fbpx

„Od djetinjstva sam imao potrebu stvaranja nečeg novog“ – Goran Marković

Po prvi puta vam predstavljamo renomiranog stručnjaka iz područja kineziologije, profesora Gorana Markovića. Njegov impresivan životopis i spektar velikih postignuća izaziva divljenje, ali i motivira na konstantan napredak i usavršavanje. Sudionici 4. kongresa Fitnes učilišta imat će priliku slušati predavanje profesora Markovića, a do tada pročitajte nešto više o njemu i saznajte što možete očekivati od njegovog predavanja:

1. Za početak, velika nam je čast imati priliku na 4. kongresu Fitnes učilišta ugostiti stručnjaka poput Vas. Da ste jedan od vodećih stručnjaka u području kineziologije, ne moram pretjerano naglašavati jer većina naših čitatelja to zna. Možete li nam se ukratko predstaviti, malo približiti pozadinu Vaše priče?

Rođen sam u Virovitici gdje sam završio osnovnu školu i matematičku gimnaziju. Potom sam upisao Kineziološki fakultet u Zagrebu, gdje sam diplomirao 1999. godine, magistrirao 2002. godine te doktorirao 2004. godine. Po završetku doktorata sam odradio post-doktorsko usavršavanje iz područja motoričke kontrole pod vodstvom profesora Slobodana Jarića na University of Delaware u SAD-u. Od tada sam također završio studij osteopatije u inozemstvu te preddiplomski studij Kineziterapije u Splitu. Na Kineziološkom fakultetu sam zaposlen od 2002. godine, a trenutno sam redoviti profesor i predajem dva osnovna predmeta na sveučilišnom integriranom diplomskom studiju – osnovne kineziološke transformacije i motoričku kontrolu. Osnivač sam i voditelj Laboratorija za motoričku kontrolu pri fakultetu. Istraživačke i tehnološko-razvojne projekte koje sam do sada vodio te koje trenutno vodim dobili su financijsku potporu institucija RH i EU u iznosu većem od milijun eura. Mentorirao sam 6 doktoranada, troje dobitnika rektorovih nagrada te oko 30 diplomanata. Mnogi od njih su danas vrlo uspješni stručnjaci u području primijenjene kineziologije. Za dosadašnji znanstveni rad u području funkcije i transformacije živčano-mišićnog sustava čovjeka primio sam brojne nagrade i priznanja, od kojih bi istaknuo dvije Državne nagrade za znanost koje dodjeljuje Hrvatski Sabor RH. Tijekom akademskog obrazovanja i djelovanja sam imao doticaj s brojnim znanstvenicima i stručnjacima, a najviše sam naučio od pokojnih profesora Dušana Metikoša i Slobodana Jarića te profesora Slavka Trninića.

2. Kada ste shvatili da se želite baviti znanošću? Što Vas je sve motiviralo i zaintrigiralo?

Od djetinjstva sam imao potrebu stvaranja nečeg novog. No, teško mi je reći zašto sam se odlučio za bavljenje znanošću – rekao bih da je to bio djelom i splet životnih okolnosti. Ono što znanost omogućava čovjeku jest nesputano traganje za novim spoznajama te kritičko preispitivanje postojećih saznanja i paradigmi. Za mene, a vjerujem i za brojne druge znanstvenike, to predstavlja svojevrstan životni izazov.

3. Osim što ste redovni profesor na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, osnivač ste i direktor sportskog i rehabilitacijskog centra Motus Melior u Zagrebu. Možete li nam reći nešto više o centru? Koje je područje djelovanja, što je vizija, a što misija?

Motus Melior centar sam, s još dvojicom kolega – Krešimirom Spajićem i Nejcom Šarabonom, osnovao 2013. godine. U međuvremenu sam, zbog promijenjenih životnih okolnosti mojih kolega, ostao pojedinačni vlasnik i direktor tvrtke. Trenutno zapošljavam 9 stručnjaka iz područja fizioterapije i kineziologije (kineziterapeuti, treneri fitnesa i kondicijski treneri) koji pružaju usluge (1) prevencije i rehabilitacije ozljeda i bolnih stanja mišićno-koštanog sustava, (2) dijagnostike tjelesne spremnosti, živčano-mišićne funkcije te čimbenika rizika nastanka sportskih/rekreativnih ozljeda, (3) poboljšanja tjelesne spremnosti i izvedbe sportaša i rekreativaca te (4) neformalne edukacije u području sporta, fitnesa i kineziterapije. U 2019. godini uvodimo i novu uslugu – utvrđivanje tjelesne dobi i zdravstvenih čimbenika rizika nastanka kroničnih nezaraznih bolesti, s propisivanjem intervencija usmjerenim prema onim čimbenicima koji doprinose prebrzom starenju organizma pojedinca.

Također, Motus Melior centar je nositelj jednog EU projekta u okviru kojeg razvijamo novi prenosivi dijagnostički sustav za mjerenje jakosti mišića nogu, a u postupku prijave, odnosno evaluacije, imamo još nekoliko inovativnih projekata.

Vizija Motus Melior centra je postati centar izvrsnosti u području (1) prevencije i konzervativnog liječenja mišićno-koštanih ozljeda i bolnih stanja te (2) unaprjeđenja tjelesne spremnosti, zdravlja i dugovječnosti sportaša i rekreativaca.

Misija Motus Melior centra je, kroz integraciju suvremene dijagnostike, osteopatske medicine, fizioterapije, kinezioloških transformacija, prehrane i oporavka, unaprijediti zdravlje, uspješnost i kvalitetu života zdravih osoba – sportaša i nesportaša te prevenirati i rehabilitirati mišićno-koštane ozljede i bolna stanja.

4. Koje je vaše najuže područje interesa? Što najradije proučavate i istražujete?

Moje područje znanstvenog i stručnog interesa trenutno je usmjereno prema (1) čimbenicima rizika i pozadinskim mehanizmima nastanka mišićno-koštanih ozljeda, bolnih stanja i starenja čovjeka te učinkovitim preventivnim i terapijskim postupcima vezanim uz te fenomene, (2) adaptaciji organizma čovjeka na kineziološke intervencije, a u funkciji optimizacije tjelesne spremnosti te unaprjeđenja sportske izvedbe i zdravlja.

5. Što možemo očekivati od Vašeg predavanja na 4. kongresu Fitnes učilišta?

Moje predavanje bit će usmjereno prema (1) jasnoj definiciji miofascijalnog sustava čovjeka te važnosti ove morfološke komponente za zdravlje i efikasnost kretanja, (2) predstavljaju temeljnih principa za učinkovitu transformaciju miofascijalnog sustava primjenom

kinezioloških intervencija te (3) predstavljanju specifičnih vježbi namijenjenih transformaciji miofascijalnog sustava čovjeka, a u funkciji poboljšanja pokretljivosti tijela te smanjenja bolnih stanja mišićno-koštanog sustava.

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi