čarobnu tabletu za ostvarivanje tog cilja, imaju veće šanse da je pronađu. Osobno im mogu garantirati veliki rizik od povrede, a u takve egzibicije ne ulazim. Krenite na trening danas da bi iduće ljeto bili zadovoljni.

4. Za čitatelje intervjua razbij jedan fitnes MIT. 🙂

Razbijam mit koji su „treneri“ sami postavili. Kontinuirana metoda kardio treninga nije dobra za mršavljenje.  Koga zanima više neka  mi se javi, predugo je za elaborirati. Jer, tko zna zna, a tko ne zna nikad neće razumjet što je mit, a što nije.

5. Tvoja najdraža metoda treniranja i zašto baš ta?

Koristim više trenažnih metoda…rad prilagođavam klijentu i ciljevima….tako da bi odgovor bio nemam najdražu metodu. Ako pričamo o vlastitom treningu onda je to čušpajz metoda. J

6. Uskoro započinje nastava za novu jesensku generaciju polaznika. Kako da se pripreme za ono što ih očekuje na nastavi?

Predznanje nije garancija za uspjeh na Učilištu. Nekada je bolje da dođu kao prazna ploča, jer trend je da dolaze s hrpom netočnih informacija. Neka se pripreme na način da postanu svjesni da će morati od početka uložiti veliki trud u vidu prakse. Neka dođu bez straha, s voljom i željom za znanjem i sve će biti ok. Veselim se novoj generaciji.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Marija Jurina

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije s usmjerenjem fitnes. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, kao i na Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu.  Marija je dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2014. godine i predaje na programima za instruktore Pilatesa i grupnog fitnesa uz glazbu. Voli komunikaciju s polaznicima pa tako vodi rubriku intervjua već nekoliko godina.

Povezani blogovi