fbpx

No brain – No train

Naša postura i pokreti su produkt svjesnih i nesvjesnih tenzija i kontrakcija našeg mišićnog sustava. Sve se to odigrava uz pomoć koštanih,vezivnih i zglobnih struktura te sistema poluga. Tenzija se stvara pomoću mišićne kontrakcije koju omogućuju nervni impulsi. Impulsi su odgovorni da se mišić ponaša na određen način. Mišićna kontrakcija je odgovorna za našu osnovnu posturu tj. naše držanje ma kakvo ono bilo ali i na način na koji se mi krećemo.
Mišići ne odmaraju u opuštenom stanju čekajući naredbu iz mozga. Oni su uvijek lagano aktivni tijekom dana. Kada promijenimo naš položaj, posturu ili se krećemo,mičemo neki se mišići moraju opustiti i produžiti. Neki se moraju stisnuti i skratiti a neki uopće ne mijenjaju dužinu nego samo promjene tenziju. Ovisno kakvu ulogu imaju. Svjesna i nesvjesna/refleksna aktivnost surađuju te omogućuju podatke za našu mišićnu aktivnost koja nam daje obrasce kretanja a i našu posturu u određenom trenutku.
Kada radimo određeni pokret/vježbu ili se nalazimo u određenom položaju (cjelodnevno sjedenje) mi poliramo neurološku komponentu mišićne kontrole. Na isti način mi razvijamo bolju prokrvljenost, bolje skladištenje glikogena ili jačanje mišića. Mi veoma efikasno modeliramo svoje tijelo (hardware) uz neurološku pomoć (software).

Da vam olakšam stvari. Sve vježbe će vjerojatno poboljšati vaš mišićni tonus, ubrzati cirkulaciju te poboljšati motornu kontrolu. Ipak kvalitetna mišićna aktivacija nam omogućuje kvalitetno a ne kompenzacijsko gibanje. Kvalitetno gibanje troši malo energije, ne proizvodi dodatni napor a vaš mozak voli kada višak energije ostane za njega. On će sve napraviti da sačuva energiju.
Na žalost današnja fitness industrija razmišlja o tijelu samo kao o nakupini mišića i potkožnog masnog tkiva. Kao da je tijelo jedna velika vreća mesa koja troši kalorije. Srećom, stvarnost je ipak puno drugačija – i elegantnija. Naravno da mišići troše kisik i kalorije. Uz pomoć određenih trening protokola to se može i povećati. Možemo poboljšati kardiovaskularni potencijal, povećati mišićno tkivo, ubrzati gubljenje masnih naslaga… Ipak, treba ljestvicu postaviti malo više, a to je kvalitetnije i funkcionalno gibanje. Moramo se bolje kretati, bez kompenzacija, te se pozabaviti sa što kvalitetnijim obrascem pokreta.Možemo reći da nekvalitetni pokreti uzrokuju oštećenja kao što je slučaj kod profesionalnih sportaša. Oni su jaki, izdržljivi, lijepo građeni ali isto tako i puni ozljeda.
Jednom kada se bol pojavi, ona postaje uzrok raznih problema. Zbog toga će se neki mišići dodatno stisnuti ili opustiti. Da li se sada loše krećemo radi artritisa ili su godine lošeg gibanja, loše posture i disbalansa uzrok našeg artritisa? Teško je odgovoriti na ovo pitanje ali se treba pozabaviti s ovakvim načinom razmišljanja. Jednostavno, cijelu priču početi gledati iz drugog kuta.

Blog preuzet sa stranice centar-miketa.hr.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Aleksandar Miketa

Aleksandar Miketa

Aleksandar Miketa rođen je u Banjoj Luci 1977. godine. Srednju medicinsku školu završava u Rijeci te studij za višeg fizikalnog terapeuta pri Medicinskom fakultetu u Rijeci. Nositelj je crnog pojasa 3. Dan Takemusu Aikido, osnivač i glavni instruktor Takemusu Aikido kluba Rijeka. Svoje znanje nadopunjuje stalnim edukacijama. Od dodatnih sportskih edukacija spominje Hard Kettlebell Chalenge HKC, Russian Kettlebell Certification RKC, SFG 2, Prasara Yoga, Clubbell, Primal Move/Ground Force Method. Nacionalni instruktor za Ground Force Method i Senior Kettlebell instruktor pri Strength Matters organizaciji. Od 2015. godine predavač na Fitnes učilištu na programu za instruktora fitnesa u teretani. Sretno i veselo oženjen te zajedno sa suprugom vodi Centar Miketa.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...