fbpx

Kako promijeniti navike, pokrenuti novi životni stil

Odluke o promjeni obično započinju potkraj tjedna, a odnose se na ponedjeljak kao dan broj 1. za početak svake promjene. Najpopularnije su ipak one novogodišnje i proljetne kada nam je jedini cilj dobro izgledati na plaži, impresionirati druge ili uvjeriti same sebe da je ovogodišnja odluka trajna.

Međutim, nakon godina i godina privikavanja na jedan životni stil, bez previše preispitivanja i pripreme donosimo odluku o nekom novom stilu u kojem od sutra živimo. Nedovoljno vremena, nedostatak pripreme i naravno neadekvatna podrška glavni su razlozi zašto promjene ne uspijevaju dugoročno i zašto u promjeni uspijeva svega 10% ljudi.  Da bi bili u tih 10% i započeli novi život nužne su nam minimalno tri stvari: želja, namjera i ustrajnost.

Kada nešto dovoljno jako želimo, odlučimo to napraviti i imamo dozu tvrdoglavosti koja nam ne dozvoljava odustajanje, šansa je da ćemo uspjeti. Naravno, teoretski bi se mnogi pronašli u ovakvoj definiciji uspjeha, međutim ona uključuje i nekoliko pod-pitanja vrijednih razmatranja.

  •          Koliko to jako želim?
  •          Što mi je još potrebno za promjenu?
  •          Koja je moja trenutna dobit, odnosno zašto živim kako živim?
  •          Koja je druga opcija za zadovoljavanje te iste potrebe?
  •          Što će se desiti ako ne promijenim svoje ponašanje?
  •          Što će se desiti ako promijenim?

Dakle, važno je da želimo promjenu jako, te da istovremeno osjećamo odbojnost prema onome kako živimo. Važno je i prepoznati što dobivamo s ovakvim ponašanjem, jer očigledno u njemu iz nekog razloga ustrajemo, pa vrijedi pokušati pronaći drugi način za zadovoljavanjem iste potrebe. Naravno, ako nastavimo ustrajati, želimo znati što će se sve desiti i što će biti s nama nakon promjene. Međutim neodgovoreno pitanje ostaje, što mi je još potrebno za promjenu?

Prije nego odgovorim na to pitanje, da objasnim pobliže koje faze podrazumijeva promjena životnog stila. U prvoj fazi zapravo ne razmišljamo o promjeni, već to drugi rade za nas, pa tako slušamo savjete i uredno ih odbijamo. Nakon nekog vremena „popustimo“ i sami počnemo razmišljati o promjeni. Važemo pozitivno i negativno, preispitujemo svoje motive, a ako kalkulacija bude uspješna i pripremimo sve što nam je potrebno, spremni smo za akciju. Jednom kad smo krenuli, lako se zavaramo da je promjena učinjena. Zapravo se radi tek o prvim koracima, a ono što slijedi je održavanje i ustrajnost s povremenim „relapsima“ odnosno povratcima na staro. Gotovo svaka promjena prolazi kroz ove faze, a trajanje i intenzitet faze zavise o osobi. Ono što je ključno je priprema pred akciju.

Pripremiti se u ovom slučaju znači informirati o svemu što promjena donosi. Jednako tako to znači prikupiti informacije o svim resursima koji su nam potrebni za ostvarenje cilja. Ako nam je cilj smršaviti tada resursi u idealnom procesu uključuju treninge i trenera; prehranu i nutricionista; motivaciju, podršku i mentalnog trenera. Bez ovih resursa vjerojatnost uspjeha je znatno manja, a s njima je i sam put ugodniji, a uspješnost veća.

S tim rečeno, promjena životnog stila je put, jedan od onih dugih teških koji započinje prvim korakom, ali ne znamo kad završava. Svi koji krenemo na taj put prolaziti ćemo kroz faze uspona i padova, te ćemo se naći u fazi održavanja promjene. Ukoliko smo okruženi sa stručnjacima koji će nam pomoći svojom podrškom, vjerojatnost uspjeha je veća, pa se naša želja, namjera i ustrajnost tada višestruko isplate.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Igor Čerenšek,  BA. psych.

Diplomirao psihologiju na University of Minnesota u SAD-u 2007. Hrvatski Olimpijac iz Atene 2004. godine. Hrvatski reprezentativac u plivanju gotovo 10 godina i višestruki državni rekorder. Na studiju se usmjerio na stres management, savjetovanje, wellbeing, komunikaciju i psihologiju sporta, te je nekoliko godina za redom svrstan na dekanovu listu najuspješnijih studenata.

Povezani blogovi