fbpx

„Dobar instruktor fitnesa može promijeniti tijelo, a odličan instruktor fitnesa može promijeniti život!“ – Ivana Šalov

Većina polaznika koji su prošli kroz Fitnes učilište su se ranije u životu već bavili ili sportom ili nekim oblikom rekreacije. No, to kod Ivane Šalov nije bilo tako. Nažalost, tek je u svom odraslom dijelu života na neugodan način naučila važnost tjelesne aktivnosti i vježbanja. Kaže da se tada rodila nova Ivana koja želi svoje iskustvo iskoristiti kako bi druge upozorila na vrijeme.

Saznajte više o Ivani i kako je uspješno prošla edukaciju na Fitnes učilištu za instruktora fitnesa u teretani.

1. Hm, Ivana, 40 godina, živiš u Marini nedaleko Trogira i nikad se nisi bavila sportom, niti te to zanimalo. Ovako nisam do sada započinjala pitanje još ni jednom. 😛 Što je pozadina tvoje priče i razloga dolaska na Fitnes učilište?

Pozdrav čitateljima! Upravo tako. Nisam bila zainteresirana za sport niti me to privlačilo. Nažalost ni tjelesni mi nije bio omiljen predmetu školi. Uživala sam u šetnjama, plivanju i tome sličnim aktivnostima, a ostalo sam pratila na tribinama ili ispred televizora.

Ali život čudne pute pravi pa je tako i mene odvelo u drugom smjeru.

Moj početak bavljenja  fitnessom nije bila želja nego potreba. U 27-oj godini počeli su problemi s kralježnicom. Počeli su bolovi koje ni tablete ni injekcije nisu otklonile. Nakon preglede i snimanja ustanovilo se da mi je disk pomaknut u donjem dijelu kralježnice. Sreća da nije pritisnuo živac jer bi tada operacija bila neizbježna. Uslijedile su terapije koje su djelovale neko određeno vrijeme i onda opet na početak. Neurolog mi je zabranio vježbe, masaže, bilo kakve vrste istezanja. Preporuka je bila plivanje što je za mene bilo bolno. U međuvremenu dobivam još nalaza gdje se vide i protruzije svih vratnih kralježaka gdje su 6. i 7. pomaknuti i pritišću živac zbog kojeg grč hvata ruku pri svakom malo jačem pokretu. Trpjela sam to oko godinu i pol dana.

S 29 godina život u bolovima, gutanje tableta i injekcije nisu mi se činile kao dobar način života pa sam uzela stvari u svoje ruke. Krenula sam na masaže i vježbe. Prva dva mjeseca upale mišića, ali ona loša bol se smanjuje. Nakon par mjeseci nova Ja. Treninzi su postali sastavni dio života. Ovo nije savjet da se doktori ne slušaju nego moj osobni izbor. Ja i dalje idem na preglede po potrebi, ali sada jedina terapija mi je trening.

Svidio mi se ovaj način života. Počela sam nagovarati i prijatelje na trening uz moju pomoć. Dan po dan napretka kod drugih bio je vjetar u leđa da krene ideja da se profesionalno počnem baviti fitnesom. Kroz 10 godina treniranja kod drugih trenera skupila sam dosta znanja i iskustva, a nažalost premda sada mogu reći na sreću kroz moje ozljede bolje sam mogla razumjeti i pomoći u problemima kod drugih. Ali naravno trebalo je i stručno osposobljavanje. Završila sam certifikaciju i bodyweight seminar kod prof. Marina Bašića. Ali ako želim napredovati, učenju nema kraja. Tako sam na preporuku prijatelja koji su završili program na Fitnes učilištu odlučila i ja biti dio tog tima.

2. Sad kada je edukacija završila i znaš mnogo više o ljudskom tijelu, što bi poručila mlađoj sebi?

“No man has the right to be an amateur in the matter of physical training. It is a shame for a man to grow old without seeing the beauty  and strenght of which his body is capable.” Socrates

Ova rečenica mi se urezala u pamćenje. Da sam razmišljala na ovaj način kad sam bila mlađa sigurna sam da bi izbjegla probleme s kralježnicom.

3. Koja cjelina ili tema ti se na nastavi najviše svidjela?

Teško je izdvojiti nešto od tema predavanja jer je sve na svoj način zanimljivo. Koliko je bitna anatomija, pokreti i vježbe, prehrana, toliko je i komunikacija bitna. Tako da sve ima svoje mjesto. Anatomija mi je bila daleko najteža od svega i nije lako nakon 20 godina vratiti se u školu i učit mišiće na latinskom, vježbe na engleskom, a razmišljati i pričati na hrvatskom ?. Kad trenirate osobu njoj nije bitan naziv vježbe ni ime mišića nego što i zašto to radi.

4. Je li se nakon edukacije promijenila preferencija prema vježbama ili prema nekoj metodi koju si do tada voljela?

Iskreno nemam neke posebne vježbe koje volim raditi jer su mi sve izazov i poticaj te jednako guštam u svima. Ali sam naučila dosta načina kako vježbu prilagoditi, olakšati ili otežati tako da ostane zanimljivo i dalje.

5. Što bi voljela dalje ostvariti? Kojim smjerom krenuti dalje?

Moje želje za dalje se polako realiziraju. Uskoro krećem s online treninzima tako da i oni koji nisu u mojoj blizini imaju priliku napredovati uz moju pomoć. Trenutno držim  treninge u svom prostoru. Želim pomoći ljudima da otklone bol i da ojačaju svoje tijelo. Nije bitna visina, dob, ni težina da se ostvari svoj cilj i upoznamo svoje tijelo kako ono to zaslužuje. To je jedino odijelo koje nosimo cijeli život.

6. Što bi poručila onima koji tek razmišljaju o ovoj edukaciji?

Činjenica da razmišljaju je već pola puta, a da bi ostvarili cilj potreban je upis. Redovito odlazite na predavanja, učite ali ne napamet jer kasnije od toga nećete imati koristi. Postavljajte pitanja, budite spremni rušiti svoja uvjerenja, informirajte se…..

Dobar instruktor fitnesa može promijeniti tijelo, a odličan instruktor fitnesa može promijeniti život!!!!

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Marija Jurina

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije s usmjerenjem fitnes. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, kao i na Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu.  Marija je dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2014. godine i predaje na programima za instruktore Pilatesa i grupnog fitnesa uz glazbu. Voli komunikaciju s polaznicima pa tako vodi rubriku intervjua već nekoliko godina.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...