fbpx

“Na satu se osjećam ugodno i opušteno, a u istoj takvoj atmosferi pokušavam polaznicima prenijeti što više informacija” Vladimir Pavlinović, prof.

Mnogi od vas su već čuli ili upoznali našeg predavača iz Splita, prof. Vladimira Pavlinovića. Ovaj osobni trener s rekreativcima i sportašima, kondicijski trener u sportskim klubovima te predavač na Fitnes učilištu ne uzima puno odmora čak i onda kada je to i više nego zaslužio. Kako je proveo ljeto, je li spreman za nastavu te nešto više o sportskom stanju u njegovom Splitu pročitajte u intervjuu:

1. Vladimire, prije nego krenemo o novim pobjedama i svemu što nam nova akademska godina donosi, možeš li podijeliti s nama kako si proveo ljeto? Je li bio aktivan ili pasivan odmor, ako ga je uopće bilo?

Zadnjih par godina svako ljeto pokušavam provesti manje radno, ali mi ne ide. Pokušavam raditi barem pola dana umjesto od jutra do mraka. Nekako me pronađu ili sportaši koji su na odmoru od igara i treninga u svojim klubovima, uglavnom inozemnih, ili rekreativci koji su baš preko ljeta motivirani za početak treninga i promjenu u svom životu. Naravno da se posao ne odbija, ali se nekako organiziram da mi ostane bar nešto slobodnog vremena za mali milijun obiteljskih obaveza, sunce, kavu, more…

2. Uskoro nam počinje i nastava za novu generaciju polaznika u Splitu. Jesi li spreman za novu generaciju? Kako teku pripreme za nastavu?

Kako mi je ovo već četvrta generacija, pripreme za nastavu radim u tjednu prije vikenda u kojem imamo predavanja. U početku Jozo Grgić, a sad Filip Sabol, šalje sve detalje za nastavu tako da je proces maksimalno olakšan. Ove godine glavni dio priprema sam odradio na team buildingu s ekipom Fitnes Učilišta, što se da vidjeti iz fotografije. Mislim da neće biti problema na nastavi.

3. Koji dio gradiva najviše voliš prenositi polaznicima? Kako se osjećaš u ulozi predavača?

Na satu se osjećam ugodno i opušteno i u istoj takvoj atmosferi pokušavam polaznicima prenijeti što više informacija o zadanim temama. Inače sam vrlo objektivan, nepristran i volim preispitivati sve što pročitam vezano za struku kojom se bavim. Nisam pobornik trendova u fitnesu i pokušavam objasniti polaznicima da ne uzimaju sve zdravo za gotovo već da razmišljaju te postavljaju pitanja. Satove pokušavam organizirati tako da polaznici sudjeluju u nastavi te iznesu svoje mišljenje o temi koju obrađujemo jer u svakoj generaciji ima određen broj polaznika koji su dobro informirani i bave se ovim poslom duže vremena. Predavanja koja su po sadržaju kombinacija praktičnog i teorijskog su mi onako “po guštu”.

4. Čime se ti trenutno baviš? Što je u tvom profesionalnom fokusu?

Trenutno letim s treninga na trening jer radim na nekoliko lokacija i čekam vikend da se malo odmorim i bavim nekim drugim stvarima. Do kraja godine u planu imam odlazak na dvije edukacije/seminara i kako mi se čini i dalje držati ritam treninga od ranih jutarnjih sati. Dugoročni ciljevi još nisu jasno definirani.

5. Koje je tvoje viđenje Splita kao sportskog grada? Uključuje li se dovoljan broj ljudi u tjelesnu aktivnost i/ili sport? Što bi se moglo poboljšati?

Ukratko rečeno, u najsportskijem gradu na svitu svi nešto treniraju. Jednostavno sport i rekreacija su prožeti Splitom jer su igrališta dio svakog dijela grada. Tu je i Marjan na kojem možete sresti sportaše i  rekreativce- bicikliste, trkače, šetače. S obje strane Marjana jedriličarski klubovi, veslački, na Zvončacu vaterpolo, na Poljudu također vaterpolo te skokovi u vodu, penjanje, sinkronizirano plivanje, balun, judo, hrvanje, gimnastika… a to je samo zapadni dio grada.

E sad, svi ti klubovi imaju svoje probleme s uvjetima u kojima rade, financiranjem, zadržavanjem sportaša u matičnim klubovima u koje su ulagali vrijeme, koje su odgojili i naučili, ali to je jedna opširna tema za neku drugu priliku.

Što se rekreativaca tiče, mislim da se više okreću vanjskim aktivnostima. Škole trčanja su u porastu, grupni funkcionalni treninzi na otvorenom također, razne treking lige, planinarenja, biciklizam, street workout parkova svake godine sve je više. Još kad bi netko popravio onaj raspadnuti na Benama ili još bolje napravio novi…

6. Za kraj, imaš li kakvu poruku za naše bivše i buduće polaznike, posebice one iz Splita?

Mislim da polaznicima iz Splita svakako mogu poručiti da je sport i tjelesna aktivnost nešto na čemu Split jednim dijelom i počiva te da će za njih u našem gradu uvijek biti mjesta. Jedino što trebaju jest biti svjesni važnosti stalnog usavršavanja i educiranja kako bi i sami sudjelovali u kreiranju (i zadržavanju) zdrave i aktivne zajednice.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Karmen Korda

Karmen Korda, mag. paed. soc.

Magistra socijalne pedagogije i bivša polaznica Fitnes učilišta, instruktor grupnog fitnesa uz glazbu. Po završetku fakulteta dolazi na Fitnes učilište kao stručni suradnik i spaja socijalnu pedagogiju kao primarnu struku s fitnesom. Naglasak stavlja na važnost zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti na sve aspekte ljudskog bića- biološki, psihološki i sociološki te naglašava važnost odnosa i pristupa instruktora i ostalih stručnjaka prema vježbačima/klijentima. Također, iskustvo stječe i u vođenju različitih grupnih programa.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...