fbpx

Metode intervalnog treninga-vremenski setovi

Vremenski setovi su metoda koju koristim većinom kada su prostor, vrijeme i potrebni rekviziti limitirajući faktor prilikom planiranja treninga. Trening se radi tako da se postavi 8-10 stanica na kojima se radi u intervalima od 30 sekundi rada i 30 sekundi odmora nakon čega slijedi promjena stanice.

Vremenski setovi su po principu vrlo slični kružnom obliku rada, međutim razlikuju se jer jedina pauza (30 sekundi) je između vježbi te nakon odrađenog seta nema odmora, već se ide na sljedeći set. Ovim se načinom rada, ovisno o broju, rasporedu i intenzitetu vježbi, može odraditi intervalni trening u trajanju do 30 minuta.

Prateći srčani puls tijekom treninga primjećuje se da puls ne pada ispod hipotetske granice od 60% maksimalnog srčanog pulsa iznad kojeg razvijamo aerobne kapacitete te se zaključuje da ovakvim radom indirektno radimo i na podizanju aerobnih kapaciteta. Ovakav sustav treninga je izuzetno efikasan i primjenjiv u programima s ciljem smanjivanja potkožnog masnog tkiva kao svojevrstan odmak od klasičnog programa koji se bazira na dugotrajnom aerobnom treningu i staničnom radu na trenažerima.
U nastavku je prikaz jednog funkcionalnog intervalnog treninga koji često koristim zbog jednostavnosti primjene, malog broja rekvizita, mogućnosti izvedbe na ograničenom prostoru i s većim brojem vježbača.
Slični koncepti su mogući i u radu s većim opterećenjima (šipka, bučice), ali opterećenje se treba smanjiti u odnosu na kompleksnost zbog većeg broja ponavljanja i vremenskog trajanja treninga.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Goran Sajko

Goran Sajko, prof.

Diplomirao 1998. godine na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu s usmjerenjem na osnovne kineziološke transformacije i kineziološku rekreaciju. Od završetka fakulteta do danas radi kao osobni kondicijski trener s brojnim klijentima iz poslovnog, političkog i estradnog svijeta, te vrhunskim sportašima. Od 2008g. gostuje kao predavač na domačim i inozemnim konvencijama.

Povezani blogovi

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...

  • Prekomjerna tjelesna težina i pretilost karakterizirani su visokim postotkom masne mase u odnosu na nemasnu masu te su povezani s velikim brojem kroni...