fbpx

“Istraživanja pokazuju kako je razina znanja trenera o prehrani nezadovoljavajuća.” – Luka Bashota

Luka Bashota je magistar nutricionizma, još za vrijeme studija započinje raditi na nutricionizam.hr gdje je i danas, a suradnik je Fitnes učilišta od 2021. godine na edukaciji za instruktore fitnesa. Uz nutricionizam, Luka je upisao i specijalistički diplomski stručni studij za izobrazbu trenera na KIF-u jer je želio dodati i znanje o tjelesnoj aktivnosti i sportu. Uživa u radu 1-na-1 i izbjegava popularnu literaturu iz prehrane jer smatra da možda nema dovoljno objektivan pristup. Više uživa u znanstvenim radovima.

Luka je u intervjuu otkrio kako najbolje izbjeći mitove o prehrani i što će polaznici nove generacije učiti od njega.

1. Luka, u tri rečenice sažmi osnovno o sebi?

Veliki sam zaljubljenik u sport i sve oblike tjelesne aktivnosti. Magistar sam nutricionizma, član nutricionizam.hr savjetovališta za prehranu te apsolvent na Specijalističkom studiju Kineziološkog Fakulteta u Zagrebu. U slobodno vrijeme izbjegavam popularnu literaturu i dokumentarce o prehrani, a umjesto toga uživam u ukusnoj hrani, dobroj glazbi i druženju s meni dragim ljudima.

2. Tvoje viđenje nutricionizma je..?

Nutricionizam je mlada i kompleksna znanstvena grana o kojoj se stvara dojam da je nepouzdana te da se njeni postulati mijenjaju gotovo svakodnevno.

U prehrani se nikad ne mijenjaju sva saznanja do kojih smo ranije došli. Ono što je vidljivo na van je zapravo laička pogrešna interpretacija nutricionizma, koja stvara dojam svakodnevnih promjena u nutricionizmu.

O prehrani se ne zna sve, zbog čega se svakodnevno provode znanstvena istraživanja. Ali zna se dovoljno da možemo dati kvalitetan savjet koji će osobu dovesti do željenih rezultata, pri tom ne kompromitirajući njeno fizičko, ali i psihološko zdravlje.

3. Kako je prošao tvoj prvi susret s našim polaznicima na predavanju iz prehrane?

Prvi susret s polaznicima prošao je u ugodnoj atmosferi, unatoč situaciji s COVID-om u kojoj smo se svi tada našli. Polaznici su iskazali veliki interes za različite teme o prehrani, a posebice im je zanimljiv bio dio o popularnim dijetama.

4. Iz tvog iskustva kako se većina instruktora/trenera u Hrvatskoj hrani? Razumiju li adekvatno osnove prehrane?

Treneri s kojima u nutricionizam.hr surađujemo imaju solidne navike, ali nažalost, smatram da oni predstavljaju iznimke, a ne pravilo. Kada pogledamo malo po društvenim mrežama, ako objave zbilja predstavljaju njihove navike, prehrana im je vrlo često ograničena po pitanju raznovrsnog odabira namirnica, stavlja se preveliki naglasak na pojedine makronutrijente te se općenito šalje poruka kako su za rezultate potrebna velika odricanja.

Za razliku od treninga, gdje je napor poticaj mišiću za rast i razvoj, u prehrani to ne vrijedi. Prehrana je mnogo više od kalorija i nutrijenata. Razvijanje zdravog odnosa prema prehrani jedan je od preduvjeta zdrave prehrane.

Istraživanja pokazuju kako je razina znanja trenera o prehrani nezadovoljavajuća, iako su često prva crta informiranja rekreativaca i generalne populacije.  Vrlo često prate trendove kako bi ponudili nešto novo, zaboravljaju ili zanemaruju osnove zdrave prehrane te se savjeti o prehrani nude kao komplementarna usluga treninzima, unatoč nekompetentnosti i manjku znanja.

5. Razbij neki zanimljivi, aktualni mit za naše čitatelje?

Uh, mitova je zbilja mnogo. Od toga da je pojedina dijeta jedini ispravni način hranjenja, preko toga da pojedini makronutrijent deblja, do toga da su neki spojevi izrazito štetni za naše zdravlje.

Umjesto izdvajanja pojedinog mita, dao bih čitateljima savjete kako mitove prepoznati.

Dobar filter je prepoznavanje magične pilule. Kada nešto zvuči predobro da bi bilo istinito, to vrlo vjerojatno i jest.

Ako vam netko kaže kako je sve što ste do sada znali o prehrani pogrešno, možete biti prilično sigurni da je u pitanju običan senzacionalizam.

6. Što će polaznici nove generacije na edukaciji imati priliku naučiti od tebe?

Tijekom predavanja stavit ćemo naglasak na čimbenike u prehrani koji zbilja čine razliku. Dotaknut ćemo se popularnih suplemenata i dijeta. Pričat ćemo o tome kako prepoznati kvalitetan izvor informacija i gdje potražiti takve informacije kada je prehrane u pitanju, a dotaknut ćemo se i ograničenja trenera po pitanju prehrane, odnosno granice davanja generalnih smjernica po pitanju prehrane i konkretnih planova te podrške u procesu promjene prehrambenih navika.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Marija Jurina

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije s usmjerenjem fitnes. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, kao i na Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu.  Marija je dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2014. godine i predaje na programima za instruktore Pilatesa i grupnog fitnesa uz glazbu. Voli komunikaciju s polaznicima pa tako vodi rubriku intervjua već nekoliko godina.

Povezani blogovi