fbpx

Intervju by Jozo Grgić mag. cin.

Magistar kineziologije Jozo Grgić, jedan je od novijih članova tima Fitnes učilišta. Motiviran najnovijim saznanjima iz svijeta kineziologije, često piše članke, znanstvene radove, blogove i to rado prenosi polaznicima učilišta. Ne voli se hvaliti znanjem pa često komentare zadrži za sebe. Konkretan je i ne okoliša. Sve prvo provjerava na sebi kako ne bi ozlijedio klijente ili ih učio metodom ”pokušaj/pogreška”. U veljači iduće godine pozivamo vas na kvalitetno predavanje visokog nivoa koje će održati profesor Grgić. Do tada pročitajte što ima za reći na naša pitanja. A ako imate svoja, postavite ih na facebooku i profesor će odgovoriti.

1. Jozo, znamo da nas gotovo svaki ponedjeljak počastiš s novim blogom. Odakle ideje za tolike teme?

Nastojim i sam što više čitati, i tako, često dođem na neku temu koja me zaintrigira za koju smatram da ju vrijedi i malo dublje analizirati. Nakon što prikupim što više informacija o toj temi od različitih autora, nastojim ju na jednostavan način prezentirati kroz blog, kako bi i naši čitatelji dobili vrijedne informacije. Po meni, čitanje kao i praktična izvedba svega pročitanog je ključ za kvalitetno usavršavanje a samim time i napredovanje.

2. Voliš puno čitati stranu literaturu. A i sam si autor objavljenih radova u znanstvenim časopisima. Koju knjigu ili članak bi predložio za instruktore ili trenere?

Postoji niz kvalitetnih knjiga. Sve ovisi o tome što osobu najviše zanima. Mene dominantno zanima trening s opterećenjem, i knjiga koja me je oduševila u tom segmentu je „Supertraining“ (Verkhoshansky, Siff).
Za one koje dominantno zanima sportska prehrana knjiga „Advanced sports nutrition“ (Benardod) mi je odlična.
Oni koji su više usmjereni na funkcionalnost i mobilnost knjiga Kelly-a Staretta „Becoming a supple leopard“ je idealno štivo.

3. Od ove godine predaješ na Fitnes učilištu na programu Instruktor fitnesa u teretani. Kakvo ti je iskustvo s predavanja i koja je tebi najdraža tema za podučavanje?

Iskustva su odlična, polaznici su veoma motivirani i željni znanja što jednom predavaču uvelike olakšava rad. Sve vezano za trening s opterećenjem mi je gušt predavati, od učenja rada s trenažerima i bučicama, specifične dijagnostike, učenja osnovnih principa pa i do nekih složeniji tema. Kad su polaznici odlični takva je i nastava.

4. Puno vremena provodiš s klijentima u teretani. Po tvom iskustvu koja se metoda pokazala kao efikasna za dugoročan uspjeh i ostvarivanje željenih rezultata?

Kod većine osoba je najveći problem postavljanje previsokih ciljeva, za koje je potreban duži period da se ostvare.
Kada pogledaju svoje trenutno stanje i idealno željno stanje, shvate da je put dugačak i tu odmah dolazi do manjka motivacije.
Kako bi se motivacija održala, mislim da je najbolje postaviti mikro-ciljeve na tjednoj ili mjesečnoj bazi. Ostvarivanje jednog manjeg cilja omogućava osobi održavanje motivacije i želje za unapređenjem na visokoj razini.
Akumulacija ostvarenih mikro-ciljeva sigurno dovodi osobu i do ostvarivanja svog dugoročnog cilja.

5. Specijalizirao si se za trening s opterećenjem nakon usmjerenja na fakultetu iz kondicijske pripreme sportaša. Koje su najnovije zanimljivosti u tom segmentu u svijetu fitnesa?

Ono što je veoma zanimljivo za istaknuti je da je pozivanje na znanstvene radove kao samo i čitanje radova puno više izraženo nego prije. Što je odlično, jer svi danas zahtijevaju da se određene tvrdnje potkrijepe dokazima. Ipak, smatram da i anegdotalni dokazi imaju svoje mjesto u našem području, i tu je potrebno naći jedan pravilan omjer znanosti i prakse.
Sve najnovije zanimljivosti i spoznaje pokušavamo prezentirati kroz tjedni blog, i doista mislim da je taj blog cutting edge. Sve one koji žele saznati najnovije zanimljivosti uputio bih na tjedni blog na stranicama Fitnes učilišta.

6. U veljači nas očekuje veliki event na kojem će svi prisutni moći naučiti zaista mnogo i čuti o najnovijim saznanjima iz svijeta fitnesa. Što možemo očekivati od tebe?

Mogu očekivati obradu tema koje u Hrvatskoj ili uopće nisu ili su jako skromno obrađene. Također mogu očekivati znanja koja su primjenjiva u praksi, što je jedan veliki nedostatak većine predavanja. Da ne govorim previše, vidimo se tada! ?

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...

  • Prekomjerna tjelesna težina i pretilost karakterizirani su visokim postotkom masne mase u odnosu na nemasnu masu te su povezani s velikim brojem kroni...