fbpx

Fitnes – #1 sportska aktivnost u Europi – Filip Sabol, mag.cin.

Uvod

EuropeActive je vodeća neprofitna organizacija sa sjedištem u Bruxelles-u (čiji je član i Fitnes učilište) i predstavlja cijeli Europski zdravstveni i fitnes sektor s podružnicama u 25 europskih zemalja.
Prije nekoliko tjedana organizacija je objavila, u suradnji s agencijom Deloitte, European Health & Fitness Market Report 2020 (Europsko zdravstveno i fitnes tržišno izvješće za 2020. godinu).
Navedena publikacija je deveta po redu i predstavlja najkompletnije izvješće za Europsko zdravstveno i fitnes tržište te je kao takvo vrijedan izvor informacija za sve dionike u fitnes svijetu. U izvješću je analizirano poslovanje i trendovi rasta u protekloj (2019. godini).

Europsko zdravstveno i fitnes tržište i dalje bilježi kontinuirani rast, članarine su porasle za 3.8% u odnosu na prošlu godinu te se sada ukupan broj popeo na 64.8 milijuna članova. Ukupno se priključilo oko 2.4 milijuna novih članova čime se fitnes učvrstio na vodećem mjestu – kao #1 sportska aktivnost u Europi.

Ukupne članarine iznosile su 28.2 milijarde eura (+3.1%), a ukupan broj prostora se povećao za 2.3% i sada iznosi 63,644 tisuće jedinica. Top 30 Europskih fitnes organizacija ukupno ima 17.2 milijuna članarina (porast od 11.9%) što predstavlja 26.5% svih članarina.

Kada je u pitanju apsolutan broj članarina po državama, Njemačka je učvrstila poziciju kao država s najviše članova, ispred Velike Britanije, Francuske, Italije i Španjolske.

Top 5 Europskih fitnes tržišta po broju članarina

Kada su u pitanju relativne brojke, Norveška i Švedska imaju najveći postotak (čak 22%) ukupne populacije s aktivnim članarinama.  Slijede ih Danska (18.9%), Nizozemska (17.4%), Finska (17.2%) i Velika Britanija (15.6%). Ukupno gledajući, 8.1% europske populacije je bilo član zdravstvenih ili fitnes klubova, s 9.7% kod osoba starijih od 15 godina (visoke razine su zabilježene u zemljama sjeverne i centralne Europe, a niske u zemljama južne i istočne Europe).

Basic-Fit, sa 2.22 milijuna članova, bio je najveći operater u Europi (i s brojem članova i klubova). Ukupan poredak vidljiv je u tablici ispod.

Top 5 Europskih organizacija po broju članarina

 

Po pitanju ukupnih prihoda, organizacija David Lloyd Leisure (s fokusom na premium uslugu), ostvarila je najveće prihode (587 milijuna eura). Slijedi je nisko budžetna organizacija Basic-Fit koja je ostvarila  prihode u iznosu od 515 milijuna eura, zatim SATS Group (405 milijuna eura), Migros Group (367 milijuna eura) te RSG Group (365 milijuna eura).

U komentaru izvješća je Herman Rutgers (član uprave EuropeActive-a i ko-autor izvješća) naveo da:

“2019. je bila još jedna godina gdje se nastavio rast sektora. Ugodno je za vidjeti iznadprosječni rast u najveća 3 tržišta. Također, zanimljivo je primijetiti snažan rast franšiza u stilu klubova, ali i boutique centara. Uvjereni smo da će industrija ostvariti cilj od 80 milijuna članova do 2025. godine.“

Literatura

European Health & Fitness Market Report (EHFMR) 2020 – E-BOOK. Dostupno na: https://blackboxpublishers.com/en/publications/european-health-fitness-market-report-ehfmr-2020-e-book/

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Filip Sabol

Filip Sabol, mag. cin.

Magistar kineziologije s usmjerenjem kondicijska priprema sportaša. Student poslijediplomskog doktorskog studija kineziologije na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.  Autor je utjecajnih znanstvenih i stručnih radova. Aktivno sudjeluje na velikom broju konferencija te usavršanja i radionica u području kineziologije. Filip ima višegodišnje iskustvo u vođenju individualnih i grupnih treninga te je koordinator edukacije i dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2017. godine.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...