fbpx

„Najdraži su mi trenuci van edukacije kao susreti s bivšim polaznicima koji su postali dobri instruktori!“ – Marko Črljenec, predavač

Današnji intervju je s još jednim našim predavačem, Markom Črljencem. Prije nego što je pobjegao na more, kako kaže na zasluženi odmor, pitala sam ga nekoliko pitanja o njegovoj ulozi predavača na Fitnes učilištu, ali i o ostalim njegovim projektima i novostima. Marko uvijek nešto priprema, organizira ili radi pa i slovi za jednog od najpedantnijih predavača. Nema iznenađenja kod njega. Nastavite na intervju, a za više o Marku možete pročitati na našoj stranici pod rubrikom “O nama” ili ga zapratiti na društvenim mrežama.

1. Marko, svi su na moru! A di si ti?

Trenutno uz jutarnju kavu programiram zadnje treninge prije zasluženog odmora.

2. Predavač si na Fitnes učilištu na temeljnim cjelinama i na programu za instruktore fitnesa u teretani. Kakvo je to bilo iskustvo do sada? Možeš li izdvojiti neki zanimljivi trenutak?

Od prve do zadnje generacije kojoj sam predavao uvijek su mi predavanja koja držim polaznicima jedno ugodno iskustvo komunikacije s ljudima koji vole ovaj posao i žele o tome nešto više naučiti. Drago mi je da s njima mogu podijeliti svoje znanje i iskustvo. Neki poseban zanimljivi trenutak ne mogu izdvojiti jer ih je bilo mnogo na predavanjima, no najdraži trenuci su mi svakako oni koji se dogode van edukacije. To su susreti s bivšim polaznicima koji su nakon edukacije postali dobri instruktori ili treneri i na taj način potvrdili da smo mi predavači napravili dobar posao.

3. Osim Učilišta, tvoje vrijeme zaokuplja vođenje treninga, priprema natjecanja, projekata, tvoja obitelj. Kako se organiziraš za sve obveze u danu?

Nije potrebna neka posebna organizacija kada ti sve to navedeno nije neka obaveza već stil života. Privatni život i posao toliko su isprepleteni i jedno je dio drugoga da za sve ima dovoljno vremena.

4. Što je udruga Active Vita, kako je došlo do pokretanja, tko se sve može pridružiti?

Udruga Active Vita je projekt koji je nastao kao protumjera lockdownu i zatvaranju fitness centra koji sam vodio, kako bi mogao ljudima ponuditi mogućnost raznih rekreativnih aktivnosti i treninga. Razvija se odlično i uz to što smo okupili velik broj članova ostvarili smo i odlične suradnje s drugim sportskim udrugama, klubovima i institucijama i namjeravamo se i dalje razvijati kako bi promovirali tjelesnu aktivnost kao najbolju metodu razvoja zdravlja.

5. Što misliš da je važno da instruktori i treneri fitnesa imaju na umu oko planiranja i održavanja treninga prilikom “početka” (iako znamo da bi morali vježbati tijekom cijele godine) sezone vježbanja, pogotovo sada u ovim situacijama s pandemijom?

Prvo i najbitnije je pokušati promijeniti razmišljanje vježbača da nisu tu da se na brzinu pripreme za, npr. ljeto, već da generalno promjene životni stil i da im treninzi postanu zdrava navika, a ne povremeno sredstvo za realizaciju kratkoročnih ciljeva. Drugo je naučiti ih kako se pravilno kretati kako bi na siguran način dugoročno mogli kvalitetno trenirati. Ako se instruktor ili trener postavi kao i vježbač i cijeli proces uvoda u fitnes trening postavi kampanjski kao pripremu za ljeto, bez obzira na kratkoročne rezultate neće ostvariti najvažniji cilj onoga što je fitnes, a to je dugoročno unaprjeđenje zdravlja. A i s poslovne strane to znači da će takav trener imati posla samo “u sezoni” što dugoročno nije održivo.

6. Uskoro ide i nova jesenska generacija polaznika, nikad zainteresiranijih i žednih fitnesa. Što im poručuješ za bolje snalaženje u nastavi?

Ono što sam savjetovao i svim generacijama do sad, trenirajte!  Radite na sebi kako bi mogli lakše savladati sadržaj edukacije i to iskustvo prenijeti drugima. Teško je ovaj posao znati u teoriji ako je tebi to samo posao, a ne hobi i sastavni dio života.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

Marija Jurina

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije s usmjerenjem fitnes. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, kao i na Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu.  Marija je dio predavačkog tima Fitnes učilišta od 2014. godine i predaje na programima za instruktore Pilatesa i grupnog fitnesa uz glazbu. Voli komunikaciju s polaznicima pa tako vodi rubriku intervjua već nekoliko godina.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...