fbpx

Zašto ideja o radu sa starijim osobama UOPĆE NIJE loša ideja?

Za početak ovoga bloga imamo za Vas jednu lošu i jednu dobru vijest…

Loša je ta da svi starimo i, nažalost, ne možemo to nikako zaustaviti.

No, da ubacimo malo pozitive – dobra vijest je da nikad nećemo biti mlađi nego što jesmo (danas smo mlađi nego što ćemo biti za 5 dana, 5 godina, 50 godina… 😉 )!

A najbolja vijest od svih je da sami odlučujemo da li ćemo se prepustiti pesimizmu, mrtvilu i čekanju kraja našeg „putovanja“ ili ćemo stariti „sa stilom“! Bez obzira na starenje, u rukama imamo savršeni alat za produžiti život, učiniti ga kvalitetnijim, aktivnijim i ispunjenijim, kako za sebe, tako (gledajući iz perspektive trenera) i za druge! Pogađate – mislimo na VJEŽBANJE!

No, vratimo se na početak i na samu temu ovoga bloga.

Možda Vam na prvu rad sa starijim osobama ne zvuči naročito privlačno, međutim, ovim  blogom ćemo vas pokušati razuvjeriti.

1935. godine u Americi je očekivani životni vijek bio 63 godine (1). Tamošnji političari vjerovali su da će mnoštvo snažne radne snage lako podržavati onu nekolicinu koja je (nekim čudom 🙂 ) uspjela doći do očekivanih godina za odlazak u mirovinu.

Ali… stanovništvo je imalo drugi plan… 🙂

Od 1900. do 2000. godine, prosječni se životni vijek povećao s 47 na 76 godina, što je povećanje za gotovo 62% (1)!

Ako pogledajmo posljednja tri popisa stanovništva u Republici Hrvatskoj (tablica 1)(2), iz podataka je vidljivo da i Hrvatska prati ovaj trend. Naime, broj osoba mlađe i srednje dobne skupine konstantno opada, dok broj osoba starije dobne skupine, one 65+ godina, raste. Stoga, s velikom sigurnošću, htjeli mi to priznati ili ne, možemo reći da je rad sa starijim osobama POSAO BUDUĆNOSTI!

 

dobna skupina Popis stanovništva 2001. Popis stanovništva 2011. Popis stanovništva 2021.
0-14 god. 754.634 652.428 (-13,54%) 553.574 (-15,15%)
15-64 god. 2.969.981 2.873.828 (-3,24%) 2.466.317 (-14,18%)
65+ god. 693.540 758.633 (+9,39%) 868.638 (+14,5%)

Tablica 1. Popisi stanovništva 2001., 2011. i 2021. godine

Prednosti rada sa starijim osobama

Osobe ove dobi su osobe s ogromnim životnim iskustvom. Većinom su ostvarile u životu sve ono što su planirale i u ovoj dobi je konačno došlo vrijeme da malo „misle“ i na sebe. To su osobe koje vam dolaze na vježbanje iz nekoliko razloga:

  • imaju zdravstvene probleme koje „vuku“ već godinama, do sada su imali drugih briga pa ih nisu rješavali na vrijeme, a vjeruju da im vi, kao trener, sada možete pomoći;
  • razmišljaju dugoročno i žele što duže ostati fit i neovisni od pomoći drugih;
  • žele upoznati svoje vršnjake sa sličnim interesima, družiti se te time unaprijediti svoju socijalizaciju koja u ovoj dobi predstavlja veliki izazov i u većini slučajeva nije na zavidnoj razini.

Osobe koje se u ovoj dobi prvi puta u životu (ili barem nakon dugogodišnjeg izbivanja sa sportsko-rekreacijske „scene“) uključe u organizirano tjelesno vježbanje, već nakon nekoliko tjedana primijete ogromne promjene na svom mentalnom zdravlju, ali i fizičkom funkcioniranju općenito, što ih potakne da se „zaljube“ u  vježbanje i u većini slučajeva nastave vježbati dugoročno.

Ono što ih najviše motivira na tjelesno vježbanje je zdravlje (o čemu ćemo više pričati u jednom od idućih blogova), međutim, oni vam to u šali neće priznati već će vam reći da im je jedna od glavnih motivacija za odlazak na tjelesno vježbanje ustvari ona „kava“ s njihovom „ekipicom“ koja slijedi nakon samog vježbanja. J Osim kave, tu nerijetko bude i zajedničkih izleta, posjeta kazalištima i slično, što dokazuje da tjelesno vježbanje za njih predstavlja puno više od same rekreacije!

Ono što iz iskustva možemo istaknuti kao prednost rada sa starijim osobama je ogromna količina pozitivne energije, zahvalnost i privrženost koju vam pružaju. Ali osim toga, sjećate se one konstatacije s početka bloga – „nikada nećemo biti mlađi nego što jesmo“? Drugim riječima, i mi treneri starimo (nažalost, ali tako je… 🙂 ), a rad sa starijim osobama fizički možete provoditi do kraja svog radnog vijeka jer ćete se manje iscrpljivati u odnosu na npr. vođenje aerobik treninga kojeg najvjerojatnije nećete moći provoditi do kraja svog radnog vijeka. Stoga vjerujemo da je ovo pravi put za osobe koje dugoročno žele ostati u svijetu fitnesa i baviti se ovim poslom još dugo dugo godina.

Nedostaci rada sa starijim osobama

Ono što bismo naveli kao nedostatak u radu sa starijim osobama se ustvari može preslikati i na bilo koju drugu dobnu skupinu, a odnosi se na njihovo zdravstveno stanje. Zadnjih godina smo svjedoci da pripadnost mlađoj dobnoj skupini, nažalost, vrlo često ne znači nužno i bolje zdravlje. Razloge za to u ovom blogu nećemo navoditi, međutim, za pretpostaviti i očekivati je da će starije osobe potencijalno imati većih zdravstvenih problema, kao i više njih.

Oni zdravstveni problemi koji su osobi poznati (dijagnosticirani su i osoba zna da ih ima) su ustvari manji problem i za nju i za vas, u odnosu na one zdravstvene probleme za koje trenutno možda ne znate da postoje. Upravo zbog toga Fitnes Učilište promovira i potiče trenere i polaznike sportsko-rekreacijskih programa da prije uključivanja u bilo kakvo tjelesno vježbanje pristupe liječničkom pregledu te se redovito odazivaju kontolnim i drugim pregledima kako bi  otklonili moguće kontraindikacije te kako bi se tjelesnim vježbanjem djelovalo pozitivno na zdravstveni status pojedinca što nam je u konačnici i cilj.

Okvirne smjernice za sve one koji žele raditi sa starijim osobama

Zaključno vam donosimo nekoliko smjernica za rad s ovom skupinom, koje vam mogu biti dobar početak i nit vodilja za daljnji rad:

  • potaknuti osobu da pristupi zdravstvenom pregledu i konzultira se sa svojim liječnikom prije uključivanja u tjelesno vježbanje;
  • stvoriti suradnju s liječnikom koji vam može biti na dispoziciji za eventualne nedoumice prilikom rada;
  • na početku rada sa starijom osobom, uputno je zatražiti ju kontakt bliske osobe koju možete kontaktirati u slučaju potrebe kao i pitati osobu o dijagnosticiranim zdravstvenim problemima (ako ih ima);
  • primjerenim testovima procijeniti mišićni i kardio fitnes starije osobe te na temelju dobivenih podataka programirati trening;
  • dodatno se educirati o radu s osobama s različitim zdravstvenim problemima.

Literatura:

  1. Creagan E. T. (2005). Klinika Mayo – o zdravom starenju. Mayo Clinic, Medicinska naklada, Zagreb 2005.
  2. Državni zavod za statistiku. Popisi stanovništva 2001., 2011., 2021. Pristup on-line: https://dzs.gov.hr/
prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

dr.sc. Maja Vukelja, mag. cin.

Povezani blogovi