fbpx

“Donijela sam odluku da želim biti fit i puna energije koju ću moći prenijeti i na svoje učenike” – Marija Kovačić

Marija Kovačić je studiozna i svestrana profesorica hrvatskog jezika i književnosti te francuskog jezika i književnosti. Obzirom da je aktivna od ranog djetinjstva, ne čudi da je dublje “zaglibila” u svijet fitnesa. Kako je uskladila sve obaveze i kakve dojmove nosi sa edukacije na Fitnes učilištu, pročitajte u intervjuu.

1. Marija, možeš li nam se ukratko pretstaviti?

Diplomirala sam na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu hrvatski jezik i književnost i francuski jezik i književnost, a trenutno radim u Turističko-ugostiteljskoj i prehrambenoj školi Bjelovar. Kada nisam na poslu, ne ispravljam testove, eseje i školske zadaćnice, vrijeme provodim u teretani ili u prirodi. Donedavno sam pjevala u zboru bivših polaznica glazbene škole u Bjelovaru s kojim sam osvojila i zlatnu plaketu na državnoj smotri amaterskih zborova u Rovinju te sam imala i solo-izvedbe, ali jednostavno, morala sam si posložiti prioritete, tako da sada, nažalost, uistinu nemam vremena za pjevanje, ali možda će se i to jednog dana promijeniti. Uvijek je nekako trening bio taj koji bi prevagnuo kada bi mi se vremenski preklopio s probom zbora.

2. A odakle ljubav prema vježbanju?

Odmalena sam bila talentirana za sport, ali sam imala strašnih problema s alergijama, tako da sam kroz cijelu osnovnu i srednju školu bila djelomično oslobođena tjelesnog, konkretno, trčanja na staze duže od 100 metara (ali na tim kratkim stazama bila sam izuzetno brza). Smetale su mi jače aerobne aktivnosti, tako da sam već u 7. razredu osnovne prvi put otišla u teretanu. U osnovnoj školi sam išla i na natjecanja iz skoka u vis. Moje alergije nestale su s pubertetom te sam uvijek nastojala biti uključena u neki oblik sportske aktivnosti.

3. Reci nam malo više o svom fitnes putovanju.

Često sam igrala tenis i squash te sam išla i na pilates, zatim neko vrijeme na taekwondo, a zadnjih nekoliko godina kombinirala sam teretanu i crossfit. Iskreno, često sam mijenjala teretane. Nigdje nisam bila zadovoljna. Dođeš u gym, dobiješ isti program kao i svi drugi, treneri ne ispravljaju nepravilnu tehniku te nisu zainteresirani za vježbača (čast iznimkama) te nisam imala rezultate kakve sam smatrala da mogu imati pa sam došla do zaključka da bi bilo najbolje da se sama educiram jer inače neću ništa ostvariti te ću samo gubiti vrijeme i novac te se potencijalno i ozlijediti. I tada je počelo moje istraživanje o mogućnostima edukacije. Već godinama proučavam prehranu te sam pročitala brdo knjiga te tematike da bih se potom zainteresirala za područje stanične biologije, epigenetike, kvantne fizike i  neuroznanosti. Doslovce sam upijala različitu stručnu literaturu koja se bavila čovjekom te povezanošću uma i materije. U cijelom tom procesu traganja i traženja odgovora, dogodilo mi se puno izazova na privatnom planu. Puno toga se u meni mijenjalo i jednostavno sam donijela odluku da želim biti sretna, zdrava, fit i puna energije koju ću moći prenijeti i na svoje učenike u školi. Počela sam puno jače trenirati i odlučila sam da ću postati fitnes trenerica i da ću pomagati ljudima da se osjećaju bolje i zadovoljnije u svome tijelu. Otišla sam na prijamni na Fitnes učilište, položila ga i mojoj sreći nije bilo kraja.

4. Kakvo je tvoje iskustvo s Fitnes učilištem?

Na Fitnes učilištu provela sam predivne trenutke, upoznala sam ljude slične sebi koji me nisu gledali čudno zato što sam nosila svoje posudice s hranom jer su ih i oni nosili J Priznajem, nije bilo jednostavno uskladiti posao i nastavu na Učilištu i bilo je jako puno toga za naučiti, međutim, zadovoljna sam znanjem koje sam dobila. Isplatilo se. Osim diplome, dobila sam i posebnu potvrdu Certificate of excellence na koju sam osobito ponosna jer je konkurencija bila uistinu velika te sam počašćena što su profesori prepoznali moj trud i zalaganje.

5. Kakve ciljeve si postavila za budućnost?

Nažalost, danas smo svjedoci toga da se fitnes pretvara u masovnu industriju iza koje često ne stoje stručnost, znanje i briga za vježbača, već želja za brzom zaradom. Moj primarni cilj je primijeniti sva znanja koja su nam nesebično dali profesori na učilištu, brinuti o svojim klijentima i njihovom zdravlju te skupa s njima ostvariti njihov maksimalni napredak.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Aneta Armano Perak, mag. cin.

Magistra kineziologije, studirala na  Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, usmjerila skijanje, pronašla se u području edukacije i obrazovanja i promociji zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti. Iskustvo rada stjecala je kroz više godina kao trenerica sportskog penjanja te učiteljica skijanja, kako mlađih uzrasta i adolescenata tako i  djece s dijagnozama poput Downovog sindroma, ADHD- a i autizma, anoreksije, i kao trenerica u školi trčanja. Zanimanje za područje napretka edukacije i znanstveni rad oduvijek ju je privlačio, a postala je dio FIEP New Leaders grupe na poziv i time dobila priliku predstaviti sebe i svoj rad u Luxembourgu 2017. godine.  

Vikendom je u pravilu na Bikčevićevoj pa se veseli vidjeti vas gore!

Povezani blogovi