fbpx

“Danas je formalnih edukacija jako puno pa je nužno znati izabrati kvalitetnu obrazovnu ustanovu.” – Dario Miletić, instruktor fitnesa u teretani

Dario je bivši polaznik Fitnes učilišta, bavi se bodybuildingom, a instruktorski posao za njega je poziv. Najsretniji je kada može pomoći klijentu da postane bolji i osvijesti svoj puni potencijal. Više o Dariu pročitajte u našem intervjuu.

1.  Dario, od malena si prošao kroz puno sportova i onda si kao odrasla osoba “otkrio” bodybuilding i fitnes. Oko bodybuildinga ima dosta polemika i tabua, kako ti na to gledaš?

U svakom sportu postoje polemike i tabu teme, što se bodybuilding-a tiče, ipak ih je tu najviše. No ja se ne zamaram previše raznim raspravama koje kruže oko ovog sporta niti se u njih opuštam jer ne vidim razlog i svrhu toga. Svatko bi trebao raditi ono što voli i što želi, nema smisla ograničiti se tuđim uskoumnim komentarima. Na kraju dana, svaka osoba će raditi ono što ona želi pa je sve ostalo uzaludno.

2. Uspješno si završio program za instruktora fitnesa u teretani, koliko si naučio? Primjenjuješ li naučeno znanje?

Na Fitnes učilištu stekao sam puno novog znanja te sam potvrdio ono znanje što sam prikupljao iz knjiga, članaka i znanstvenih istraživanja. Predavači su me oduševili jer su na nas strastveno prenosili svoje bogato iskustvo i znanje tako da sve što sam naučio svakodnevno primjenjujem na sebi i ljudima s kojima radim.

3. Svakodnevno treniranje iziskuje dosta vremena i odricanja, je li bilo teško to uskladiti s obavezama i učenjem za ispite na Fitnes učilište?

Trening je nešto što je moja strast, dio je mene. Svoj dan ne mogu zamisliti bez treninga tako da mi nije bio problem prije predavanja odraditi trening te se fokusirati na samo predavanja i učenje. Sve je to stvar dobre organizacije i planiranja prioriteta. Učenje mi je bilo zabavno jer sam učinio ono što volim i na kojem području radim, otkrivao sam nove stvari vezano za fitnes i bodybuilding koje mi danas puno pomažu.

4. Koliko ti je nekada izazovno raditi s klijentima. Koje su tvoje metode da budu sretni, vraćaju se i naravno da im se poveća kvaliteta života?

Rad s ljudima je općenito izazovan, važno je kako se vi postavljate kao osoba drugima. Doza profesionalizma je neophodna, no ljudskost se ne smije izostaviti. Uvijek nastojim imati opuštenu atmosferu kada radim i to se pokazalo jako dobro i za moje klijente i za mene. Nastojim prikupljati što više znanja i iskustva tako da mogu ljudima s kojima radim pružiti što kvalitetniju uslugu i naučiti ih kako da grade dobre navike kako bi se osjećali i izgledali bolje.

5. Planiraš li se i dalje educirati? 

Edukacija mi je uvijek na umu. Trenutno sam fokusiran na posao i na literaturu kao što su knjige i kvalitetni članci, no formalnu edukaciju također planiram nastaviti. Što točno? Još ne znam, ali jako puno toga imam na umu pa si ih slažem po prioritetima i onome što smatram da će mi najviše koristiti. Danas je formalnih edukacija jako puno pa je nužno znati izabrati kvalitetnu obrazovnu ustanovu.

6. Vrlo si strastven, ambiciozan i mlad, imaš li kakve planove za budućnost?

Moji planovi  i ciljevi jako su visoko postavljeni. Radim na njima svaki dan te idem korak po korak. Ono što mi je trenutni cilj je postati profesionalni bodybuilder i započeti natjecateljsku karijeru, završiti što više formalnih edukacija i izgraditi kvalitetnu trenersku karijeru. Što se ostalih ciljeva tiče, također su brojni i veliki no za to ćete se morati još strpiti i nastaviti me pratiti.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Marija Jurina

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...