fbpx

„Od osobe koja odrađuje satove tjelesnog tek onako, reda radi, došla sam do osobe koja se jedva čeka okušati u nekom novom sportu.“ – Ema Barić

Već iz naslova ovoga bloga možete zaključiti o kakvoj osobi je ovdje riječ. Ako mislite da je nemoguće život promijeniti iz korijena, odbaciti sve ono što „koči“ Vaš napredak, u kojem god to smislu bilo, napraviti ogromni zaokret u životu i početi živjeti punim plućima, onda vjerojatno niste upoznali Emu kojoj je baš to pošlo za rukom! Inspirirala je nas – znamo da će i Vas!

1. Draga Ema, kao mala si imala problema s tjelesnom masom. Reci nam nešto više o tome. Čime si se bavila kao djevojčica i što misliš, je li stil života koji si vodila u tom periodu doprinio tvojoj sklonosti debljanju?

Tijekom odrastanja uvijek sam bila sklonija debljanju i tjelesna masa mi nije bila idealna. Tome nije pridonijelo ni što sam pohađala dvije osnovne, a kasnije i dvije srednje škole (opću gimnaziju i srednju glazbenu školu) što je sa sobom nosilo puno sjedenja na nastavi, malo slobodnog vremena općenito, prehrana bazirana na brzim usputnim obrocima i minimum fizičke aktivnosti koja se svodila na satove tjelesne kulture i športske skupine.

2. Kada se dogodio onaj „klik“ i kada si odlučila da želiš nešto promijeniti u svome životu? Na što si se najviše bazirala u procesu promjene i kako je taj proces uopće tekao?

Kao djevojka nezadovoljna svojim izgledom, sa 16 godina se desio klik te sam odlučila nešto promijeniti. Nažalost, tada se o kvalitetnoj prehrani i rekreaciji nije toliko govorili te sam se sama, hvatajući informacije s interneta, ne razlikujući kvalitetno od nekvalitetnog, upustila u proces mršavljenja. Majka mi je pomagala s pripremom obroka, no ni ona ni ja nismo znale što točno radimo. Što se tiče fizičke aktivnosti krenula sam s kućnim treninzima, trčanjem, rekreativnim igranjem rukometa. Prvi rezultati bili su tu, ne samo na bazi fizičkog izgleda, već i u smislu poboljšanja probave, brizi o sebi, mentalnog jačanja, ali, gledajući s današnjeg stajališta, sve je to bilo postignuto na ne baš najbolji način (“izbjegavaj unos ugljikohidrata”, minimalni obroci, nepoznavanje makro i mikro nutrijenata).

3. Koliko ti je podrška okoline pomogla u postizanju željene promjene? Tko ti je u tom procesu bio najveća podrška i koliko ti je ona značila?

Poticajna okolina jedna je od najbitnijih stavki u procesu mijenjanja životnog stila, a tu mi je osim obitelji, najveća podrška bio današnji partner Dejan, koji je tada završavao kineziološki fakultet, usmjerenje nogomet. Skupa s partnerom, koji se aktivno bavi sportom od svoje 12. godine, a boluje od dijabetesa od 2011. godine, isprobavali smo koji nam tip prehrane najviše odgovara i implementirali ju u svoju svakodnevicu. Vidjevši da je ljudima potrebna pomoć i podrška, 2021. godine partner otvara obrt za savjetovanje Transformation Station, u Zagorju, putem kojeg pomaže ljudima da dostignu svoje ciljeve – sportašima koji žele poboljšati svoje performanse (pogotovo u području nogometa) i rekreativcima koji se bore s neadekvatnom tjelesnom težinom.

4. Paralelno s cijelim tim procesom promjene bila si jako aktivna i za vrijeme studija. Reci nam što si studirala te jesu li ti znanja koja si stekla tokom studija pomogla u daljnjem napredovanju i osvješćivanju važnosti pravilne prehrane i tjelesne aktivnosti?

Kako naše ljudsko tijelo funkcionira te važnost fizičke aktivnosti i kvalitetne prehrane u pogledu nefarmakoloških mjera, najviše sam naučila na studiju Farmacije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu u Zagrebu, koji sam upisala 2018., a završila ove, 2024. godine. Kao član Udruge studenata farmacije i medicinske biokemije Hrvatske (CPSA), bila sam voditeljica projekta CPSA Healthy Lifestyle koji je nagrađen #BeCROactive nagradom 2021., godine. 2022. postajem aktivnija u Sportskoj udruzi Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta (SUFBF) pa sudjelujem u radu Udruge kao Povjerenica za sponzorstva, voditeljice ženske rukometne i ženske futsal sekcije te kao članica košarkaške ekipe. Posebno sam ponosna na postignuća Sportske udruge koja svake godine raste i okuplja sve više zaljubljenika u sport.

5. Što te nakon svega toga nagnalo da upišeš Fitnes Učilište i kako se edukacija koju si završila uklapa u tvoje buduće planove?

Tijekom godina, okušala sam se u veslanju, futsalu, nogometu, rukometu, košarci, plesu, boksu, trkačkim utrkama i svakim danom guštala u mogućnostima i sposobnostima vlastitog tijela. Od osobe koja odrađuje satove tjelesnog tek onako, reda radi, došla sam do osobe koja se jedva čeka okušati u nekom novom sportu, kojoj je fizička aktivnost sastavni dio dana i upravo je to ono zbog čega sam upisala Fitnes učilište. S obzirom da sam tijekom svog procesa lutala te u svojoj okolini nisam imala adekvatnu pomoć niti razumijevanje, željela sam steći dodatno znanje, kako bi putem Transformation Stationa pomagala ljudima da ostvare svoje ciljeve i pomaknu granice te kako bi im pružila podršku i mogućnost stjecanja novih znanja i vještina.
@transformation¬_station_hr je instagram profil gdje se može pratiti naš rad, svaki oblik podrške nam znači i potiče nas da skupa napredujemo!

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor intervjua

dr.sc. Maja Vukelja, mag. cin.

Od malih nogu je bila u sportu – gimnastici, tenisu i veslanju. Ljubav prema sportu naslijedila je od djeda koji je bio međunarodni gimnastički sudac te gimnastički trener u Ogulinu. Još od osnovne škole imala je želju postati trenerica.
2012. godine završila je Kineziološki fakultet u Zagrebu gdje je i doktorirala 2021. godine na temu „Tjelesna aktivnost i motorička znanja djece predškolske dobi u Republici Hrvatskoj“ na temelju projekta financiranog od strane Hrvatske zaklade za znanost i pod vodstvom izv.prof.dr.sc. Sanje Šalaj. Na Kineziološkom fakultetu radi kao predavač i vanjski suradnik na katedri Kineziološke rekreacije te kolegiju Motorički razvoj čovjeka. Također je vanjska suradnica u Laboratoriju za motorički razvoj Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.
Od prosinca 2012. do travnja 2024. godine radila je u Športsko rekreacijskom centru Trnje kao voditeljica tjelesnog vježbanja za umirovljenike i trudnice, a od 2017. i kao voditeljica Fitness centra Trnje. Radila je s 9 skupina umirovljenika, odnosno s njih oko 180 te skupila preko 11000 odrađenih grupnih treninga s ovom dobnom skupinom.
Područje koje ju naročito zanima i u kojem se neprestano usavršava je Zdravstvena kineziologija.
Bila je dio hrvatskog tima erasmus+ EU projekta „HEPA-S – Health and Fitness Assessment for Seniors“ čiji je nositelj bio Zagrebački savez sportske rekreacije „Sport za sve“ u suradnji s Fitnes Učilištem, a provodio se u 5 država partnera (Hrvatska, Slovenija, Bugarska, Portugal i Srbija).
Voditeljica je „Sekcije za starije osobe“ te tajnica Hrvatske udruge za promociju tjelesne aktivnosti, prevenciju debljine i unapređenje zdravlja (HUPTA).

Povezani blogovi