fbpx

6 razloga zašto odabrati funkcionalni fitnes

Svjedoci smo promjene paradigme o vježbanju kao privilegiji ili čak samo zanimaciji nekolicine ljude – tjelesno vježbanje postavlja se kao jedna od najbitnijih stavki kada su u pitanju dugovječnost, zdravstveni status i kvaliteta života!

Funkcionalni fitnes

Za početak, svjestan sam da 5 trenera može dati različite definicije funkcionalnog fitnesa.
Za lakše shvaćanje, zadržat ćemo se na navedenima:

Funkcionalan pokret je pokret koji nam pomaže u ostvarenju zadanog cilja, u skladu je s temeljnim principima i pritom ne šteti zdravlju.

Fitnes kao stanje odnosi se na optimalnu kvalitetu tjelesnog i mentalnog sustava te spremnost za obavljanjem svakodnevnih aktivnosti.

Prema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, snage i izdržljivosti s ciljem olakšavanja svakodnevnih aktivnosti.

U nastavku je 6 razloga za odabrati funkcionalni fitnes

1. Trening je prilagođen za svaku osobu

Ista vježba može za jednu osobu biti odlična, a za drugu loša (ovisno o stupnju pripremljenosti, tjelesnim karakteristikama, razini naučenosti, itd.) te je bitno odabrati odgovarajuću za svaku osobu. Zbog progresije u izboru vježbi, program se može provoditi individualno i u grupama.

2. Obuhvaćene su sve komponente fitnesa

Dugotrajno trčanje dominantno razvija kardio sustav, bodybuilding dominantno razvija mišićni sustav, a što je s funkcionalnošću i sastavom tijela?

Funkcionalni fitnes teži da se kroz trening prođu sve komponente (u zagrijavanju i završnom dijelu sata – dominantno funkcionalnost, u glavnom A dijelu sata – mišićni sustav te u glavnom B – kardio) što dovodi do optimalizacije sastava tijela (u skladu s prehranom) i tako radimo na svim komponentama koje imaju direktan utjecaj na zdravlje!

3. Prisutna je stupnjevitost u izboru vježbi

Kod planiranja treninga bitno da je da se poštuju principi. Primjerice, u glavnom dijelu sata će se prvo izvoditi vježbe snage, zatim jakosti i na kraju mišićne izdržljivosti (zbog toga što snaga se ne može trenirati kad je osoba umorna).
Također, koriste se razna pomagala i najzahtjevnije vježbe za pojedinu sposobnost (npr. koordinaciju, ravnotežu) će se izvoditi na početku.

4. Obuhvaćeni su pokreti u svim ravninama

Kako bi se što bolje pripremili za svakodnevne uvjete, pokreti u treningu bi se trebali provoditi u svim ravninama (sagitalnoj – npr. veslanje u pretklonu, frontalnoj – npr. bočni iskorak i u transverzalnoj – npr. bacanje medicinke u stranu s rotacijom).

5. Rade se i bilateralni i unilateralni pokreti

Unilateralne vježbe koriste jedan ekstremitet zasebno, a bilateralne koriste oba istovremeno. Klijenti će većinom imati asimetrije u jakosti između lijeve i desne strane što će dovesti do toga da neravnomjerno potiskuju/povlače sa jačim ekstremitetom. Da bi minimalizirali razlike, uključite obje vrste u trening (npr. jedan trening radite čučanj bilateralno, a drugi unilateralno).

6. Vježbe imaju logički slijed

Vježbe koje se provode su višezglobne i usmjerene su na pokret. Bitno je da u treningu nisu zastupljeni stalno isti obrasci i tako razvijaju samo određene mišićne skupine.
Primjerice, ako smo imali obrazac potiska, idući bi trebao biti obrazac povlačenja.
Ili ako smo primjerice radili veslanje u pretklonu (anti – ekstenzijsku vježbu za trup) nema potrebe raditi izdržaj u planku u tom treningu. Možemo uključiti anti – rotacijsku, npr. Paloff potisak.

Zaključak

Zdravstveni status ne treba biti obrnuto proporcionalan sa uspjehom u karijeri, ali ostvarivanje više razine zdravlja i kvalitete života treba biti prioritet u treningu. Usmjeravanjem treninga na razvoj  komponenti fitnesa koje su direktno povezano sa zdravljem – možemo tvrditi da je naš trening funkcionalan!

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Filip Sabol

dr. sc. Filip Sabol

Magistrirao je 2017. (s usmjerenjem kondicijska priprema sportaša), a 2020. godine doktorirao na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu. Autor je utjecajnih znanstvenih i stručnih radova. Aktivno sudjeluje na velikom broju konferencija te usavršavanja i radionica u području kineziologije. Filip ima višegodišnje iskustvo u vođenju individualnih i grupnih treninga te je koordinator edukacije i dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2017. godine.

Povezani blogovi