fbpx

“Motiv je bio dobiti cijenjenu i traženu diplomu, znanje, a sve u razumnom vremenu.” – Željko Mirazović

Profesor geologije i geografije Željko Mirazović završio je program za fitnes instruktora u teretani. Njegovi motivi bili su da fitnes postane dodatan izvor prihoda, da nauči kako korigirati sebe i nauči nešto novo što će biti i korisno. Dan otvorenih vrata na Fitnes učilištu uvjerilo je Željka da je donio najbolju odluku za svoje ciljeve i motive. Što je sve naučio, primjenio i promjenio pročitajte u našem intervjuu.

1. Željko, uz teretanu vaš prvi sport bio je rukomet, kako kažete uz “obični” igrali ste i rukomet na pijesku, recite nam malo više o tom iskustvu?

Rukomet na pijesku vrlo je atraktivan sport. Na terenu je manje igrača nego u dvoranskom rukometu. U pravilu bi trebao biti ”no contact sport”, ali nije baš u praksi izvedivo, ipak je to rukomet :-). Turniri se često održavaju na najatraktivnijim lokacijama, na plažama, uz bazene, na središnjim gradskim trgovima…

2. Profesor ste geologije i geografije, oženjen, otac dvoje dječice, uz sve obiteljske obaveze i posao koji imate kako ste se odlučili upisati Fitnes učilište?

Istraživao sam ponudu na tržištu za osposobljavanje kadrova u fitnesu i shvatio da je Fitnes učilište apsolutni lider u tome. Nisam želio samo ”papir” nego stvarno i primjenjivo znanje. Došao sam s namjerom da korigiram sebe, naučim nešto novo i korisno jer moji odlasci u teretanu oduvijek su se svodili na to da radim ono što mi ide bolje i što više volim, a svjesno sam zapostavljao neke bitne stvari. Drugi motiv je bio da fitnes postane dodatni izvor prihoda.

3. Koji su bili vaši motivi i jesu li se ispunila Vaša očekivanja?

Motiv je bio dobiti cijenjenu i traženu diplomu, znanje, a sve u razumnom vremenu (jer njega uz sve obaveze nemam previše) i za razumnu cijenu. Na danu otvorenih vrata sam se uvjerio da će tako i biti i odluka je pala. Moja očekivanja su se u potpunosti ostvarila. Na nastavi sam dobio sve očekivano pa i više jer da ni kune ne zaradim, ja sam već na dobitku. Znanje koje sam dobio je za čitav život. Ono što sam primijetio, a govorili su nam i predavači na učilištu da ćemo sada tek vidjeti da u teretanama “svi sve rade krivo”.

4. Za naše buduće polaznike koji se dvoume, kakvi su odnosi s profesorima, polaznicima, kako je Vama bilo balansirati između posla, obitelji i obaveza koje nosi nastava?

Nastava je intenzivna, pruža puno informacija, potrebno je učiti, vježbati i primjenjivati sve što predavači govore na predavanjima i za to izdvojiti dodatno vrijeme. Profesori su otvoreni, strpljivi i lako je s njima komunicirati. U mom slučaju balans između posla, obitelji i obaveza koje donosi nastava bio je vrlo izazovan, ali za sve što vrijedi isplati se uložiti malo ili malo više truda. Često treniram jako rano ujutro, oko 5h, jer tako obitelj ne primjećuje moj izostanak, po povratku ih sve budim i onda za njih počinje dan, škola, vrtić, poslovi… to je odgovor za one koji ne vježbaju jer “nemaju vremena”.

5. Rekli ste nam da u svojim treninzima primjećujete veliku promjenu, možete li nam reći o kakvoj se promjeni radi?

U svojim treninzima primjećujem promjenu jer više pozornosti obraćam na velike mišićne skupine, prvi put sam čuo za pojmove ”higijena koljena”, temeljni obrasci kretanja (a sada su mi oni temelj i najveći dio svakog mog treninga)… uvidio sam da sam neke stvari pogrešno radio, neke jako bitne nisam uopće radio.

6. Za kraj, kažete da ste i dozu kreativnosti dobili s diplomom fitnes učilišta, na što mislite kada to kažete?

Kad spominjem kreativnost mislim da sam proširio vidike pa mi je tako jedna strunjača, klupica, par bućica ili girja ili olimpijska šipka i 2 m2 dovoljni za ogroman broj vježbi koje do sada nisam radio ili sam ih radio na trenažerima ili na standardnim spravama koje, ako su bile zauzete, u tom trenutku sam preskakao. Kažu da se kreativnost ne može naučiti, ali ja kao da sam i to dobio s diplomom Fitnes učilišta.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Aneta Armano Perak, mag. cin.

Magistra kineziologije, studirala na  Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, usmjerila skijanje, pronašla se u području edukacije i obrazovanja i promociji zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti. Iskustvo rada stjecala je kroz više godina kao trenerica sportskog penjanja te učiteljica skijanja, kako mlađih uzrasta i adolescenata tako i  djece s dijagnozama poput Downovog sindroma, ADHD- a i autizma, anoreksije, i kao trenerica u školi trčanja. Zanimanje za područje napretka edukacije i znanstveni rad oduvijek ju je privlačio, a postala je dio FIEP New Leaders grupe na poziv i time dobila priliku predstaviti sebe i svoj rad u Luxembourgu 2017. godine.

Vikendom je u pravilu na Bikčevićevoj pa se veseli vidjeti vas gore!

Povezani blogovi