fbpx

INDEKS SITOSTI – koja hrana će nas najbolje zasititi?

Ulazimo u doba u kojem sve više ljudi prepoznaje važnost zdrave prehrane kao temelja održivog zdravlja i vitalnosti. Kako bismo postigli željenu tjelesnu težinu i sačuvali zdravlje, nerijetko se uhvatimo u mreži kalorija kao ključnog mjerila naše prehrane. No, je li to dovoljno ? Ovdje na scenu stupa “indeks sitosti” – suštinski koncept koji nam omogućuje dublje razumijevanje sposobnosti hrane da nas zasiti i održi zadovoljavajući osjećaj sitosti tijekom vremena. U ovom članku istražujemo važnost indeksa sitosti i otkrivamo kako nam može pomoći u donošenju pametnih i održivih prehrambenih odluka.

Otkrijte moć indeksa sitosti

Indeks sitosti, poznat i kao “satiety index”, donosi novi pristup prehrambenoj vrijednosti hrane. Osim kalorija, sastav makronutrijenata igra ključnu ulogu u tome kako se osjećamo nakon obroka. Proteini i vlakna, koji su ključni sastojci uravnotežene prehrane, imaju tendenciju da budu “zasićujući”. Ovo znači da nam upravo oni pomažu osjećati se sitima duže vrijeme, smanjujući potrebu za grickanjem između obroka i održavajući stabilan energetski unos.

Primjerice, razmotrimo dva uobičajena obroka: sendvič s pilećim prsima i integralnim kruhom te brzu hranu u obliku čipsa. Iako oba obroka mogu imati sličan broj kalorija, sendvič s pilećim prsima i integralnim kruhom pružit će nam vrijedan izvor proteina i vlakana. Ovo će nas duže držati siti i zadovoljnima. S druge strane, čips, koji često sadrži visok udio masti i jednostavnih ugljikohidrata, može nas brzo zasititi, ali će se osjećaj sitosti brzo smanjiti, potičući nas na želju za još hrane što dovodi do potencijalnog prejedanja.

Važno je shvatiti da prehrambena vrijednost hrane nije samo pitanje kalorija, već i kvalitete makronutrijenata. Razumijevanje indeksa sitosti omogućuje nam da bolje razumijemo utjecaj hrane na naše zdravlje i regulaciju tjelesne težine. Upravo on, tema je mog današnjeg bloga potkrijepljenog rezultatima provedene studije.

Istraživanje indeksa sitosti – koja hrana nas najduže održava sitima ?

Ideja za indeks sitosti potječe iz istraživanja i proučavanja različitih vrsta hrane te njihovog utjecaja na osjećaj sitosti kod ljudi. Koncept indeksa sitosti prvi put je razvila dr. Susanna Holt, australska nutricionistica, zajedno sa kolegama s University of Sydney 1995.godine.

Kroz provedeno istraživanje, sudionicima su ponudili raznolike obroke sastavljene od čak 38 različitih namirnica. Svaki obrok pažljivo je dizajniran s kontroliranom kalorijskom vrijednošću (239 kcal) i pažljivo odmjerenim sastavom makronutrijenata (proteini, masti i ugljikohidrati). Svakih 15 minuta tijekom 3 sata istraživači su mjerili subjektivnu glad i sitost ispitanika.

Na temelju tih ocjena, Holt i njezin tim osmislili su “indeks sitosti” koji je omogućio rangiranje hrane prema tome koliko su pojedini obroci bili zasitni u usporedbi s kontrolnom hranom – obični bijeli kruh koji je imao indeks sitosti 100. Hrana s višim indeksom sitosti pokazala se sposobnijom održavati osjećaj sitosti duže vrijeme, dok je hrana s nižim indeksom sitosti imala manji utjecaj na osjećaj sitosti i često je rezultirala brzom željom za hranom.

Rezultati istraživanja – iznenađujući zaključci o hrani i apetitu

Neobično otkriće – krumpir

Zapanjujuće otkriće odnosilo se na kuhani i ohlađeni bijeli krumpir. Istraživači su primijetili da je ovaj obični prilog iznenadio s izuzetno visokim indeksom sitosti( SI 323). Vjerojatno je razlog tome prisustvo rezistentnog škroba koji potiče dugotrajan osjećaj sitosti.

Odabir pametnih ugljikohidrata

Istražujući reakciju sitosti na ugljikohidrate, škrob i šećer, naišli smo na iznenađujuće otkriće. Hrana koja sadrži visok udio ugljikohidrata i nizak udio masti, poput riže, naranči, grožđa i jabuka, iznenadila nas je svojim visokim indeksom sitosti tijekom testiranja. Ovo znači da ovakve namirnice s pretežito složenim ugljikohidratima pružaju dugotrajan osjećaj sitosti i mogu biti korisne kao zdravi izbori za održavanje tjelesne ravnoteže i kontrolu prehrambenih navika.

Namirnice koje najdulje održavaju osjećaj sitosti

Tijekom istraživanja, namirnice s nižom energetskom gustoćom, većim postotkom proteina, obiljem vlakana i manje masti istaknule su se kao vrhunski izbor za poticanje dugotrajne sitosti. Ova saznanja naglašavaju iznimnu važnost uravnotežene prehrane koja uključuje raznovrsne namirnice bogate esencijalnim hranjivim tvarima poput svježeg voća, šarenog povrća, cjelovitih žitarica, hranjivih mahunarki, nemasnog mesa i ribe te mliječnih proizvoda s manje masti. Integrirajući ove zdrave namirnice u svoje obroke, pružamo tijelu najbolje što mu možemo dati, podržavajući naše zdravlje i dobrobit na najbolji mogući način.

Moć proteina

Visokoproteinske namirnice, poput mesa i ribe, zablistale su u ovom istraživanju. Njihova moć leži u sposobnosti da nas duže drže sitima, zahvaljujući sporijem procesu probave proteina( prosječan  IS 166). Fascinantno je da i namirnice s niskim udjelom ugljikohidrata, a bogate proteinima, dijele iste značajke, čineći ih idealnim saveznicima u održavanju osjećaja sitosti.

Namirnice koje najkraće održavaju osjećaj sitosti

U ovom istraživanju posebno smo obratili pozornost na hranu koja kombinira visok udio masti i ugljikohidrata, poput kroasana, kolača, krafni i čipsa, koji su pokazali najniže rezultate sitosti. Takvi obroci često ne zadovoljavaju našu glad na duže vrijeme te nas potiču na želju za još hranom.

Stoga, mudro je biti oprezan kod odabira ovakvih namirnica i težiti uravnoteženijoj prehrani koja će osigurati naše dobrobiti i ravnotežu. Umjesto da se oslanjamo na visoko kalorične namirnice koje ne pružaju dugotrajni osjećaj sitosti, potrudimo se da naš jelovnik obogatimo s raznovrsnim i hranjivim opcijama koje će nas zadovoljiti i podržati našu tjelesnu i mentalnu vitalnost.

 

Prehrambene zamke – jednostavni ugljikohidrati

Prerađene, slatke poslastice poput bombona, keksi, kroasana, kolača i krafni, bogate jednostavnim šećerima iznenađujuće su se pokazale lošim izborom kad je riječ o indeksu sitosti (prosječan SI 100). Unatoč njihovoj privlačnosti, ove slatke poslastice ne pružaju dugotrajan osjećaj sitosti te nas često ostavljaju željnima još hrane. Stoga, bilo bi pametno umanjiti njihovu ulogu u prehrani i birati hranu koja će nas duže vrijeme zadovoljiti, pružajući nam održivu i uravnoteženu energiju. Na taj način možemo izbjeći prehrambene zamke i osigurati dobrobit našeg tijela i uma.

Tablica 1. Indeks sitost hrane (Susanna Holt i sur., University of Sydney 1995.godine.)

  Indeks sitosti (SI) Prosječan indeks sitosti

85

 

Pekarski proizvodi  
Bijeli kruh 100
Kroasan 47
Torta 65
Keksi 120
Slastice i grickalice
Čokoladica Mars 70  

100

Kikiriki 84
Čips 91
Sladoled 96
Žele bomboni 118
Kokice 154
Žitarice s mlijekom
Muesli 100 134
Cornflakes 118
Honey smacks 132
Zobena kaša 209
Hrana bogata proteinima
Leća 133 166
Sir 146
Jaja 150
Zapečeni grah 168
Goveđi odrezak 176
Riba 225
Hrana bogata ugljikohidratima
Pomfrit 116 166
Bijela tjestenina 119
Smeđa riža 132
Bijela riža 138
Kruh sa žitaricama 154
Integralni kruh 157
Krumpir 323
Voće
Banana 118 170
Grožđe 162
Jabuka 197
Naranča 202

 

Deset ključnih savjeta za planiranje jelovnika, unaprjeđenje zdravlja i dugotrajnu sitost

Ovim istraživanjem indeks sitosti postao je koristan alat za pojedince koji žele bolje razumjeti i kontrolirati svoje prehrambene navike, uzimajući u obzir ne samo kalorije već i sastav makronutrijenata kako bi postigli održiv i zdrav način prehrane. U nastavku, otkrijte ključne savjete za planiranje jelovnika koji će podržati dugotrajnu sitost i vašu opću dobrobit.

  1. Slušajte svoje tijelo – indeks sitosti korisna je smjernica, ali važno je slušati svoje tijelo i prepoznati što vam najbolje odgovara. Svaka osoba je jedinstvena, pa eksperimentirajte s različitim namirnicama kako biste otkrili što najbolje održava vašu sitost i zdravlje.
  2. Planiraj unaprijed – organizacija je pola posla. Osmislite jelovnik unaprijed kako biste se lakše pridržavali zdravih i uravnoteženih obroka. Imajte na umu namirnice s visokim indeksom sitosti i birajte raznolike namirnice kako bi obroci bili uzbudljiviji.
  3. Uživajte u svakom zalogaju – jesti nije samo osnovna potreba, već i prilika da uživate u okusima i teksturama hrane. Usredotočite se na obrok, polako žvačite i budite svjesni svakog zalogaja kako biste poboljšali svoj osjećaj sitosti.
  4. Dajte prednost cjelovitim namirnicama – prehrana bogata cjelovitim žitaricama, svježim voćem, povrćem i nemasnim izvorima proteina pružit će vam važne hranjive tvari i podržati dugotrajnu sitost.
  5. Ograničite grickalice bez nutritivne vrijednosti – pokušajte smanjiti konzumaciju prerađenih grickalica koje često sadrže prazne kalorije. Umjesto toga, posegnite za zdravijim alternativama poput voća, orašastih plodova ili grčkog jogurta.
  6. Ostanite hidrirani – ne zaboravite na unos tekućine kroz cijelu godinu neovisno da li je ljeto ili zima. Pijte dovoljno vode tijekom dana kako biste spriječili osjećaj lažne gladi koji može biti povezan s dehidracijom.
  7. Budite aktivni – redovita tjelesna aktivnost ne samo da podržava zdravu težinu, već također može poboljšati vašu osjetljivost na inzulin, što pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi i reguliranju osjećaja gladi.
  8. Pridržavajte se uravnoteženosti – indeks sitosti nije jedini čimbenik vaše prehrane. Održavanje uravnoteženog pristupa uključuje raznovrsnost hrane, pa pokušajte kombinirati različite namirnice kako biste osigurali unos svih potrebnih hranjivih tvari uključujući i nutritivno siromašnije namirnice niskog indeksa sitosti.
  9. Budite strpljivi – ako se prilagođavate novom jelovniku, dajte tijelu vremena da se prilagodi. Promjene u prehrambenim navikama ne događaju se preko noći, ali s vremenom će vam se osjećaj sitosti poboljšati.
  10. Razvijajte svijest o prehrani – Ostanite informirani o novim istraživanjima i savjetima o zdravoj prehrani. Učenje i prilagodba novim saznanjima ključni su za dugoročno održavanje zdravih prehrambenih navika.

Primjer jelovnika za dužu sitost koji sadrži namirnice visokog indeksa sitosti :

Doručak – zobena kaša s niskomasnim jogurtom i dodatkom badema i svježeg voća (npr. banana ili jagode)

Užina – proteinski puding s dodatkom orašastih plodova (orasi, lješnjaci)

Ručak – pileća prsa pečena s povrćem (brokula, mrkva, paprika) i začinjena maslinovim uljem i začinima, kao prilog koristiti smeđu rižu ili leću

Užina – naranča ili jabuka

Večera – Piletina, govedina ili tofu (za vegetarijance) pripremljeni na roštilju s dodatkom pečenog krumpira i salate

Pred spavanje (po potrebi): šaka orašastih plodova

Ovaj jelovnik kombinira namirnice s visokim indeksom sitosti i vlaknima, što će pomoći u duljem osjećaju sitosti i stabilizaciji šećera u krvi. Namirnice poput cjelovitih žitarica, orašastih plodova, povrća i proteina iz piletine ili tofua pružit će dovoljno hranjivih tvari za tijelo, dok će voće dodati svježinu i slatkoću. Obratite pažnju na količine koje konzumirate kako biste održali uravnotežen unos kalorija i osigurali da zadovoljite svoje nutricionističke potrebe.

Zaključak

Zapamtite, hrana je ključna za održavanje zdravlja i dobrobiti. Sada kada smo svjesni važnosti indeksa sitosti, možemo uključiti ovaj koncept u svoje prehrambene navike i odabrati namirnice koje će nas duže vrijeme održavati sitima, a istovremeno osiguravati potrebne hranjive tvari za naše tijelo. Neka hrana postane naš saveznik u postizanju ciljeva prehrane i zdravog načina života!

Reference

Izvor: Holt, Susanna H. A. et al. “A satiety index of common foods.” European journal of clinical nutrition 49 9 (1995): 675-90 .
prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Sanela Čok, farmaceutski tehn., instruktorica fitnesa

Farmaceutska tehničarka s diplomom Fitnes učilišta smjer – Instruktor fitnesa u teretani. Posjeduje višegodišnje iskustvo u vođenju individualnih treninga s klijentima. Školovanjem, istraživanjem i radom u ljekarni unaprijedila je svoje znanje na području suplementacije i savjetovanja pacijenata koje svakodnevno proširuje. U slobodno vrijeme kao dio Coach4you trenera vodi privatne treninge u Gyms4you teretanama. Novim klijentima i svima koji žele znati više, uvijek stoji na raspolaganju za savjetovanje o suplementaciji, zdravlju i trenažnom procesu.

Povezani blogovi