fbpx

Početak je najteži ali svaki dan je dobar za novu odluku – Anamaria Šebetovsky

Anamaria Šebetovsky je Instruktor grupnog fitnesa uz glazbu. Do toga nije došlo slučajno. Cijeli život bavila se sportom, pri kraju je i sa edukacijom na Odjelu za izobrazbu trenera, završena edukacija za Pilates i nije joj bilo dovoljno. Tako je odmah nakon završetka edukacije na Fitnes učilištu položila sve ispite i dodala još jednu diplomu u svoju kolekciju. Što je Anamaria imala za reći, pročitajte u nastavku teksta.

1. Anamaria u sportu si cijeli život. Svaku priliku koju uloviš ideš na edukaciju. Upoznaj nas sa sobom?

Točno je da sam u sportu od malena, tj.zapravo od kada znam za sebe.:-)
Bavila sam se paralelno odbojkom i sinkroniziranim plivanjem te kada su došle malo ozbiljnije godine bilo se potrebno opredijeliti isključivo za jedan sport te tome ozbiljno pristupiti.
Tako sam se odlučila za meni najdraže sinkro plivanje i ostala u tome dugi niz sretnih godina u klubu ZPK-a na Mladosti u Zagrebu.
Na 1. godini KIF-a Odjela za izobrazbu trenera sam odlučila krenuti s Pilatesom obzirom da sam htjela nešto najsrodnije pokretu iz moga sporta.
Idućih nekoliko godina moja je edukacija i rad u STOTT Pilates studiu bila posvećena isključivo tome.
Međutim, kako to obično i biva, interes se širi kroz godine te sam svoju edukaciju proširila i na treninge uz glazbu i funkcionalne treninge općenito.
S obzirom na to da danas nove vrste treninga iskaču kao “iz paštete”, pokušavam svakodnevno stvoriti optimalni trening za svoje vježbače, a da pritom ostanu zdravi dugoročno, a da malo i uz to popratimo trendove. 🙂

2. Koji tip treninga preferiraš? Da li se bolje osjećaš u ulozi instruktora ili nakon svih treninga u ulozi vježbača?

Pa teško se odlučiti bas za jedan tip treninga, pogotovo kada ih jako puno daje odlične rezultate, a još i s time što, osobno, obožavam trčati. 🙂
Ali kada bih morala birati, to bi bio kružni trening snage i mišićne izdržljivosti.
Smatram da takav tip trening u vrlo malo vremena daje sjajne rezultate te razvija gotove sve motoričke sposobnosti (eksplozivnost, izdržljivost, agilnost itd..), redukciju masnog tkiva te održava jedan lijepi tonus mišića – sve naravno, ovisno o vježbama danim u treningu.

3. Po tebi, koje su bitne smjernice za svakog instruktora?

Prvo što bih ja automatski odgovorila na to pitanje je pristupačnost.
To mi je uvijek bilo nešto sto bih prvo zamijetila kod svojih trenerica u sportu koje su se par puta izmijenile i ako bi bile jako stroge i ne nasmiješene bilo me strah. 🙂
No, jedne od najbitnijih smjernica za instruktore grupnog fitnesa su svakako točnost dolaska na sat, nikada ili minimalno izostajanje za svoga sata, detekcija i korekcija grešaka, a da se pritom ne “inkomodira” ostatak grupe, mogućnost pravilne izvedbe vježbe koju želimo dati našim vježbačima te svakako davanje vježbi za koje smo sigurni da neće niti na koji način ugroziti naše vježbače.
Također smatram da je jedan nazovimo prijateljski odnos s vježbačima bitan u održavanju dugoročnog odnosa između instruktora i vježbača što ja volim prakticirati sa svojim polaznicima. 🙂

4. Nedavno si završila program za instruktora grupnog fitnesa uz glazbu. Da li ti je neko znanje koje si stekla na učilištu, već dobro došlo u radu s klijentima?

Vrlo sam zadovoljna onime što sam naučila na učilištu.
Imala sam priliku slušati i učiti od vrhunskih instruktora, trenera i ljudi koji su znatno unaprijedili moje dosadašnje vještine i znanje te sam usvojila odličnu metodiku treninga koju s veseljem već duže vrijeme provodim sa svojim vježbačima.

5. Kako ti je bilo prvi puta kada si vodila trening i što bi poručila vježbačima koji ”nikako da krenu na treninge”?

Uhh.. 🙂
Moj prvi odvođeni grupni trening bio je sat Pilatesa prije gotovo 6 godina i bio je prepun zamuckivanja i gledanja na mali papirić na kojem je trening prethodno bio razveden doslovno na proste faktore.
Ali imala sam sreću da sam ga odvodila jednoj sjajnoj grupi koja me je samo dodatno motivirala za daljnje usavršavanje.

Za one koji kreću “od ponedjeljka” na svoj napokon prvi trening bih poručila da je početak sigurno najteži, ali da je svaki dan dobar za novu odluku i novi zadatak koji možemo staviti pred sebe kao jedan izazov.
Trening je jedna od rijetkih stvari koju radimo isključivo zbog sebe i za sebe i to je samo naše vrijeme, prelazimo svoje granice.
Osim muke i znoja što je sinonim za trening široj populaciji, on može biti i zabavan pogotovo ako se radi u grupi uz različite koreografije, motivaciju drugih žena koje kad odluče trenirati, bore se kao lavice do svojeg uspjeha.
Još ću dodati da je velika prednost grupnog treniranja osim motivacije, zabave i dobrog instruktora stvaranje novih prijateljstava i poznanstava koje često mogu biti i jedna od ljepših.:-)

6. Tvoji planovi za dalje i gdje se može doći na tvoj trening?

Trenutno radim u FC Play i vodim 3 vrste grupnih treninga; HIIT (kružni visoko intenzivni trening), MORNING WORKOUT i Power Pilates.
Moji treninzi su svakoga dana u jutarnjim i večernjim terminima.

Što se tiče planova za dalje, samo dodatna i konstantna edukacija i naobrazba, završiti svoj faks do kraja i uza sav trud jednom otvoriti svoj studio za individualne i grupne treninge gdje ću svoje stečeno znanje s veseljem prenositi svojim vježbačima, a i onima koji to žele postati. 🙂

prijavi se za blog
blog prijava na newsletter

Autor bloga

Marija Jurina, mag. cin.

Magistra kineziologije sa usmjerenjem fitnes. Od početka studija je demonstrator na kolegiju Aerobika te se uz studij usavršava na raznim fitnes konvencijama i kongresima u Hrvatskoj i izvan granica te radeći u fitnes centrima. Nakon što je diplomirala dobiva naziv vanjskog suradnika na Kineziološkom fakultetu za aerobiku i grupne programe, Stručnom studiju za izobrazbu trenera u Zagrebu te predavača na Fitnes učilištu na odjelu za edukaciju instruktora grupnih programa uz glazbu. Privatni trener, trener raznih grupnih programa te certificirani WalkExercise, TRX i FloDance trener sa praktičnim iskustvom jedanaest godina.

Povezani blogovi

  • Mjesečnica, poznata i kao menstruacija, predstavlja prirodni ciklus s kojim se žene susreću svakog mjeseca. Za mnoge od nas, ovo je vrijeme obilježeno...

  • rema ACSM-u (2), funkcionalni fitnes definiran je kao oblik treninga koji koristi jakost za unaprjeđenje ravnoteže, koordinacije, proizvodnje sile, sn...

  • Bol je evolucijsko nasljeđe koje ima za funkciju da nas upozori na nered u sustavu. Slično kao i lampica na autu koja odjednom zasvijetli. Bol je ne...