fbpx

” Ovo predavanje je primarno usmjereno na sve one koji se bave osobnim treninzima/individualnim radom te koji u svom radu koriste tzv. funkcionalne/više zglobne kretnje. ” – Saša Segedi

Saša Segedi na svojoj radionici govoriti će o ” Velocity based traningu”. U našem intervjuu pobliže je objasnio kako planira svoju radionicu  na  5. Kongresu Fitnes učilišta, što trenutno radi te zašto mu je draži individualni pristup od grupnog. U nastavku pročitajte naš mini intervjuu i upoznajte bolje našeg predavača i temu 🙂

Vidimo se 31.1. i 1.2.2020. godine!

1. Saša, naši čitatelji još nisu imali priliku čitati o tebi, ipak, stvari se mijenjaju i zbog toga smo sretni. Certificirani si DNS Exercise Trainer, suradnik na predmetu „Judo“ na Kineziološkom fakultetu, edukator.., Možeš li nam reći što ti je u fokusu, čime se sve u zadnje vrijeme baviš?

Prvo, drago mi je što imam priliku predstaviti svoje znanje na Kongresu Fitness učilišta – i zahvalan sam vam na tome. Što se tiče mog ‘trenutnog fokusa’; zadnjih šest godina imam firmu za osobne treninge te mi je to ‘core buisiness’. Kao što ste i spomenuli, jedno kratko vrijeme sam bio vanjski suradnik na predmetu Judo ali ubrzo nakon što sam odradio dva semestra na fakultetu krenuo sam u vlastitu edukaciju i ‘skupljanje znanja’ kako bi mogao pratiti novitete u sportskom (strength & conditioning) ali i u trenažnom procesu rekreativaca.

2. Radiš li ti više s grupama vježbača ili individualno? Što bi naveo kao glavne prednosti jednog, a što drugog oblika vježbanja?

Na zadnjoj godini fakulteta sam upoznao svijet aerobica i grupnih treninga, te sam se istima bavio od 2005. – 2013.; kada se potpuno ‘prebacujem’ na individualni rad. Mi pričamo ovdje o dvije potpuno različite stvari. Kod grupnih programa nemate priliku prilagoditi trening/vježbu pojedincu, što zbog manjka vremena, što zbog individualnih značajki svakog vježbača ponaosob. Naravno, instruktor je taj koji uvijek mora davati maksimum te imati znanje i metodički pristup, ako pojedinom vježbaču u grupi ‘ne ide’ neka vježba. Kod osobnih treninga je potpuno drugačija priča. Ne postoji koncept ‘one size fits all’ i sve se prilagođava osobi koju treniram. Tako imam potpunu kontrolu nad transformacijskim procesom što rezultira ostvarenjem zacrtanog cilja. Naravno, grupni treninzi mogu biti ‘mnogo zabavniji’, energija grupe utječe i na vas (pa se malo više trudimo na treningu) a ne smijemo zaboraviti niti financijsku stranu koja je danas itekako važna.

3. Svakodnevno se susrećeš s brojnim vježbačima različitih stanja. Neki temeljni principi vrijede za gotovo sve, pristupi su različiti, koji su tvoji, na što stavljaš naglasak?

Tijekom godina i temeljem znanja kojega sam skupio na svjetski priznatim edukacijama (SFG, DNS, CFSC, ALTIS), stvorio sam neki svoj koncept koji je ‘univerzalan’ za sve. Trening treba biti u funkciji života osobe koju treniram; ako govorimo o nogometašu tada mu je funkcija da bude brz, stabilan skočan i slično. Ako pričamo o osobi koja sjedi za kompjuterom osam sati dnevno, tada je funkcija anuliranje boli u kralješnici (lumbalni, torakalno  – cervikalni dio) te jačanje i stabilizacija kritičnih točaka koje utječu na kvalitetu života spomenute osobe. To je onda ‘funkcionalni trening’ jer ima funkciju poboljšanja životnog standarda trenirane osobe. Da bi to ostvario, temelji mog treninga su:

* disanje, mobilnost, stabilnost

* jakost trupa (prvenstveno) a onda i ostalih mišićnih skupina

* unilateralne kretnje

* više zglobni pokreti (šipkom, girjom ili bučicom)

4. Možeš li nam ukratko reći što sudionici 5. kongresa Fitnes učilišta mogu očekivati od tvog predavanja? Što se krije iza „Velocity based“ naziva?

VBT (velocitiy based traning) je trenažni sustav koji je baziran na brzini kretanja bilo kojeg rekvizita (medicnika, girja, šipka….) a isti nam govori koliko smo danas ‘spremni dići utega’ u teretani – da se laički izrazim. VBT je trend koji je u svijetu prisutan od 1990 ali je popularnost i ekspanziju doživio zadnjih desetak godina, sukladno dostupnosti i jednostavnosti tehnologije koja je danas dostupna na tržištu. Ovo predavanje je primarno usmjereno na sve one koji se bave osobnim treninzima/individualnim radom te koji u svom radu koriste tzv. funkcionalne/više zglobne kretnje. Uz teoretski dio (kraći), sudionici će imati priliku realno vidjeti kako VBT možemo koristiti u predikciji dnevnog RMa, planiranju i programiranju trenažnog procesa te u testiranju sportaša/rekreativaca.

Autor intervjua

Aneta Armano Perak, mag. cin.

Magistra kineziologije, studirala na  Kineziološkom fakultetu u Zagrebu, usmjerila skijanje, pronašla se u području edukacije i obrazovanja i promociji zdravstveno usmjerene tjelesne aktivnosti. Iskustvo rada stjecala je kroz više godina kao trenerica sportskog penjanja te učiteljica skijanja, kako mlađih uzrasta i adolescenata tako i  djece s dijagnozama poput Downovog sindroma, ADHD- a i autizma, anoreksije, i kao trenerica u školi trčanja. Zanimanje za područje napretka edukacije i znanstveni rad oduvijek ju je privlačio, a postala je dio FIEP New Leaders grupe na poziv i time dobila priliku predstaviti sebe i svoj rad u Luxembourgu 2017. godine.  

Vikendom je u pravilu na Bikčevićevoj pa se veseli vidjeti vas gore!

Povezani blogovi