fbpx

„Budućim polaznicima poručujem da ne stanu s edukacijom nakon što završe Fitnes učilište“ – Randy Žužić

Randy Žužić je mladić iz Rovinja. Naš je bivši polaznik programa za instruktore fitnesa u teretani. Voli powerlifting. Nada se natjecanjima i možda otvaranju specijalizirane teretane za powerlifting, jer je primjetio da takva nedostaje u Istri. Držimo mu palčeve i čekamo pozivnicu za otvorenje. Više o Randyu pročitajte u nastavku.

1. Randy, kako je izgledao tvoj početak u fitnesu?

Moj početak s fitnesom je bio dosta klasičan. Prijatelj iz škole je imao ogromne ruke, dok sam ja bio debeo i slab.  Odlučio sam ga zamoliti možemo li trenirati zajedno. Naravno ni jedan ni drugi nismo znali što točno radimo, ali nakon svakog treninga sam se osjećao najbolje i najgore ikad jer su treninzi bili brutalni i pravi bodybuilderski iz časopisa Men’s Health iz 2005. Tako da je pumpa u mišićima bila nevjerojatna i to je bio neki novi osjećaj u mom tijelu.

Nakon toga počeo sam se malo više educirati preko interneta. Shvatio sam da je kvalitetan trening puno više od upale mišića i od samog treninga u teretani nije moguće smršaviti. Platio sam fitnes treneru online za plan prehrane i skinuo 17 kg u 3 mjeseca. To je meni bilo nevjerojatno. Nisam mogao vjerovati da tako brzo mogu dobiti rezultate. Na žalost mislio sam da se te kile ne mogu vratiti i jeo sam sve što sam htio nakon 3 mjeseca izgladnjivanja. Naravno vratio sam sve što sam dobio i još malo.

Zatim sam odlučio dosta vremena posvetiti edukaciji što se tiče prehrane i došao do zaključka da ne treba jesti Clean od 0-24 nego da možemo biti puno fleksibilniji s prehranom sve dok smo u kalorijskom deficitu, da nema potrebe zabraniti neku hranu koju volimo. Jer to je jedan od najvećih problema. Nakon 4 mjeseca skinuo sam skoro 20 kg i potpuno promijenio mentalni sklop prema prehrani i fitnesu kao stilu života.

2. Završio si edukaciju za instruktora fitnesa u teretani u Rijeci. Kako si odabrao baš Fitnes učilište?

Odabrao sam Fitnes učilište jer mi je izgledalo najprofesionalnije među ostalim edukacijama. Nudili ste najviše informacija prije upisa tako da sam znao da će biti dosta kvalitetno organizirana nastava, kako praktična tako i teoretska.

3. Što ti se od cjelina s nastave najviše svidjelo i zašto?

Od cjelina najviše mi se svidjela Osnove individualnog poučavanja, odnosno kako ćemo mi objasniti klijentu kako odraditi neku vježbu što jasnije. Smatram da je to najbitnija stavka ako želimo prenijeti naše znanje na druge.

4. S obzirom na to da te zanima powerlifting, što misliš što je važno da bi netko postao kvalitetan powerlifter?

Najvažnija kvaliteta za biti dobar powerlifter je ustrajnost u treningu i ne smijete se nikad uspoređivati s drugima. Jako je bitno ne prestati trenirati i ne gubiti disciplinu za vrijeme ozljede nego treba raditi oko nje. Najgore je stati i odustati. Bitno je ne mijenjati program treninga svaki drugi tjedan jer tako se ne može pratiti napredak. Za kraj, bitna je motivacija bez koje je teško preživjeti u bilo kojem sportu.

5. Što bi volio ostvariti u budućnosti?

U budućnosti se želim natjecati u powerliftingu na europskoj razini i stvoriti neke rezultate kako bi ovaj sport postao malo popularniji u Hrvatskoj. Volio bi se okušati u  treniranju drugih u powerliftingu jer smatram da je to jedan od najboljih sportova za poboljšanje kvalitete života, ako se radi pravilno.

6. Poruka za buduće polaznike?

Budućim polaznicima poručujem da ne stanu s edukacijom nakon što završe Fitnes učilište, jer to je samo jedna mala odskočna daska pomoću koje možete doći do beskonačno mnogo informacija u ovom području koje može potpuno promijeniti nekome život, kako fizički tako i mentalno.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Marija Jurina

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije s usmjerenjem fitnes. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, kao i na Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu.  Marija je dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2014. godine i predaje na programima za instruktore Pilatesa i grupnog fitnesa uz glazbu. Voli komunikaciju s polaznicima pa tako vodi rubriku intervjua već nekoliko godina.

Povezani blogovi

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...

  • Prekomjerna tjelesna težina i pretilost karakterizirani su visokim postotkom masne mase u odnosu na nemasnu masu te su povezani s velikim brojem kroni...