fbpx

„Kao predavaču uvijek mi je zadovoljstvo kad se u generaciji pojavi neko tko je pasioniran u vezi našeg posla“ – Marija Andrijašević, predavačica

Ne postoji trenutak kada Mariju Andrijašević možete “uhvatiti” kako miruje ili kako ne sprema neke planove. Kada ju opisujem uvijek koristim riječ – energija. Druga riječ bi bila – iskustvo. Jer tu su godine provođenja grupnih i privatnih treninga, godine vođenja radionica i predavanja na međunarodnim fitnes kongresima i konferencijama po cijelom svijetu, kao i Fitness & Aerobic Camp čiji je upravo Marija glavna organizatorica. Naravno mnogi medijski nastupi i reportaže o zdravoj prehrani nisu izuzetak. Ukratko ako želite biti u prisustvu takve stručnjakinje kao što je Marija Andrijašević, obavezno napravite prijavu na našoj web stranici. Za sada, saznajmo gdje je Marija.

1. Marija, svi su na moru! A di si ti?

Svi su na moru, a ja sam još u akciji iako u malo sporijem ritmu. Klijenti i sportaši već lagano odlaze na tako neophodno GO.

2. Uvijek aktivna, na sve strane pa i preko granice. Tako je bilo do prije godinu dana. Situacija s pandemijom je kod tebe kao velikog profesionalca edukatora izazvala zaokret. Kako si se prilagodila?

Da, uvijek aktivna i u akciji  kako kod nas tako i u inozemstvu sve do početka pandemije. Inače sam svaki vikend u avionu, a moj zadnji let (što se tiče posla) je bio krajem veljače u Dnjipro, Ukrajina. Naravno morala sam se prilagoditi novonastaloj situaciji kao i svi.

Što se kluba tiče organizirali smo on line platformu Virtual Gym, odradili dobru komunikaciju s klijentima i tako nastavili s radom. Naravno sve ima svoje prednosti i mane, ali pošto su većina moji dugogodišnji klijenti nije bilo nikakvih problema što se tiče izvedbe. U ovom slučaju je jako važna dvosmjerna komunikacija te da mogu detektirati i korigirati eventualne greške.

Ista stvar se dogodila s edukacijama, konvencijama i workshopovima koji su se odvijali on line. Prednost je ta što ne “gubite vrijeme na putovanja” i ekonomično iskorištavanje vremena. Mana je pak što nema putovanja te upoznavanja neobičnih mjesta, uživo interakcije, komunikacije izmjene energije i znanja “on spot”.

3. Jesu li vježbači ili populacija općenito zbog češćeg boravka kod kuće popravili svoje prehrambene navike ili što si ti zamijetila?

Koliko je pandemija donijela puno negativnih stvari kod mojih vježbača sam, osobito za vrijeme prvog lock downa primijetila veliki pomak u prehrambenim navikama. Prvo bili su kod kuće, spravljali su hranu i mogli su u miru sjesti za stol. Komunicirali smo, naravno na dnevnoj bazi te sam im slala nutricionističke smjernice. Uglavnom nisu bili orijentirani na fast food, dostavu i junk već su se zbilja posvetili onom što stavljaju na tanjur.

4. Koliko dugo sad već djeluje tvoj Fitness Club SCORE? S obzirom na to da kao trenerica djeluješ godinamaaaaaa?, primjećuješ li drugačije potrebe ili zahtjeve vježbača tada i danas?

Ulazim već u 4 godinu rada FC Score-a. Moram priznati kako potrebe vježbača ovise o godinama kao i trenutnom općem fizičkom stanju. Kao i moje kolege uvijek nastojimo educirati sportaše, a tako i vježbače o cjelovitom pristupu treningu. Za početak većina dolazi zbog redukcije potkožnog masnog tkiva i gubljenja kilograma to je najčešći motiv koji se provlaci godinama… e sad tu nastupamo mi kao stručnjaci.

Često puta se susrećemo s posturalnim problemima, smanjenom mobilnošću zglobova, disbalansom i izbombardiranosću velikom količinom često pogrešnim  informacijama o prehrani tako i treningu. Naš zadatak je da educiramo sportaše i vježbače (klijente). Kod mene vrijedi: No quick fix only hard work.

Zbog toga ne podliježem trendovima. Kad to osvijestimo imate ekipu koja je s vama godinama. Trening, prehrana, kvalitetan san, oporavak i boravak u prirodi…..

5. Predaješ na Fitnes učilištu osnove prehrane i na programu za instruktore grupnog fitnesa uz glazbu. Možeš li ukratko opisati svoje iskustvo kao predavača kod nas?

Kao predavaču uvijek mi je zadovoljstvo kad se u generaciji pojavi neko tko je pasioniran u vezi našeg posla, kad su polaznici otvorenog uma i spremni usvajati nova znanja, vještine ili pak nove metodske principe. Polaznici dolaze s različitom pozadinom. Imate iskusnih trenera i apsolutnih početnika te je pravi izazov prilagoditi sadržaj kako bi bio razumljiv svima. Jako volim predavati izmjenjivati energiju, znanje i iskustvo sa kolegama edukatorima tako i sa polaznicima.

6. U listopadu počinjemo s novom generacijom polaznika, što bi im ti poručila za bolji uspjeh?

Novim polaznicima bi poručila da budu što redovitiji na nastavi, otvorenih očiju i ušiju :). Bitno je da krenu od osnova i usvoje ih kako bi imali dobre temelje za nadogradnju.

Naš posao je kao Pandorina kutija, kada je otvorite nema kraja. Vjerujte meni kao osobi koja je već dugi niz godina u ovom poslu, uvijek i svaki dan ima prostora za rast, razvoj, učenje i usvajanje novih vještina. Zato ostanite uvijek otvorenog uma.

SRETNO

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Marija Jurina

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije s usmjerenjem fitnes. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, kao i na Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu.  Marija je dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2014. godine i predaje na programima za instruktore Pilatesa i grupnog fitnesa uz glazbu. Voli komunikaciju s polaznicima pa tako vodi rubriku intervjua već nekoliko godina.

Povezani blogovi